Romanii au consumat anul trecut 150 milioane de conserve din legume si fructe, in valoare de 225 milioane RON (aproape 65 milioane de euro). O cifra ridicata, spun fabricantii autohtoni, care sunt multumiti ca brandurile romanesti au inceput sa se im
Romanii au consumat anul trecut 150 milioane de conserve din legume si fructe, in valoare de 225 milioane RON (aproape 65 milioane de euro). O cifra ridicata, spun fabricantii autohtoni, care sunt multumiti ca brandurile romanesti au inceput sa se impuna incet-incet pe piata.
Mai ramane de acaparat cota de piata a muraturilor, gemurilor si bulioanelor importate, care au reprezentat in jur de 20% din totalul produselor cumparate din magazine. Asta daca nu adaugam si conservele realizate in casa dupa retete traditionale.
Sa produci muraturi, compoturi, gemuri si pasta de tomate in fabrici specializate ar putea parea o afacere proasta in Romania, intr-o tara in care exista o adevarata traditie in aceasta privinta, iar gustul "de acasa" e cel mai bun. Producatorii autohtoni spun ca businessul s-a stabilizat si chiar a inceput sa renteze. Asta, mai ales dupa ce s-au facut investitii de aproximativ 30 milioane de euro in liniile tehnologice si infrastructura fabricilor Leader Caracal, Conserv Buftea, Legume Fructe Buzau, Encon Turnu Magurele si Contec Tecuci, unii dintre principalii producatori din domeniu. Singura problema ar fi ca pe piata romaneasca se mai foloseste pasta triplu concentrata din import si diluata cu apa, comercializata frecvent sub forma de bulion sau pasta de tomate.
"Fabricile serioase folosesc materii prime autohtone in proportie de 100%, produse din ce in ce mai mult in ferme comerciale specializate", a declarat, pentru Adevarul, Aurel Tanase, presedintele patronatului din Industria de Conserve din Legume si Fructe Romconserv. "Consumatorul trebuie sa fie atent la reteta in momentul in care cumpara produsul respectiv, pentru ca etichetele frumoase pot pacali usor", continua el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.