O serie de companii straine si autohtone, interesate sa produca biocombustibil in tara, realizeaza proiecte investitionale in valoare de 240 mil. euro pentru a produce biodiesel, pe o piata care atrage tot mai multi investitori, a declarat Vasile Sta

O serie de companii straine si autohtone, interesate sa produca biocombustibil in tara, realizeaza proiecte investitionale in valoare de 240 mil. euro pentru a produce biodiesel, pe o piata care atrage tot mai multi investitori, a declarat Vasile Stancu, sef-serviciu in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii.
"De trei ani suntem bombardati de investitori din Marea Britanie, Olanda, Portugalia sau Spania, care doresc sa investeasca pentru a produce biodiesel, aflat la mare cautare in Occident", a spus Stancu, citat de Rompres. Potrivit informatiilor furnizate de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), "majoritatea acestor firme intentioneaza sa vanda biocombustibilul produs firmelor petroliere de aici, cu care au initiat deja discutii".
La ora actuala sunt in derulare cinci proiecte investitionale pentru producerea de biodiesel din uleiuri vegetale, a subliniat Stancu. Unul dintre ele se dezvolta la Atel, langa Sibiu, unde compania germana MAN Ferostaal construieste o fabrica de biodiesel, in urma unei investitii de 138 mil. euro. In judetul Calarasi, portughezii de la Martifer investesc aproximativ 55 mil. euro pentru o rafinarie de biodiesel la Lehliu Gara. Si investitorii romani au fost atrasi de producerea biodieselului, care se arata o afacere profitabila. Potrivit normelor UE, Romania trebuie sa ia masuri pentru inlocuirea benzinei si motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in anul 2020.
Printre romanii care isi extind afacerile in sfera combustibilului se numara grupul Porumboiu, care investeste aproximativ 18 mil. euro la Bacau, in timp ce Rompetrol si Argus Constanta si-au propus realizarea unor instalatii de productie a biodieselului, cu investitii de 19 mil. euro, respectiv 10 mil. euro.

500.000 hectare de materie prima

Biodieselul se poate obtine din uleiuri vegetale, precum rapita, floarea-soarelui sau soia. Uleiul obtinut poate fi folosit direct in motoare, pana la 100 la suta in perioada de vara, cu un adaos de 40 la suta toamna si in procente mai mici iarna. "Rapita este cea mai buna planta pentru producerea biodieselului. La noi, aceasta planta se cultiva tot mai mult in ultimii doi ani si sunt convins de cresterea suprafetei plantate si in viitor, mai ales ca nu poti face o fabrica fara sa ai si culturi de plante pentru a produce combustibil, deoarece nu este profitabil", a explicat Stancu.
Pentru a-si asigura materia prima, unele firme intentioneaza sa investeasca si in agricultura, cele mai multe dorind sa incheie contracte de achizitie de rapita, soia si floarea-soarelui pe termen lung cu producatorii romani. Principalele judete vizate sunt cele din sudul tarii, datorita existentei culturilor necesare producerii de biomasa, precum si din considerente logistice. "Unele firme iau in calcul transportul materiei prime si al produselor pe Dunare", au subliniat reprezentantii ARIS. Grupul Proumboiu din judetul Vaslui are in exploatare 50.000 de hectare, iar Insula Mare a Brailei exploateaza o suprafata de 56.000 de hectare.
Conform estimarilor lui Stancu, suprafata totala de rapita semanata in aceasta toamna se ridica la 329.481 hectare fata de estimarea initiala de 225.937 hectare, ceea ce reprezinta necesarul de materie prima pentru investitiile in curs de realizare. Pentru urmatorii ani, Stancu a apreciat o crestere de pana la 500.000 de hectare in productia locala.

3,18 milioane tone, productia totala de biodiesel la nivelul UE in 2005

In pofida unui numar mare de fabrici anuntate, la ora actuala exista practic un singur proiect de utilizare a biodieselului, la Cluj-Napoca. Comcereal Cluj-Napoca produce si utilizeaza circa 50.000 de litri pe an pentru utilajele proprii. Unitatea a realizat teste si pe autobuzele companiei Ratuc din oras. De asemenea, s-au investit 20.000 de tone de ulei de rapita, in amestec, pana la o proportie de 40 la suta, cu motorina, la Grupul Porumboiu si Insula Mare a Brailei, pentru exploatarea unor masini agricole si a unor utilaje de transport. Daca biodieselul avanseaza promitator, producerea bioetanolului nu a atras niciun investitor in producerea acestei materii prime ca inlocuitor a benzinei, materia prima principala in acest caz fiind porumbul. Stagnarea investitiilor in acest sector se datoreaza, potrivit MAPDR, faptului ca nu s-a rezolvat pana in prezent problema scutirii de accize la productia de bioetanol.
In prezent, sursele de energie regenerabile asigura intre 15-20 la suta din cererea totala de energie din lume. Acestea constau in principal din biomasa (majoritatea lemn pentru gatit si incalzit - in special in tarile in curs de dezvoltare din Africa, Asia si America Latina), precum si hidrocentrale, care asigura aproape 20 la suta din totalul energiei asigurata din sursele regenerabile. Noile surse de energie (solara, eoliana, bioenergie moderna, energie geotermala si hidrocentrale de mici dimensiuni) reprezinta doi la suta.
In 2005, productia totala de biodiesel la nivelul UE s-a majorat cu 65 la suta, pana la un nivel de 3,18 milioane tone. Din aceasta cantitate, o pondere de peste 50 la suta a fost asigurata de Germania (1,67 milioane tone), fiind urmata de Franta si Italia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.