Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale se vor orienta in urmatorii doi ani spre constructia de locuinte pentru familii cu venituri medii mai reduse, de pana la 1.000 euro, a declarat, ieri, Ilinca Paun, director in cadrul firmei de consultanta imob

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale se vor orienta in urmatorii doi ani spre constructia de locuinte pentru familii cu venituri medii mai reduse, de pana la 1.000 euro, a declarat, ieri, Ilinca Paun, director in cadrul firmei de consultanta imobiliara Colliers International.
In prezent, majoritatea constructiilor noi sunt destinate persoanelor cu venituri de 1.500-2.500 euro pe familie.
"Aceste proiecte se vor construi in zone limitrofe Bucurestiului, unde costul terenului permite dezvoltarea la preturi mai mici. Dezvoltatorii au cumparat aici terenuri la un pret mai redus si de aceea pot construi la preturi mai mici", a spus Paun, citata de Mediafax.

Dezvoltatorii se muta spre clienti cu venituri din ce in ce mai mici

Ea a apreciat ca aceasta este evolutia fireasca a pietei rezidentiale, doarece nu mai sunt disponibile terenuri pentru proiecte destinate clasei medii-superioare.
"La inceput, dezvoltatorii s-au orientat spre clasa de lux, pentru ca erau disponibile terenuri in zona de centru si care se pretau pentru cererea cu venituri mari. Incet-incet, investitorii s-au indreptat spre clasa medie, care inseamna 1.500-2.500 euro venituri lunare pe familie. Incepand de anul viitor, vom vedea si primele proiecte care se adreseaza familiilor cu venituri de pana la 1.000 de euro pe luna", a precizat Paun.
In opinia sa, preturile locuintelor ar putea varia intre 750 si 800 de euro pe metru patrat, nivel comparativ cu cel al locuintelor in blocurile vechi.
Reprezentantul Colliers a apreciat ca in prezent se afla in diverse stadii de constructie 19 proiecte rezidentiale care vor aduce pe piata 10.000 de locuinte noi, in urmatorii 5-6 ani, iar 15 ansambluri sunt destinate familiilor cu venituri de 1.500-2.500 euro pe luna.
Dintre acestea, aproximativ 4.000 de unitati sunt scoase la vanzare, iar 1.800 au fost deja vandute.
Majoritatea locuintelor vandute, respectiv 70%, sunt garsoniere si apartamente cu doua camere.
In ceea ce priveste evolutia preturilor locuintelor noi, Paun a aratat ca acestea se majoreaza, in medie, cu 10-15% pe an.

Investitia in locuinte noi - profit de 15-81%

"Sunt produse unde cresterea este mai mare, de 20-30%, dar si produse al caror pret creste mai putin, de aceea media este de 10-15% pe an. Aceasta evolutie se va mentine si in perioada urmatoare", a adaugat Paun.
Ea a dat exemplul complexului rezidential Central Park, unde pretul apartamentelor s-a majorat intr-o perioada de 15 luni cu 40%, si cel al Washington Residence, unde cresterea a fost de 100% in 30 de luni.
"Investitiile in locuintele noi sunt extrem de atractive si de profitabile. Dupa calculele noastre, putem spune ca, pe o perioada de doi ani, profitul unei investitii in locuinte noi poate ajunge la 15-81%", a explicat Paun.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.