Senatorul PNL Varujan Vosganian a fost nominalizat pentru functia de comisar european, dupa cum a prognozat ziarul ZIUA, in editia din 21 octombrie. In articolul publicat sambata, ziarul nostru punea pariu cu cititorii ca Vosganian va fi pana la u
Senatorul PNL Varujan Vosganian a fost nominalizat pentru functia de comisar european, dupa cum a prognozat ziarul ZIUA, in editia din 21 octombrie. In articolul publicat sambata, ziarul nostru punea pariu cu cititorii ca Vosganian va fi pana la urma nominalizarea Romaniei pentru acest post, pornind de la ideea ca trasaturile liderului liberal se suprapun cel mai bine pe portretul robot al comisarului european. La cateva zile dupa aparitia articolului din ZIUA, si alte cotidiane centrale au publicat aceeasi informatie. Anuntul privind nominalizarea lui Vosganian a fost facut ieri de Calin Popescu Tariceanu, in urma unui troc politic in care nu a rezistat tentatiei de a se implica si presedintele Traian Basescu. Acesta a avut o intalnire de doua ore cu Tariceanu la Palatul Victoria in urma careia s-a decis ca Vosganian sa fie comisar european, iar postul de ministru al Apararii sa revina PD, conform unei logici de echilibrare a fortelor. Ca atare, ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atansiu, si-a dat ieri demisia in lipsa de alternativa si, in aceeasi zi, democratii i-au gasit inlocuitor, pe Sorin Frunzaverde. Acesta a mai ocupat functia de ministru al Apararii in perioada 1996-2000. Cu toate ca atat PNL, cat si PD, au vorbit despre trocul de ieri ca despre o victorie a Aliantei, care demonstreaza ca poate sa functioneze, fiecare dintre cele doua parti s-a grabit sa faca bilantul propriului castig. Astfel, presedintele Traian Basescu nu a putut, spre satisfactia liberalilor, sa semneze si el scrisoarea de recomandare a lui Vosganian, catre presedintele Comisiei Europene, desi si-ar fi dorit. Scrisoarea a fost semnata exclusiv de premier, gest care nu i-a convenit prea tare lui Basescu, gandindu-se ca astfel se creeaza un precedent si anume ca propunerile Romaniei pentru Executivul european vor fi atributul sefului Guvernului, si nu al presedintelui. Pe de alta parte, democratii au repurtat trocul de ieri ca pe victoria lor. Astfel, liderii PD au estimat ca este mai bine ca au ramas cu portofoliul Apararii, din moment ce exista posibilitatea ca Vosganian sa nu fie validat de Parlamentul European. (D.I.)
Varujan Vosganian a plecat la Bruxelles
El ar putea fi comisar european pentru minoritati sau pentru probleme fiscale
Senatorul PNL Varujan Vosganian este propunerea Executivului pentru functia de comisar european. Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut acest anunt ieri, la inceputul sedintei de Guvern, dupa ce, in cursul diminetii, avusese intalniri lamuritoare cu presedintele Traian Basescu si cu principalii lideri ai PD. "Am facut nominalizarea pentru postul de comisar european pe care am trimis-o presedintelui Comisiei Europene. Numele persoanei este Varujan Vosganian si totodata vreau sa va spun ca acest demers pe care l-am intreprins a tinut seama de o serie de alte variante. Nu doresc sa pronunt numele celorlalti care au fost luati in considerare din simplul motiv ca mi se pare ca toti sunt personalitati cu calitati incontestabile care ar fi putut sa-i recomande intr-o masura apreciabila pentru aceasta functie", a spus Tariceanu. Premierul s-a aratat convins ca Vosganian, "cu experienta sa politica, cu profilul profesional pe care-l are", va putea sa indeplineasca aceasta functie, "care nu este una de ambasador care sa reprezinte interesele Romaniei, ci de ministru al UE, responsabil in egala masura de toate tarile europene". "El va fi mandatat sa lucreze in interesul europenilor, al tuturor tarilor europene, deci si al romanilor", a mai spus Tariceanu. Pe de alta parte, Tariceanu a aratat ca, preluarea de catre PD a portofoliului Ministerului Apararii a fost considerata ca o masura necesara pentru mentinerea echilibrului de forte in cadrul Aliantei PNL-PD, dupa ce un membru al PNL a fost desemnat drept comisar european. Potrivit unor surse din cadrul Aliantei, Vosganian a plecat deja ieri la Bruxelles, cu un avion care a decolat la ora 18.00. Aceleasi surse au precizat ca Varujan Vosganian ar putea prelua postul de comisar european pentru minoritati sau pentru probleme fiscale, aceastea fiind variantele vehiculate in ultima perioada in cercurile diplomatice europene.
Nominalizatul este onorat
Vosganian a declarat ieri ca nominalizarea sa pentru postul de comisar european este o onoare pentru el si a precizat ca s-ar simti in largul sau in domeniile fiscal sau cultural. "Decizia de a ma nominaliza pentru functia de comisar european este pentru mine o deosebita onoare si ma bucur ca PNL, cel care, in pozitia pe care o are in cadrul Cabinetului, a fost principalul decident in ceea ce priveste procesul de integrare europeana, a fost cel care a propus o persoana pentru aceasta pozitie", a spus Vosganian. El a aratat ca, din aceasta pozitie, comunicarea cu toate partidele din Romania si cu institutiile importante ale tarii trebuie sa fie "deopotriva si fara oprelisti". In opinia sa, comisarul european este un ambasador al Romaniei, pentru ca modul in care isi desfasoara activitatea este asociat cu numele tarii pe care o reprezinta. "De modul in care comisarul european, reprezentant al Romaniei, stie sa imbine obligatiile sale de comisar european cu cele care decurg din reprezentarea tarii sale, depinde si pozitia pe care Romania o va avea la Bruxelles", a spus Vosga-nian. El a dat asigurari ca va depune "toate stradaniile" pentru ca audierea sa se desfasoare astfel incat cei care l-au numit sa fie multumiti de modul in care Romania va fi reprezentata. (O.B.; R.G.)
Trocul Palatelor
Presedintele Traian Basescu si-a impus ieri vointa politica dupa o discutie de-o ora cu premierul Tariceanu, la Palatul Victoria, cei doi batand palma pentru un troc politic: liberalii numesc comisarul european in timp ce democratii primesc ministerul Apararii prin sacrificarea ministrului-suspendat Atanasiu (PNL). Surse din conducerea Aliantei ne-au declarat ca Traian Basescu a facut presiuni puternice asupra premierului, explicandu-i ca sub mandatul sau, nici Atanasiu, si nici macar un alt liberal, nu va mai fi niciodata ministru plin al Apararii. "Basescu l-a avertizat pe Tariceanu ca prin intermediul plangerilor depuse la Parchet, o decizie finala a instantei in cazul Atanasiu poate fi taraganata pe o perioada indeterminata", ne-au explicat sursele citate. Potrivit acestora, Traian Basescu a bagatelizat si ideea cu care liberalii cochetau de ceva vreme, respectiv amendarea decretului prezidential de suspendare la Curtea Constitutionala. "Seful statului i-a atras atentia premierului ca, procedural, o solicitare la Curtea Constitutionala necesita o perioada indelungata de timp", au sustinut sursele noastre. Mizand pe totul sau nimic, presedintele-jucator a dat cartile pe fata si, facand lobby pentru PD, i-a indicat o solutie imperativa premierului: preluarea MApN de catre PD in schimbul ungerii lui Varujan Vosganian in functia de comisar european. "Traian Basescu i-a explicat lui Tariceanu ca daca liberalii au atat functia de presedinte al Camerei Deputatilor, cat si pe cea de comisar european, raportul ocuparii functiilor in Alianta se inclina in favoarea PNL, ceea ce nu este intocmai corect", ne-au explicat sursele. Ascultator din fire, presedintele liberalilor a plecat capul si a dat gir perspectivei prezidentiale oferind pe tava democratilor domeniul care tine de securitatea nationala. Mai mult chiar, pentru consfintirea trocului politic, Tariceanu a aranjat la Palatul Victoria o sedinta fulger a conducerii Aliantei. La intalnire au participat liberalii Bogdan Olteanu si Gheorghe Flutur, de partea cealalta a baricadei fiind prezenti democratii Vasile Blaga, Radu Berceanu si Adriean Videanu. Sursele ne-au povestit ca democratii nu au facut altceva decat sa reia fugar argumentele fostului presedinte al partidului Traian Basescu perorand ca algoritmul impartirii functiilor indreptateste PD sa preia MApN. Surse din conducerea PNL ne-au declarat ca Teodor Atanasiu nu va fi uitat si ca trocul dintre Palate i-a pregatit, in scurt timp, recompensarea sacrificarii. Mai exact, in perioada urmatoare AVAS va fuziona cu Oficiul pentru privatizarea Activelor Statului, iar Atanasiu va detine conducerea instiutiei rezultata din comasarea celor doua agentii.
Pe de alta parte insa, dupa "afacerea" dintre Palate, democratii lui Boc jubilau fiind pe delin convinsi ca le-au tras clapa liberalilor. Liderii PD sunt convinsi ca numele lui Varujan Vosganian va ramane numai la stadiul de nominalizare deoarece senatorul liberal nu va trece de votul din Parlamentul European. Mai precis, democratii invoca o serie de semnale negative din partea popularilor europeni care nu s-ar hazarda in a-l sustine pe Varujan pentru functia de comisar european. (R.G.)
O intelegere de familie
Numirea lui Varujan Vosganian in functia de comisar european a fost interpretata de conservatori si pesedisti drept un troc politic intre PNL si PD. Vicepresedintele PC Nicolae Popa a declarat, citat de Mediafax, ca PNL si PD "s-au inteles ca in familie", prin faptul ca PD a cedat PNL nominalizarea pentru functia de comisar european, iar in schimb a primit postul de ministru al Apararii. "Aici au cazut de acord, s-au inteles ca in familie, in alte cazuri insa nu", a spus Popa. El a spus ca nominalizarea lui Varujan Vosganian in functia de comisar european "va fi de bun augur pentru Romania". Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat daca se va dovedi real, trocul politic pentru desemnarea comisarului european este inacceptabil, intrucat este in afara oricaror logici si a criteriilor europene de profesionalism. Diaconescu a apreciat ca ideea ca un comisar european sa fie desemnat in conditiile unui troc politic la Bucuresti, fara luarea in considerare a oricaror criterii de profesionalism si a standardelor europene, este total inacceptabila, afectand seriozitatea si demnitatea Romaniei. "Daca acest troc se dovedeste a fi real, este absolut in afara logicii normale in care ar trebui sa functioneze structurile politice si institutionale din Romania",a spus el. In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca este o onoare pentru PNL ca primul comisar european al Romaniei sa fie un liberal, subliniind, totodata, ca preluarea de catre PD a Ministerului Apararii nu este un "troc", ci o "decizie politica inteleapta". (R.A.)
Ministrul suspendat a demisionat de Ziua Armatei
Ministrul suspendat al Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, si-a anuntat ieri demisia din functie, intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria. De ziua Armatei si cu ocazia implinirii a 44 de zile de la suspendarea sa din functie de catre Traian Basescu, Atanasiu a anuntat ca i-a prezentat premierului demisia din functia de ministru al Apararii. Fostul ministru a explicat ca a facut toate demersurile necesare pentru a-si demonstra nevinovatia, lucru care i-a si reusit, dar, cu toate acestea, seful statului a refuzat sa aplice prevederile legale si sa revoce decretul prin care l-a suspendat din functie. Ca atare, Atanasiu a anuntat ca a decis sa aplice principiul celui mai destept, care cedeaza primul, si sa demisioneze, desi a sustinut ca Armata este cea care are de suferit de pe urma acestui gest. "I-am spus primului-ministru ca nu cred ca vom gasi vreun liberal care sa poata colabora cu presedintele Basescu din postura de ministru al Apararii", a adaugat Atanasiu. Fostul ministru a mai spus ca, prin gestul sau, vrea sa intrerupa criza de la minister si, in acelasi timp, sa ii rapeasca presedintelui "placerea" de a-l demite. "Nu vreau ca Traian Basescu sa-si indeplineasca nici unul din primele trei obiective perso-nale: alegeri anticipate, demi-terea primului-ministru sau demiterea ministrului Apararii", a mai spus Teodor Atana-siu. El le-a multumit angajatilor Ministerului Apararii pentru modul in care au colaborat si i-a cerut viitorului ministru al Aparaii sa continue lupta anti-coruptie pe care a inceput-o in cadrul sistemului. (O.B.)
Politicienii nu sunt surprinsi
Demisia lui Theodor Atanasiu din fruntea Apararii nu a surprins clasa politica. Toate partidele politice au sustinut ca gestul, de altfel firesc, era de asteptat. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat, citat de Mediafax, ca demisia lui Atanasiu vine pe fondul unui proces cu final asteptat, pentru ca managementul resurselor MApN reclama o implicare in programul de inzestrare a armatei, iar liberalul nu putea sa faca acest lucru. "Demisia domnului Teodor Atanasiu vine pe fondul unui proces cu final asteptat. Managementul bugetului MApN reclama o implicare foarte serioasa pentru a respecta programele de inzestrare a Armatei la care Romania s-a angajat si era clar pentru toata lumea ca nu putea domnul Atanasiu sa faca acest lucru", a declarat Preda. Conservatorii au spus ca gestul ministrului Apararii este unul firesc, avand in vedere faptul ca era ministru suspendat, iar MApN nu mai putea sa continue sa se afle in situatie de provizorat. El a mai spus ca Teodor Atanasiu "si-a facut-o cu mana lui", avand in vedere ca instanta de judecata nu i-a dat castig de cauza in privinta acuzatiilor aduse de Cotroceni de folosire a unor servicii de informatii in alte scopuri. UDMR, prin vocea deputatului Kelemen Hunor a sustinut ca gestul lui Atanasiu este unul "responsabil", care arata "maturitate politica". "Nu cred ca este vorba de faptul ca Basescu a castigat batalia cu Atanasiu. Cred ca intr-o batalie, cel intelept face un pas inapoi si Atanasiu a fost cel intelept si nu a persistat in a mentine tensiuni in Alianta si in coalitie", a opinat deputatul UDMR.
PSD: "Resentimente si orgolii"
Purtatorul de cuvant al PSD Cristian Diaconescu a apreciat ca demisia lui Teodor Atanasiu din fruntea Ministerului Apararii Nationale si trecerea acestui portofoliu in sfera PD au fost determinate de resentimentele si orgoliile existente intre presedintele Traian Basescu si PNL si Atanasiu. In acest caz, "resentimentele, supararile si orgoliile care au fost puse la incercare intre presedintele Basescu si Teodor Atanasiu" au reprezentat argumentele pentru care s-au luat deciziile respective, a mai apreciat Diaconescu. "Este o coborare in derizoriu a tot ceea ce inseamna decizie politica responsabila", a afirmat purtatorul de cuvant al PSD.
PNL: "Basescu interpreteaza legea"
Liberalul George Scutaru a spus ca "personal regreta demisia lui Teodor Atanasiu deoarece a fost primul ministru al Apararii care incepuse o lupta anti coruptie reala cu acei oameni care dezonorau Armata prin afaceri si practici ilegale". "Despre contractele si afacerile dubioase din MApN s-a scris foarte mult in presa dar, pentru combaterea lor, s-a facut foarte putin pana la Atanasiu. Presedintele Traian Basescu a aratat ca interpreteaza legea asa cum doreste fortand suspendarea lui Atanasiu, apoi prelungind-o, chiar daca Parchetul Militar aratase ca ministrul este nevinovat. Atanasiu a fost un ministru care a avut curaj sa-i spuna "nu" lui Basescu, iar presedintele a dovedit ca accepta decat persoanele care stau drepti in fata sa. Eu sunt convins ca Teodor Atanasiu va avea o cariera politica in continuare pentru ca a aratat ca este un om care are si curaj, si determinare", a spus Scutaru. (R.A.)
Frunzaverde ales pentru "impresia buna"
Presedintele PD Emil Boc l-a anuntat ieri pe Sorin Frunzaverde drept nominalizare a partidului pentru functia de ministru al Apararii. "In urma consultarilor pe care le-am avut cu colegii mei din PD am decis sa il nominalizam pentru functia de ministru al Apararii pe domnul Sorin Frunzaverde, nominalizare care a fost inaintata prim-ministrului in vederea trimiterii acesteia catre presedintele Romaniei", a anuntat Boc de la Cluj. Imediat dupa declaratia lui Boc, Administratia Prezidentiala a anuntat ca Basescu a semnat decretele de numire a lui Frunzaverde in functia de ministru al Apararii, respectiv de eliberare din functie a lui Atanasiu. Liderul PD a aratat ca portofoliul Apararii a revenit PD in urma unor discutii politice din Consiliul de Conducere al Aliantei, moment in care s-a decis si nominalizarea din partea PNL a comisarului european. "Faptul ca PNL-ul nominalizeaza comisarul european si avem o singura propunere din partea Romaniei, iar partidul democrat nominalizeaza ministrul Apararii in urma demisiei ministrului Atanasiu, sunt rezultatul discutiilor politice si este o dovada in plus ca aceasta Alianta poate functiona si poate lua decizii atunci cand trebuie sa fie luate foarte rapid in interesul cetateanului", s-a extaziat Boc. Potrivit acestuia, argumentele care au stat la baza nominalizarii lui Frunzaverde au fost experienta lui in domeniu si capacitatea de a lua din mers problemele pe care le are ministerul, care se afla acum intr-o stare de provizorat. Liderul democrat a mai spus ca Frunzaverde a lasat o impresie "foarte buna" in timpul mandatului sau de ministru al Apararii in perioada 1996-2000, cand a demonstrat ca poate lua decizii rapide. La randul sau, presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a sustinut ieri ca intelegerea la care s-a ajuns in cadrul Aliantei, aceea ca PNL sa primeasca postul de comisar european, iar PD portofoliul Apararii, este o victorie a Aliantei PNL-PD. In spiritul acestei idei, democratii au dat renuntat ieri la bannerul PD din sala de presa a sediului din Aleea Modrogan, pentru a afisa unul cu Alianta PNL-PD". (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.