Comparativ cu 2005, in acest an, Romania a inregistrat o crestere economica de 7%, nivelul estimat initial fiind de 6%. Desi in acest an cresterea economica a depasit asteptarile, pentru anul urmator preconizarile nu sunt optimiste. Viceguvernatorul

Comparativ cu 2005, in acest an, Romania a inregistrat o crestere economica de 7%, nivelul estimat initial fiind de 6%. Desi in acest an cresterea economica a depasit asteptarile, pentru anul urmator preconizarile nu sunt optimiste. Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa este de parere ca pe viitor conditiile vor deveni mai dure. In urma studierii evolutiei inflatiei, BNR precizeaza ca vor fi inregistrate cresteri de preturi precum si in ceea ce priveste cheltuielile administrative.

Desi in acest an cresterea economica a depasit asteptarile, pentru anul urmator preconizarile nu sunt optimiste. Comparativ cu 2005, in acest an, Romania a inregistrat o crestere economica de 7%, nivelul estimat initial fiind de 6%. Aceste majorari se datoreaza cresterii productiei industriale, anului agricol foarte bun si progreselor in combaterea inflatiei, potrivit viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Cristian Popa, citat de Rompres. "Cu toate acestea, conditiile vor deveni mai dure in 2007 si in 2008", considera Cristian Popa.
Chiar daca anul agricol 2007 va fi bun, in opinia viceguvernatorul BNR, nu poate fi evitata cresterea preturilor. In urma studierii evolutiei inflatiei, BNR precizeaza ca vor fi inregistrate cresteri si in ceea ce priveste cheltuielile administrative. De asemenea ar putea fi modificate preturile combustibililor de pe piata ca urmare a deciziei tarilor membre OPEC de a reduce nivelul productiei de petrol.

Cresterea salariilor este privita cu rezerve
Potrivit viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, economia romaneasca va trebui sa se confrunte cu trei riscuri, cum ar fi asteptarile mult prea optimiste legate de cresterea salariilor pe fondul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Aceste asteptari se traduc printr-o crestere a creditului. Un al doilea risc este reprezentat de cresterea deficitului de cont curent, iar cel de-al treilea este cel legat de nevoia unei politici fiscale echilibrate. BNR nu este de acord cu majorarea salariilor, militand pentru orientarea cheltuielilor spre investitiile de capital.
Cu toate acestea, dinamica cresterii economice se va mentine probabil si in 2007, BNR fiind de parere ca in continuare nivelul consumului este mult prea ridicat comparativ cu un nivel considerat ca fiind unul sustenabil.
In ceea ce priveste obiectivul Romaniei de a adera la euro in 2012-2014, Cristian Popa considera ca, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va fi nevoie de o perioada de asteptare de trei, patru ani inainte de a se trece la mecanismul de adoptare a monedei unice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.