Filmele realizate pe celuloid au fost folosite in cinematografie de peste 100 de ani. Acum, industria cinematografica este la un pas de a face una dintre cele mai mari schimbari din istorie: tranzitia de la pelicula la digital.
Ce inseamna cinem
Filmele realizate pe celuloid au fost folosite in cinematografie de peste 100 de ani. Acum, industria cinematografica este la un pas de a face una dintre cele mai mari schimbari din istorie: tranzitia de la pelicula la digital.
Ce inseamna cinematografia digitala?
Cinematografia digitala cuprinde fiecare aspect al procesului de realizare al unui film, de la productie si postproductie la distributie si proiectie. Camerele digitale nu mai reprezinta o noutate, iar casele producatoare folosesc echipament digital pentru a edita si masteriza filmele si desenele animate, de ceva vreme. Acum insa, pachetul de distributie digitala si proiectie completeaza intreg lantul tehnologic. Un film digital poate fi distribuit in cinematografe prin satelit, physical media sau prin retele cu fibra optica. Filmul este stocat intr-un computer sau server care va fi preluat de un proiector digital si aplicat in salile de cinema. Proiectoarele bazate pe tehnologia DLP Cinema sunt in momentul de fata instalate in peste 2.000 de cinematografe din 30 de tari si sunt primele si singurele proiectoare digitale comerciale disponibile.
la un pas de noi
Fraunhofer-Gesellschaft, cea mai mare organizatie de cercetari aplicate din Europa, a anuntat proiectul sau legat de "nasterea" cinematorafiei digitale. Activitatile sale de cercetare sunt intreprinse de 58 de institute Fraunhofer in peste 40 de locatii diferite din Germania, Fraunhofer-Gesellschaft avand peste 12.400 de angajati care lucreaza la cercetari cu bugete anuale de 1,25 miliarde euro. Industria cinematografica asteapta cu sufletul la gura aceasta noua tehnologie, digitala. Prin intermediul acesteia, filmele vor fi inregistrate pe format digital, in loc de filme fragile de 35 de milimetri. Marea provocare si in acelasi timp si marele avantaj pentru cinematografe ar fi ca Cinemaul Digital se va diferentia net de televiziune prin calitatea exceptionala a imaginii. Pentru aceasta schimare insa, ar fi necesara digitalizarea intregii industrii cinematografice. Acesta este punctul in care Reteaua de Cinematografie Fraunhofer ofera solutii si sisteme.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.