Tudor Vianu, umilit
- Domnule Mihalcea, ce va amintiti de teribilul an '56, anul cand, incitati de evenimentele din Ungaria, si studentii romani, cei de la Filozofie, Ziaristica, dar si de la alte facultati, au iesit din front, au rupt lan

Tudor Vianu, umilit
- Domnule Mihalcea, ce va amintiti de teribilul an '56, anul cand, incitati de evenimentele din Ungaria, si studentii romani, cei de la Filozofie, Ziaristica, dar si de la alte facultati, au iesit din front, au rupt lantul, cum se spune?
- In lunile octombrie-noiembrie '56, Facultatea de Ziaristica devenise un fel de stup, un zumzet continuu si o pepiniera de razvratiti. Atmosfera care i-a buimacit pe cei de la CC, inclusiv pe madam Tamara Dobrin, Dumnezeu sa n-o ierte, despre care ati scris deja. Ea era responsabila ideologica a noastra. Eu am fost coleg de an cu Derdena, despre care ati scris ieri. Am intrat amandoi in '53 la facultate. Dintre colegii de la Ziaristica, cel care a devenit vectorul ideologiei, ajungand pana la trepte foarte inalte, a fost acest Eugen Florescu, despre care ati scris deja. De asemenea, Nicu Arsenie, care si el a fost coleg cu mine, care a fost adjunctul lui Paunescu, la "Flacara", si care a fost cat pe ce sa fie linsat in 22 decembrie. A fost salvat ca prin urechile acului. Mitran, de asemenea, a fost coleg cu noi. Mai precis, fratii Mitran, ca erau doi la facultate, in ani diferiti. Dar cel care a fost coleg cu mine si care a fost pupilul lui Brucan, la Scanteia, a ajuns mare. Avea sa ajunga redactor-sef la Scanteia.
- Dintre cei care faceau parte din lotul Derdena, de cine va amintiti?
- Era Dan Onaca, unul dintre cei patru studenti care au fost arestati impreuna cu Derdena si cu profesorul de italiana Panaitescu Perpessicius, fiul lui Perpessicius. Arestati in octombrie '56. Dan Onaca a fost coleg de an cu noi. A fost arestat impreuna cu Dumitru si cu Derdena si al patrulea arestat, care a fost achitat in urma interventiei lui Sadoveanu, era Panaitescu Perpessicius. Eu am asistat la proces. Am vazut acolo o scena pe care o descriu si in cartea mea, o scena absolut infioratoare. Presedintele de sedinta, colonelul-magistrat Sitaru, la lotul Derdena, l-a umilit pe celebrul profesor Vianu, vorbindu-i numai cu martor. Vianu era martor al apararii, citat de Perpessicius, tatal lui Panaitescu.
- Batranul Perpessicius, care a fost si el in sala?
- Perpessicius a fost in sala impreuna cu sotia lui. Niste oameni batrani, prapaditi, terminati, absolut terminati. Perpessicius cu acel facies faimos, facut celebru de Calinescu in Istoria Literaturii Romane, cu ochelarii supradimensionati, din cauza noptilor pierdute pe manuscrisele lui Eminescu. Un om prabusit. si el, ca si sotia lui. In timp ce Mitica Panaitescu, care era asistent de italiana si prieten cu noi, practic un apropiat al nostru, era in boxa. si Vianu, care era citat ca martor al apararii si care a spus ca ii este imposibil sa creada ca un om de calitatea morala a tanarului Panaitescu ar putea sa nutreasca ganduri potrivnice republicii. Asta a spus Vianu, in esenta. Iar Sitaru l-a batjocorit in ultimul hal: "Martor, mainile la spate!" sau "Martor, scoate mainile de la spate!". Saracu' Vianu isi tinea palaria la spate.
- Cum s-a comportat Securitatea in timpul procesului? Se simtea prezenta ei in sala?
- Bineinteles. Sala era plina, intesata de securisti. Au fost admisi si studenti, dar, in majoritatea celor tineri din sala, erau cred elevi de la scoala de Securitate. si foarte multi ofiteri securisti in civil, in sala de pe strada Negru Voda.
"Ganciu, o scursura, un securist"
- Dar pe unul, Ganciu, il stiti? Cel la care a mers Eugen Florescu sa-l toarne pe Derdena, asa cum rezulta din dosarele de cadre ale Scanteii?...
- Eu stiu ca acela care l-a turnat pe Derdena este profesorul Luca Pascal, de la relatii internationale. Eu de chestia cu Florescu aflu abia acum, de la dumneavoastra, si mi se pare si mai monstruoasa... Cat despre Ganciu, o scursura, un securist.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.