Agent KGB? Doua „secrete“ legate de viata si moartea fostului director al ziarului „Adevaru

Agent KGB? Doua „secrete“ legate de viata si moartea fostului director al ziarului „Adevarul“ revin in actualitate. Primul se refera la activitatea extrajurnalistica si a fost dezvaluit prima data de Adrian Severin in celebra sa lista. Ulterior, fostul presedinte Emil Constantinescu readucea in discutie aceasta problema, pentru ca, mai apoi, Ioan Talpes, fostul sef al SIE, sa confirme, intr-un anumit fel, spusele liderului Actiunii Populare, si anume ca Dumitru Tinu a fost, potrivit „Listei lui Severin“, agent al unui serviciu strain - KGB. Serviciile de informatii nu au confirmat niciodata vreun nume pomenit de fostul ministru de externe, ceea ce a dus la demisia sa

Accident inscenat? Al doilea „secret“ este despre viata si moarte - ce a facut Dumitru Tinu in ultima zi de viata, 1 ianuarie 2003, si cauzele mortii sale, in urma unui accident de masina. Rudele jurnalistului au dovezi si indicii ca, de fapt, accidentul de masina al fostului direc tor de la „Adevarul“ a fost inscenat: ca Dumitru Tinu a fost ucis intr-un garaj aflat in constructie, ca era imbracat intr-un pulover care nu-i apartinea, ca nu putea sa se duca la schi pe 1 ianuarie, ca lipseau obiecte personale pe care le purta intotdeauna asupra sa. Sunt toate sansele ca expertiza tehnica si cea medico-legala sa nu fie rasturnate de aceste indicii. Un singur „secret“ ramåne discutabil: apartenenta la KGB

Dupa tragicul sfarsit al fostului director al ziarului „Adevarul“, din prima zi a anului 2003, au aparut trei elemente scandaloase si contradictorii legate de viata marelui jurnalist. In primul rand, cauzele decesului sau au fost speculate la maximum, culminand acum cu dorinta rudelor de a redeschide dosarul mortii lui Dumitru Tinu. In al doilea rand, a aparut un fiu nelegitim al lui Dumitru Tinu, care ar fi trebuit inclus in cercul mostenitorilor. In al treilea rand, a fost dezgropat un subiect mai vechi, legat de celebra Lista a lui Severin si declaratia fostului presedinte Emil Constantinescu, potrivit caruia ziaristul a fost agent KGB. Dezgroparea acestui subiect a fost posibila declaratiei, de acum trei zile, a lui Ioan Talpes, fostul sef al SIE, si coincide cu dorinta rudelor de a redeschide dosarul mortii. Probabil ca ambele subiecte vor disparea asa cum au aparut, mai devreme sau mai tarziu.

Rudele nu cred in varianta accidentului in cazul mortii ziaristului

Sora si nepotul lui Dumitru Tinu, impreuna cu Andrei Iucinu si mama acestuia, Emilia, au cerut, saptamana trecuta, prim-procurorului Parchetului Tribunalului Prahova, redeschiderea dosarului penal privitor la moartea fostului director al cotidianului „Adevarul“. In opinia lor, accidentul din ianuarie 2003 a fost o inscenare, cercetarea fiind facuta „deficitar“ si „superficial“, fara sa fie administrate toate probele. In memoriul adresat prim-procurorului din Prahova, scris pe 14 pagini, cei patru puncteaza o serie de probleme legate de cercetarea facuta in aceasta cauza, felul in care s-au preluat probe de la fata locului si expertiza medico-legala. „Ora inedita la care victima a plecat la schi nu a fost analizata si lipsesc declaratiile oamenilor cu care acesta si-a petrecut Revelionul. Totodata, obiectele pe care Tinu Dumitru le avea in permanenta la el nu au fost gasite, factura detaliata a convorbirilor telefonice efectuate de Tinu Dumitru nu a fost ceruta de catre anchetatori, iar puloverul cu care era imbracat Tinu Dumitru nu ii apartinea“, se arata in acelasi memoriu.

Inscenare
Pe de alta parte, sora, Elena Parvan, nepotul, Virgil Tinu, asa-zisul fiu, Andrei, si mama acestuia din urma, Emilia Iucinu, afirma ca „praful de culoare alba gasit in interiorul masinii victimei putea conduce la locul savarsirii crimei“. Ei invoca si declaratia actualului director al ziarului „Gandul“, Cristian Tudor Popescu, care sustine ca „s-a gasit un bon de casa in borseta lui Tinu Dumitru“.
Dupa enumerarea mai multor neconcordante si aspecte pe care cei patru considera ca anchetatorii nu le-au luat in seama, rudele fostului director de la „Adevarul“ spun ca toate constatarile pe care le-au pus in evidenta conduc la concluzia ca jurnalistul a decedat in alta parte si ca a fost transportat in Padurea Romanesti pentru a se inscena un accident rutier.
De asemenea, ei considera ca trupul neinsufletit se afla la locul accidentului cu mult inainte de ora oficiala a mortii.

Constantinescu: Am confirmat ca Tinu se gasea pe lista lui Severin, nu ca a fost spion

Contactat telefonic, fostul presedinte Emil Constantinescu ne-a declarat: „Nu am facut nici o declaratie in aceasta forma. De fapt, in cadrul unei emisiuni televizate, am fost intrebat pentru a suta oara cu privire la numele personalitatilor aflate pe asa-numita Lista a lui Severin. Am refuzat tot pentru a suta oara sa le fac publice. La insistentele jurnalistului care imi adresa intrebarile, daca unii dintre ei au decedat, am confirmat si, la intrebarea daca este vorba despre Dumitru Tinu, am confirmat ca se gasea pe lista lui Severin, si nu ca a fost confirmat ca spion. Precizez ca fostul ministru de externe Adrian Severin a fost obligat sa-si dea demisia, tocmai pentru ca serviciile de informatii nu au confirmat lista sa“.

Talpes: Daca Emil Constantinescu a spus ca Dumitru Tinu a fost agent KGB, inseamna ca sigur a fost


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.