Compania Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o pierdere neta in valoare de 41 milioane de lei, comparativ cu profitul de 408,88 milioane de lei din aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a ajun

Compania Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o pierdere neta in valoare de 41 milioane de lei, comparativ cu profitul de 408,88 milioane de lei din aceeasi perioada a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a ajuns la 4,028 miliarde de lei, in crestere cu 14,7% fata de cea de 4,545 miliarde inregistrata in acelasi interval al anului 2005, conform datelor financiare transmise Bursei de Valori Bucuresti. Rezultatele companiei au fost influentate de scaderea marjelor de rafinare, in trimestrul al treilea, dupa ce in iunie atinsesera un nivel semnificativ. "Pretul titeiului a continuat sa se mentina la cote ridicate, contabilizand o majorare medie de 25% in primele noua luni ale anului, in timp ce cresterea pretului produselor petroliere a fost mult mai moderata. Astfel, rezultatul net pentru perioada ianuarie-septembrie a fost o pierdere de aproape 6 milioane dolari", transmite comunicatul Rompetrol.
Rompetrol Rafinare are de achitat datorii intr-o perioada mai mica de un an, in valoare de 1,652 miliarde de lei.
"Profitul operational (EBITDA) inregistrat este foarte bun pentru aceasta perioada, iar cifra de afaceri a depasit, numai pe trimestrul al treilea, cifra de 1,56 miliarde dolari, ceea ce ne plaseaza foarte aproape de tinta noastra de 6 miliarde de dolari stabilita pentru acest an", a declarat, in comunicat, vicepresedintele grupului Rompetrol, Adrian Petrus.

Grupul isi dubleaza cifra de afaceri

Grupul Rompetrol a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 4,28 miliarde de dolari, mai mult decat dublul celei din perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, profitul operational consolidat a atins 125 de milioane de dolari, iar rezultatul net, incluzand dobanzile si amortizarile, a fost o pierdere de 3 milioane de dolari.
In perioada iulie-septembrie, profitul operational consolidat al Grupului Rompetrol a inregistrat o crestere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungand la 64 milioane de dolari, ca urmare a achizitiei companiei franceze Dyneff.
Compania franceza Dyneff a fost achizitionata de Rompetrol la finele anului 2005. Francezii opereaza o retea de peste 220 de benzinarii in Franta si depozite in Spania si Franta. In paralel cu extinderea in vestul Europei, petrolistii vizeaza cresterea cotei de piata a Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului Rompetrol, de la 15% in prezent la 20% pana in anul urmator si la 30-35% pana in 2008, in urma unor investitii succesive de peste 20 milioane dolari.
In primele sase luni ale acestui an, Rompetrol Rafinare a avut o cifra de afaceri de 2,49 miliarde de lei si pierderi de 34,86 milioane de lei. Grupul Rompetrol a incheiat primele sase luni ale anului cu o pierdere financiara de sase milioane de dolari. Cu toate acestea, grupul Rompetrol a realizat in primul semestru al anului o cifra de afaceri consolidata de 2,7 miliarde dolari, de 2,5 ori mai mare decat in acelasi interval al anului trecut si cu 12,5% peste valoarea consemnata pe ansamblul anului 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.