Pentru a pastra traditia practicata anual si a spulbera dilemele unora legate de problemele Rusiei, presedintele Vladimir Putin a tinut, ieri, un teledialog, numit si "firul direct cu presedintele", in timpul caruia a raspuns la multe dintre cele pes
Pentru a pastra traditia practicata anual si a spulbera dilemele unora legate de problemele Rusiei, presedintele Vladimir Putin a tinut, ieri, un teledialog, numit si "firul direct cu presedintele", in timpul caruia a raspuns la multe dintre cele peste doua milioane de intrebari, triate anterior de consilierii sai. Dialogul televizat cu rusii i-a dat ocazia liderului de la Kremlin sa declare ca nu va candida pentru un al treilea mandat sau sa spuna ca acuzatiile privind ambitiile imperiale ale Rusiei sunt neintemeiate. Adversarii presedintelui cred insa ca acest "show" televizat este doar un paleativ care incearca sa mascheze adevaratele intentii ale lui Putin de a desfiinta sistemul democratic al tarii. In cea de-a cincea editie a emisiunii de "intrebari si raspunsuri", cele mai multe dintre intrebari au vizat probleme precum locuintele, bursele scolare, salariul minim, inflatia si ajutoarele pentru familiile numeroase.
Raspunzand unei intrebari privind alegerile din 2008, Putin a reafirmat ca nu va candida pentru un al treilea mandat la Kremlin, dar a subliniat ca va continua sa-si mentina influenta asupra Rusiei si dupa ce nu va mai fi presedinte, relateaza Reuters. "Desi voi pierde puterea si nu voi putea modifica legea fundamentala conform intereselor personale, voi reusi sa pastrez cel mai important lucru pe care o persoana implicata in politica trebuie sa il pastreze - increderea voastra. Si, folosind acest lucru, alaturi de voi, voi putea sa exercit o influenta asupra tarii si sa-i garantez dezvoltarea", a avertizat liderul de la Kremlin. Agentiile ruse de presa au informat, ulterior, ca Putin ar fi declarat ziaristilor ca nu este inca pregatit sa-si nominalizeze succesorul.
Negand asa zisele ambitii imperiale ale Rusiei, Putin a dat asigurari ca tara sa nu se va lasa "tarata" in conflicte militare.
Avertismente la adresa Georgiei
Liderul de la Kremlin a subliniat ca toata lumea ar trebui sa stie ca Rusia isi va apara cu fermitate si dur interesele si a inidcat ca specialisti ai Flotei Rusiei din Marea Baltica vor fi atrasi la constructia conductei de gaze nord-europene, unul dintre cele mai importante proiecte in domeniu pentru Moscova. Totodata, a mentionat Putin, Rusia si-ar fi dorit sa impulsioneze crearea unei Uniuni statale cu Belarus, dar in prealabil e necesara o integrare economica a celor doua tari.
Presedintele rus a abordat si problema Coreei de Nord, spunand ca reluarea negocierilor in format hexagonal si atingerea unui compromis vor fi posibile doar cu conditia respectarii dreptului Phenianului la utilizarea energiei nucleare in scopuri civile. El sustine ca a primit semnale din partea Phenianului privind disponibilitatea acestuia de a reveni la masa negocierilor.
Chestionat pe marginea asasinatelor care au loc frecvent in Rusia, liderul de la Kremlin a afirmat ca, in domeniul economic, crimele la comanda au legatura "in principal, cu implicarea activa a statului, care a inceput sa calce pe urmele celor care incearca sa se imbogateasca ilegal din bunul public". Putin a atins si subiectul conflictelor inghetate, avertizand ca ar fi o mare greseala daca Georgia ar recurge la forta pentru a-si rezolva disputele teritoriale din Osetia de Sud si Abhazia, noteaza BBC. "Nu vom permite sa aiba loc o varsare de sange in aceasta regiune", a amenintat liderul de la Kremlin, care a insistat ca Rusia nu are ambitii teritoriale in Caucaz. "Nu incercam sa ne sporim teritoriile. Avem suficiente", a adaugat Putin. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.