Doi taximetristi din Capitala, tata si fiu, s-au ales cu dosare penale pentru inselaciune. Cei doi montasera pe masinile de serviciu cate un sistem numit „maimuta“, prin care modificau valoarea cursei, astfel incat un traseu de o jumatat

Doi taximetristi din Capitala, tata si fiu, s-au ales cu dosare penale pentru inselaciune. Cei doi montasera pe masinile de serviciu cate un sistem numit „maimuta“, prin care modificau valoarea cursei, astfel incat un traseu de o jumatate de kilometru era taxat cu suma de 1,5 milioane de lei vechi. Afacerea aducea venituri considerabile celor doi taximetristi. Cel putin pana ieri dimineata, cand ofiterii judiciaristi din cadrul Politiei Capitalei le-au organizat un flagrant atat tatalui, cat si fiului. Actiunea s-a soldat cu punerea sub acuzare a taximetristilor. Nu mica le-a fost mirarea anchetatorilor cand au descoperit ca taximetristii au fost amendati pentru diverse contraventii, numai anul acesta, cu sume ce totalizeaza aproximativ un miliard de lei vechi.

Incepand cu luna februarie a acestui an, mai multe persoane, in special femei din provincie, au facut plangeri la Oficiul pentru Protectia Consumatorului Bucuresti impotriva a doi taximetristi. Surse judiciare ne-au declarat ca acestia se numesc Gheorghe si Costel Rizea, tata si fiu, care percepeau clientilor tarife exagerate, cuprinse intre 1 si 2,5 milioane de lei vechi pentru o cursa ce nu depasea 2-3 kilometri. Cei doi taximetristi actionau in zona Garii de Nord si a Aeroportului Baneasa, mizand pe faptul ca aici vor avea clienti din provincie sau chiar din strainatate.

Flagrantul
Zecile de sesizari ale clientilor inregistrate la Oficiul pentru Protectia Consumatorului indreptate impotriva familiei de taximetristi Rizea semnalau acelasi lucru. Pentru o distanta de 2-3 kilometri parcursa, clientul era taxat, oficial, cu suma de 1,5-2,5 milioane de lei vechi. Inspectorii OPC au sesizat, la randul lor, Serviciul Judiciar din cadrul Politiei Capitalei. Ieri dimineata, cei doi taximetristi au fost luati in primire simultan. Tatal, Gheorghe Ristea, a racolat o clienta chiar la iesirea din Gara de Nord. Femeia a comandat o cursa pana la sediul Registrului Auto Roman, situat la aproximativ 3 kilometri. Ajuns la destinatie, taximetristul i-a aratat clientei aparatul de taxat care indica suma de 2 milioane de lei vechi. Femeia s-a declarat nedumerita de acest tarif, refuzand sa-i achite lui Ristea aceasta suma exagerata, moment in care taximetristul a blocat automat usile Daciei Logan, nepermitandu-i clientei iesirea decat dupa ce aceasta a achitat cele 2 milioane de lei. Culmea tupeului, Ristea i-a eliberat femeii si bonul fiscal. Spre surprinderea lui insa, politistii care realizau flagrantul l-au tras pe dreapta. Anchetatorii au descoperit, langa pedala de ambreiaj, sistemul numit „maimuta“, un dispozitiv electronic care, la actionarea lui, modifica cifrele afisate de aparatul de taxat. In paralel, o alta echipa de politisti urmarea taximetrul fiului lui Ristea Gheorghe, Costel, care „opera“ in zona Aeroportului Baneasa. A aparut o clienta, frantuzoaica, ce dorea o cursa pana la Podul Baneasa. La destinatie, aparatul de taxat indica suma de 1,5 milioane de lei vechi. Ca si in cazul tatalui, „safteaua“ lui Costel s-a incheiat la sosirea Politiei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.