Aflat in prima faza a discutiilor parlamentare, bugetul anului 2007 a starnit, si de asta data, nemultumirea principalelor centrale sindicale, primele care si-au exprimat obiectiile fata de constructia bugetara fiind Cartel ALFA si BNS. Astfel, chia

Aflat in prima faza a discutiilor parlamentare, bugetul anului 2007 a starnit, si de asta data, nemultumirea principalelor centrale sindicale, primele care si-au exprimat obiectiile fata de constructia bugetara fiind Cartel ALFA si BNS. Astfel, chiar daca au vizat aspecte sensibil diferite, liderii CNS Cartel ALFA fiind intrigati mai mult de absenta tichetelor de masa pentru o parte dintre bugetari, iar cei ai BNS in special de abordarile referitoare la alocatiile bugetare privind piata fortei de munca, ambele confederatii au pus la zid constructia bugetara conceputa de membrii Cabinetului Tariceanu.

Pus sub lupa sindicala, bugetul propus de guvernanti si-a „etalat“ o seama de fisuri si hibe menite a-i face pe liderii sindicali sa faca zob actuala „opera“ a finantistilor guvernamentali. Astfel, in opinia presedintelui BNS, Dumitru Costin, principalul punct malaiet al actualului proiect de buget il constituie lipsa de transparenta in elaborarea si aprobarea sa. In sprijinul acestei constatari, liderul BNS reaminteste practicile europene referitoare la notiunea de transparenta in domeniul respectiv si care se refera la elabora rea unui raport anterior prezentarii bugetului care sa permita o dezbatere publica sau, in cel mai rau caz, cu partenerii sociali, a prioritatilor politicii bugetare pentru anul viitor, prezentarea unui raport privind riscurile ce se pot produce in anul bugetar aflat in discutie si care pot influenta capitolele bugetare, precum si estimarea si publicarea costurilor aferente gestionarii fiecarui impozit. Or, in elaborarea bugetului, guvernantii nu au apelat la niciuna dintre aceste parghii ale transparentei.

Arieratele, eternul 'bolovan>> bugetar
„Bugetul pentru anul 2007 se indeparteaza mult de tintele europene asumate de guvernanti“, a diagnosticat Dumitru Costin proiectul de buget propus dezbaterii parlamentare. Mai mult, liderul BNS a afirmat ca, „in realitate, acest buget este unul de protectie sociala si care nu stimuleaza munca si bunastarea.“ In acest sens, politica salariala, care la nivelul bugetului total va consemna o crestere a cheltuielilor de personal de aproximativ 25%, nu face decat sa continue aceeasi practica falimentara in care partea variabila a salariului constituita de sporuri si alte indemnizatii va depasi 45%.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.