Sefii de partide si cei ai grupurilor parlamentare au stabilit ieri, in urma unei intalniri cu premierul Tariceanu, ca alegerile pentru Parlamentul European sa se organizeze pe 13 mai 2007, majoritatea participantilor impotrivindu-se unei eventuale s
Sefii de partide si cei ai grupurilor parlamentare au stabilit ieri, in urma unei intalniri cu premierul Tariceanu, ca alegerile pentru Parlamentul European sa se organizeze pe 13 mai 2007, majoritatea participantilor impotrivindu-se unei eventuale suprapuneri a scrutinului pentru PE cu alegerile anticipate. Intrevederea a fost convocata pentru ca liderii politici sa discute despre principalele prevederi ale proiectului de lege pentru desemnarea euro-parlamentarilor romani si calendarul alegerilor pentru PE. Potrivit primului ministru si liderului PSD, Mircea Geoana (foto), toti liderii partidelor au fost de acord ca alegerile sa fie organizate pe 13 mai 2007. La finalul intalnirii, Tariceanu a aratat ca au convenit asupra acestei date avand in vedere ca Guvernul trebuie sa anunte data alegerilor pentru PE cu 90 de zile inainte, iar o luna este rezervata campaniei electorale. Premierul a mai spus ca respectarea acestei date este conditionata de rapiditatea cu care cele doua Camere dezbat si adopta proiectul de lege pentru alegerile pentru PE. Tariceanu a exclus posibilitatea organizarii in aceeasi perioada a alegerilor anticipate si a celor pentru PE, aducand ca argument practica europeana in materie, care nu recomanda suprapunerea alegerilor si, implicit, a dezbaterii temelor europene, cu alegerile interne si dezbaterea temelor nationale.
De altfel, Tariceanu a sustinut ferm ca, la intalnirea cu liderii politici, nu a fost abordat subiectul posibilelor alegeri anticipate. Alt argument avansat de Tariceanu pentru aceasta idee este ca, in Romania desfasurandu-se pentru prima data alegeri pentru desemnarea reprezentantilor in PE, ar fi necesara o dezbatere intensa a acestei teme si o sensibilizare a opiniei publice, pentru a nu risca aparitia unui absenteism major la scrutinul pentru PE.
Geoana s-a contrazis cu Tariceanu
Liderul PSD, Mircea Geoana, l-a contrazis pe Tariceanu in privinta subiectului organizarii alegerilor anticipate, sustinand chiar ca premierul a fost cel care a deschis acest subiect in timpul intalnirii. "O alta discutie adiacenta, dar la fel de importanta, din punct de vedere politic si electoral, a fost daca exista sau nu in Europa practica suprapunerii alegerilor europene cu alegeri nationale, in cazul nostru cu alegeri anticipate sau cu un eventual referendum national", a mai precizat Geoana. "Evident, am fi avut optiunea sa mutam alegerile europene pentru la toamna si sa ne concentram pentru eventuale alegeri anticipate in aceasta primavara. Se pare ca la nivelul partidelor parlamentare prima preferinta a fost mai puternica", a continuat liderul PSD. El a mai vorbit si despre organizarea unui referendum national. "Este o practica europeana si, oricat ar fi Romania de exceptionala, probabil ca nu putem sa incepem noi sa rupem regula europeana Din punct de vedere al referendumului, eu am ridicat acest subiect, pentru ca practica europeana indica ca alegerile europene sa fie tinute etans de orice alta tema nationala, alegeri sau referendum national. A fost o discutie exploratorie", a mai declarat Geoana.
Purtatorul de cuvant al Guvernului insa a negat imediat afirmatiile liderului PSD, subliniind ca Tariceanu nu a ridicat problema alegerilor anticipate in timpul discutiilor pe care le-a purtat cu liderii partidelor parlamentare. "Acest subiect a fost adus in discutie de senatorul Gheorghe Funar, care l-a intrebat pe primul-ministru care este opinia lui despre posibilitatea organizarii de alegeri anticipate concomitent cu scrutinul pentru Parlamentul European", a afirmat Oana Marinescu, citata de Rompres. Ea a adaugat ca premierul si-a reafirmat punctul de vedere asupra neoportunitatii organizarii alegerilor anticipate, in conformitate cu declaratiile publice pe care le-a facut pana acum.
"Domnul Geoana nu a participat la aceasta intalnire de la inceput si probabil nu a prins toate discutiile", a precizat Oana Marinescu. (V.D./ R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.