Preturile locuintelor din Romania au intrat de multa vreme in UE, chiar daca salariile romanilor au ramas undeva la periferia Europei. Potrivit datelor ESOP Consulting, clasa medie autohtona castiga mult prea putin comparativ cu cetatenii europeni,

Preturile locuintelor din Romania au intrat de multa vreme in UE, chiar daca salariile romanilor au ramas undeva la periferia Europei. Potrivit datelor ESOP Consulting, clasa medie autohtona castiga mult prea putin comparativ cu cetatenii europeni, in timp ce valoarea caselor a luat un avant spectaculos in ultimii ani. Din aceasta cauza, este foarte greu pentru clasa de mijloc sa acceada la o locuinta noua. Clasa medie din Capitala, care lucreaza in mediul privat, are un salariu de circa 700 euro pe luna, in timp ce in capitalele din statele europene dezvoltate, precum Franta sau Anglia, cetatenii din clasa medie castiga circa 1.750 euro.

Spre exemplu, in Franta, una dintre cele mai scumpe piete imobiliare, un apartament cu doua camere sau o garsoniera costa intre 83.000 si 172.000 euro, preturi usor de gasit si in Romania, cu diferenta ca nivelul de venituri este cu mult mai mic.
Din studiul ESOP Consulting mai reiese ca, in Spania, un metru patrat construit poate ajunge si la 2.800 euro. Aceste valori sunt intalnite in Romania la locuintele considerate „de lux”. Cat despre Germania, metrul patrat intr-un apart ament vechi se vinde cu 960 euro, aproximativ ca in Romania.
Potrivit lui Alexandru Petrescu, reprezentant ESOP, in Romania putem vorbi de piata imobiliara supraincalzita, unde preturile au luat-o inaintea veniturilor.
Acelasi studiu releva ca in Cehia, preturile sunt mai mici la casele care au 20 de ani vechime, respectiv 70.000 - 80.000 euro un apartament, valori similare cu cele ale locuintelor vechi de la noi.
Capitala Poloniei, Varsovia, a inregistrat in primul an dupa aderare cea mai mare crestere pe piata imobiliara, de 20%. Cu toate acestea, analistii spun ca nu este asteptata o crestere similara si in Romania din 2007.

Romania are un deficit de locuinte de 1,6 milioane
In tara noastra, deficitul de locuinte este de 1,6 milioane la nivel national si de 300.000 in Capitala, a mai spus Alexandru Petrescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.