Societatile de investitii financiare au inchis sedinta de ieri cu un avans de 3,95% la nivelul indicelui BET-FI, dupa ce in sedinta de marti BET-FI a avut o depreciere de 0,14%.
La capitolul lichiditate, SIF Moldova s-a detasat de celelalte co

Societatile de investitii financiare au inchis sedinta de ieri cu un avans de 3,95% la nivelul indicelui BET-FI, dupa ce in sedinta de marti BET-FI a avut o depreciere de 0,14%.
La capitolul lichiditate, SIF Moldova s-a detasat de celelalte companii listate, avand la inchidere un rulaj de 10,87 milioane de lei, peste 17,19% din schimburile totale din piata. Cotatia actiunii a crescut cu 4,58% fata de inchiderea anterioara, ajungand la 2,97 lei, aceasta fiind si cel mai important avans din sectorul pe care il reprezinta. "Cresterile de azi (n. red. - ieri), arata ca in piata au aparut cumparatori mari si mai seriosi", a declarat Alin Brendea, presedintele Prime Transaction.

32% din rulaje acoperite de SIF Moldova si SIF Oltenia

Cele mai tranzactionate titluri din piata, SIF Moldova si SIF Oltenia, au acoperit peste 32% din rulajele totale de 63,02 milioane de lei. Cresterea inregistrata de SIF Oltenia a fost de 3,74%, pana la un pret de 3,33 lei pe unitate, in timp ce rulajele s-au ridicat la 9,31 milioane de lei. "A fost o sedinta de crestere puternica pe sectorul SIF, reusind sa recupereze pierderea din ultimele doua sedinte de tranzactionare, si chiar au fost inregistrate noi maxime istorice", a mai mentionat Brendea. Dupa ce in sedinta de marti SIF Banat-Crisana a avut cea mai importanta corectie, de 1,45%, ieri investitorii au obtinut un profit de 4,43%, pretul unei actiuni ajungand la 2,83 lei. Per total SIF, rulajele au ajuns la 31,27 milioane de lei. Cresterile inregistrate de titlurile celor cinci societati de investitii financiare au fost cuprinse intre un minim de 3,41%, in cazul SIF Muntenia, si 4,58% (SIF Moldova).
"E posibil ca pe termen mediu sa mai fie cresteri importante in piata, mai ales daca tinem cont de faptul ca actiunile societatilor de investitii au intrat de ceva timp pe un trend ascendent. Totusi piata ar putea fi mai volatila avand in vedere ca am intrat in perioada raportarilor financiare trimestriale", a spus Alin Brendea.

Tranzactie Deal cu Rompetrol, in valoare de 3,79 mil. lei

Spre deosebire de BET-FI, indicii BET-C, care reflecta trendul general al pietei, si indicele BET, al celor mai lichide 10 titluri, nu au avut un avans important, inchizand sedinta la niveluri apropiate, de 0,66% si, respectiv, 0,56%. Pe piata Deal a BVB, a fost efectuata o tranzactie speciala in valoare de 3,79 milioane lei. Compania petroliera a inchis sedinta la un pret de 0,0936 lei pe unitate, in scadere cu 0,43%. Valoarea totala a tranzactiilor cu Rompetrol s-a ridicat la 6,31 milioane lei. Conform surselor din piata, investitorii pe Rompetrol au stat in asteptarea rezultatelor financiare trimestriale. Si cu titlurile Petrom a avut loc o tranzactie speciala, in valoare de 0,72 milioane de lei, astfel ca lichiditatea totala a insumat 3,7 milioane lei. Compania a inchis sedinta la un pret de 0,6 lei pe titlu, in urcare cu 1,67% fata de inchiderea anterioara.
Compania Antibiotice si-a mai temperat avansul din ultimele zile, inchizand sedinta la un pret de1,89 lei pe unitate, urcand cu doar 0,53%. Lichiditatea s-a cifrat la 6,65 milioane lei, peste media obisnuita.
In sectorul bancar nu au fost evenimente importante, astfel ca Banca Transilvania a inchis in stationare, la 1,09 lei pe actiune, la un rulaj de 4,71 milioane lei, in timp ce cotatia BRD s-a apreciat cu 0,52%, pana la 19,2 lei pe titlu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.