Evolutiile din Irak nemultumesc Casa Alba mai ales in perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare. "Stiu ca multi americani sunt nemultumiti de situatia din Irak. Nici eu nu sunt multumit", a declarat, miercuri, presedintele american, George W. Bus
Evolutiile din Irak nemultumesc Casa Alba mai ales in perspectiva apropiatelor alegeri parlamentare. "Stiu ca multi americani sunt nemultumiti de situatia din Irak. Nici eu nu sunt multumit", a declarat, miercuri, presedintele american, George W. Bush, intr-un discurs special, fara a ezita sa isi asume intreaga responsabilitate fata de angajamentul american in regiune. "Responsabilitatea suprema imi revine mie. Aceasta a fost miza campaniei din 2004. Daca oamenii nu sunt multumiti, sa se uite direct la presedinte", a spus Bush, potrivit Mediafax. Liderul de la Casa Alba a oferit, totodata, asigurari ca, desi stategia din Irak va ramane constanta, tacticile SUA se afla intr-o continua adaptare. Rabdarea Washingtonului in ceea ce priveste Guvernul irakian al premierului Nuri al-Maliki este limitata, a avertizat insa Bush, pregatind, pe de alta parte, SUA de "lupte grele", in conditiile in care "drumul spre victorie nu va fi usor". Liderul american a respins, inca o data, varianta elaborarii unui calendar al retragerii trupelor americane stationate in regiune, precizand ca "aceasta notiune" inseamna, in opinia sa, "o infrangere". "Nu poti pleca pana cand nu ti-ai terminat treaba", a spus Bush, avertizand ca un eventual esec american in Irak ar putea fi exploatat de extremisti pentru a instaura "un imperiu radical, din Spania pana in Indonezia". "Nu putem permite nemultumirii noastre sa se transforme in deziluzie cu privire la scopul nostru in acest razboi", a adaugat liderul de la Casa Alba, "deosebit de ingrijorat" de numarul deceselor in randul personalului militar detasat in Irak, care a ajuns la nu mai putin de 93 de soldati, luna aceasta. Conform unui sondaj recent, 57% din americani considera ca razboiul din Irak nu merita pierderile de vieti omenesti inregistrate, comparativ cu 53% la sfarsitul lui septembrie. Desi nemultumit de situatia din Irak, presedintele american nu a ezitat sa se declare incantat de prestatia secretarului Apararii, apreciind ca Donald Rumsfeld este "un administrator inteligent, puternic si capabil".
Legislativele bat la usa
Interventia presedintelui Bush, de altfel a doua de acest gen din ultimele doua saptamani, se produce in contextul in care majoritatea republicana din Congres pare sa piarda teren in favoarea Opozitiei democrate, creditata cu un avans considerabil in sondaje, in perspectiva alegerilor legislative partiale, prevazute pentru 7 noiembrie. In plina campanie electorala, liderul de la Casa Alba s-a aratat increzator in sansele Partidului Republican de a-si pastra ponderea in Congres, apreciind ca "poporul american este cel care va lua decizia". Democratii par a fi favoriti in cursa pentru reinnoirea structurii Camerei Reprezentantilor si a unei treimi din Senat, in conditiile in care sondajele arata ca gestionarea situatiei din Irak domina topul nemultumirilor din SUA legate de guvernarea republicana. Scrutinul de la 7 noiembrie se anunta a fi, de departe, cel mai costisitor din istoria alegerilor legislative partiale, dispunand de un buget evaluat la aproximativ 2,6 miliarde de dolari, in crestere cu 18% fata de fondurile alocate turului precedent. Potrivit Constitutiei SUA, Camera Reprezentantilor isi reinnoieste componenta o data la doi ani. In cazul Senatului, procedura difera, senatorii americani dispunand de mandate de doi, patru sau sase ani si fiind alesi in functie de durata legislaturii, in scrutine distincte. (D.E.)
Zeci de civili ucisi de NATO in Afganistan
Avioanele NATO au ucis cel putin 60 de civili, in majoritate femei si copii, in bombardamentele din sudul Afganistanului, efectuate in timpul unei importante sarbatori religioase islamice, au anuntat, ieri oficiali locali si lideri tribali, informeaza Mediafax. Reprezentantii autoritatilor au precizat ca raidurile au avut loc marti, in cea de-a doua dintre cele trei zile de sarbatoare in Afganistan, care marcheaza Eid al-Fitr, sfarsitul lunii de post a Ramadanului. NATO a anuntat ca a primit informatii credibile potrivit carora mai multi civili au fost ucisi marti, in timpul luptelor aprige din provincia Kandahar, in care au murit cel putin 48 de rebeli. Autoritatile afgane au anuntat ca investigheaza incidentul. Cel mai grav bilant al victimelor civile ucise in Afganistan si in care au fost implicati militari straini dateaza din iulie 2002, cand, in urma unor bombardamente ale aviatiei americane in provincia Uruzgan au fost ucisi 46 de civili si raniti alti 117, majoritatea in timp ce participau la o nunta. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.