La cinci zile dupa fuga din tara in anul 2000, Ioana Maria Vlas a trimis presei un "testament deschis" prin care facea mai multe dezvaluiri despre existenta unui scenariu al FNI, si dadea cateva indicii despre artizanii care s-au aflat in spatele ace

La cinci zile dupa fuga din tara in anul 2000, Ioana Maria Vlas a trimis presei un "testament deschis" prin care facea mai multe dezvaluiri despre existenta unui scenariu al FNI, si dadea cateva indicii despre artizanii care s-au aflat in spatele acestei mega-escrocherii. Cel mai important indiciu se refera la existenta unui sef al lui Sorin Ovidiu Vantu - denumit "regizorul cel mare" care ar fi cerut lichidarea ei.
Odata cu inceperea procesului de rejudecare a cauzei FNI la Tribunalul Bucuresti, cotidianul nostru reia ancheta in acest dosar si va rememora o serie de documente, evenimente si declaratii care s-au succedat de la infiintarea FNI si pana in prezent. Pe 26 mai 2000, la o zi dupa prabusirea FNI, Ioana Maria Vlas trimitea mesajul sau oficial prin care anunta ca se retrage de la conducerea SOV Invest. Intr-o "limba de lemn unsa cu miere", Vlas spunea ca: "Ne aflam in acest moment in cea mai dificila perioada a existentei FNI, perioada in care majoritatea investitorilor si-au depus cereri de rascumparare ca urmare a zvonurilor lansate pe piata de cercuri oculte care nu au ca scop decat destabilizarea intregului sistem financiar-bancar al Romaniei. (...) Nu este clipa in care sa facem speculatii pe marginea acestui subiect, tot ce pot spune este ca atata timp cat politicul se va amesteca cu brutalitate in economie, lucrurile nu vor merge spre mai bine in tara noastra". A doua zi, dupa fuga din tara, Maria Vlas trimitea presei o a doua scrisoare, mult mai curajoasa, in care incerca sa dea cateva indicii despre adevaratii artizani ai Planului FNI... Publicam integral aceasta scrisoare.

Testamentul-deschis al Mariei Vlas, dupa fuga din tara
"Stimati investitori ai FNI, stimati gazetari,
Ca urmare a inceperii dematelarii Afacerii FNI (vezi Romania Libera nr. 3095/ 27.05.2002, prima pagina), pentru a va forma alte unghiuri referitor la Afacerea FNI - Ioana Maria Vlas va las sa coroborati urmatoarele premise:
1) Nu imi pasa absolut deloc de imaginea mea publica, de sentimentele sau resentimentele celorlalti, deoarece sunt in serviciu comandat (e adevarat, la un nivel inalt) si primesc bani multi si alte avantaje pentru ceea ce fac;
2) Nu sunt sentimentala, religioasa, miloasa! Viata mea este banul, manipularea, succesul, aprecierea superiorilor, combinatiile perfecte. Aici as observa realizarea teoretica perfecta, iar practica extrem de greu de realizat, datorita caracterului zvonistico-clevetitor al romanilor care nu pot pastra o informatie confidentiala mai mult de o secunda. Si totusi in aceste conditii am reusit coordonarea si executarea "PLANULUI" aproape perfect. Dar bineinteles ca multi vor vorbi, deja au inceput s-o faca, facand in asa fel incat sa se creada ca informatiile vin din alta parte.
3) Stiu ca oamenii simpli cred ca eu sunt "delapidatoarea" care "a fugit cu banii"... nu este asa, am fost retrasa din actiune si din echipa la momentul planificat, cu felicitari (stiu ca creierul meu valoreaza multi bani pentru cei care il folosesc; in limbaj sahist sunt doar un pion pe ultima linie care s-a transformat in regina). Datorita rivalitatilor, invidiilor si setei de putere, precum si aparitia diferitelor grupuri in interiorul echipei, cu conexiuni in afara acestora, cu alte centre de putere, mai este putin si grupul se va dezmembra neoficial, va lansa documente in presa, vor face joc dublu, vor trece dintr-o tabara in cealalta etc. Ma refer la partea de executanti de nivel mic si mediu, pentru creier fiind foarte periculos si ajungem astfel la una din motivatiile acestei scrisori.
4) Coordonatorul meu a cerut sefului sau direct lichidarea mea fizica, motivata de asigurarea conservarii, securitatii si conspirativitatii structurilor superioare: din inalte surse paralele stiu ca inca nu s-a luat o decizie, dar in mod sigur variantele sunt: neutralizarea, conservarea sau introducerea in alt dispozitiv intr-o zona protejata. Cum semnalele pe care le am indica 98% executie (bineinteles, moarte naturala, probabil inima) 1% conservarea, 1% ultima. Fiind o "doamna a cifrelor, procentelor si evaluarilor", voi face dezvaluirile necesare, ca autoritatile si populatia sa stie exact desfasurarea scenariului FNI. Nu exista posibilitatea ca moartea mea sa opreasca dezvaluirile, deoarece exista dovezi livrate celuilalt grup competitor, care imi va asigura protectia, existand totusi posibilitatea ca si acesta sa fie infiltrat; oricum stiu ca in meseria mea viata unui om nu face doi bani, dar nu sunt o persoana pasiva, asa ca renunt la limba de "lemn unsa cu miere" din scrisoarea anterioara si va spun urmatoarele:
a) Deoarece s-ar putea sa cad in mainile "prietenilor", este posibil sa mai scriu alte scrisori cu continut contrar, sa fac alte dezvaluiri inregistrate video, sub diverse "influente".
b) Regizorul cel mare (care are si el un sef, pe care il veti afla), Sorin Ovidiu Vantu (GELSOR) este cel care plin de recunostinta pentru serviciile aduse a cerut lichidarea mea. Nu mai este nevoie sa va spun ca de ani de zile i-am furnizat majoritatea ideilor si scenariilor, le-am cizelat si i-am dat detalii de punere in aplicare, pana in cele mai mici amanunte, chiar de psihologie, impact si comunicare. Daca a ajuns unde este acum, 70% imi datoreaza mie personal, 25% altor membri ai organizatiei si 5% siesi. Iar unde a ajuns si ce planuieste va las sa aflati singuri, nu vreau sa va ingrozesc.
c) Pentru gazetarii cu o putere de intelegere mai mare le recomand sa analizeze urmatoarele aspecte:
- Cine sunt: Actionarii SOV INVEST, ai CENTROCOOP, Consiliului de administratie al SOV INVEST, membrii in Comisia de Cenzori SOV INVEST, membrii in Consiliul Incredere al FNI, colaborarea cu CNVM, cu CEC, GELSOR etc. Cine sunt angajatii SOV INVEST, ai FNI, ai GELSOR (care nu s-au despartit niciodata de FNI in realitate), ai firmei de paza etc. Intrebarea se pune din punct de vedere informativ, al adevaratei lor identitati si ocupatii.
- Transporturile de la FNI la GELSOR din noaptea de 23/24 (mai, 2000 - n. red.). Aici a inceput sa transpire puternic si se va sti tot.- Concluzia mea este ca se va afla tot in detaliu din turnatorii reciproce, caci in Romania nimic nu poate sa ramana secret, daca stii pe cine sa intrebi si oferi ceva in schimb: bani, frica, functii, orgoliu; voi ajuta in functie de posibilitati.
- Iar scenariul mare in care sunt implicati si CNVM si CEC, s-au implicat in mod intentionat exact in modul in care au facut-o si mult mai de mult, ca institutii ale statului, ca sa putem finaliza "PLANUL". Din pacate, la etapa care urmeaza eu nu mai pot participa si am fost informata doar la modul general.
- Camasa e mai aproape de corp iar acum am griji mult mai mari si anume, daca tot e sa mor de mana "colegilor" sa nu o fac prosteste. Si daca este sa ma gandesc si la acei oameni, sute de mii (desi cand iti astepti moartea in orice clipa oriunde te-ai duce nu-ti mai arde de nimeni, credeti-ma!) care au depus banii la FNI, singura lor rezolvare este sa se organizeze, sa faca marsuri si demonstratii, sa fie cat mai numerosi, sa nu renunte deloc sa convinga CEC sa plateasca conform contractului sumele depuse si datorita faptului ca acei multi depunatori cu familiile lor, parinti, copii, frati si cumnati pot aduce peste un milion de voturi s-ar putea intampla minunea: iar banii ar ramane in tara, ruland prin CEC. Dar acest lucru depinde de etapa care urmeaza PLANULUI. Datorita situatiei ca acum comunicarea ma expune foarte tare, atat pe mine, cat si pe cei in care banuiesc ca mai pot avea incredere, sper ca aceasta scrisoare sa ajunga la dvs. In forma, marimea si continutul initial, pentru acesta va fi comunicata la mai multe persoane care vor face distributia catre presa si autoritati."

Nota: Aceasta scrisoare a fost primita prin posta ("Bucuresti Cartare") pe adresa redactiei "Romania libera" pe data de 27 mai 2000, la cinci zile dupa fuga Ioanei Maria Vlas.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.