Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la Roman, ca se va intalni astazi cu premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru "a stabili momentul optim al scrutinului electoral menit sa desemneze deputatii romani in Parlamentul European (PE)", dar
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la Roman, ca se va intalni astazi cu premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru "a stabili momentul optim al scrutinului electoral menit sa desemneze deputatii romani in Parlamentul European (PE)", dar si pentru "a gasi un minim de consens in perioada foarte complicata care se anunta dupa 1 ianuarie 2007". Dupa aprecierea liderului social-democratilor, aceste alegeri "inedite pentru Romania" ar trebui sa aiba loc in prima parte a anului viitor. "Astfel, parlamentarii romani isi vor putea desfasura activitatea spre binele Romaniei, cel putin doi ani pana la alegerile europene din iunie 2009", a spus Mircea Geoana aratandu-se totodata "foarte deschis si altor sugestii". Intrebat daca exista o lista de posibili candidati ai PSD pentru Parlamentul European, presedintele PSD a spus ca "este prea devreme", dar ca, "in scurt timp, va fi declansata o competitie interna in partid" concomitent cu "stabilirea elementelor pentru campania europeana: strategie, mesaje". Totodata, liderul PSD a mentionat ca este "exclus ca scrutinul pentru Parlamentul European sa fie asociat cu alegerile nationale". "Practica europeana arata ca alegerile europene trebuie sa fie distincte de cele nationale", a completat Mircea Geoana. Acesta insa nu exclude ca "anticipatele in Romania sa constituie o optiune intr-un viitor apropiat, dar nu cuplate cu cele europene".
Referindu-se la eventualele alegeri anticipate, Mircea Geoana, care afirma ca PSD detine "cheia principala in declansarea acestora", a mai spus ca in abordarea acestei teme este necesar mult discernamant pentru a gasi momentul bun, atat pentru social-democrati, cat si pentru Romania.

PNTCD vrea si el sa participe la discutii
Crestin-democratii considera ca invitatia adresata de premierul Calin Popescu Tariceanu partidelor politice la o discutie cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European (PE) trebuia sa fie trimisa si PNTCD-ului, chiar daca acesta nu este un partid parlamentar. "PNTCD nu este doar partidul care a initiat demersurile pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In calitatea sa de membru al PPE, cel mai important partid din Parlamentul European, PNTCD nu poate sa lipseasca de la o discutie serioasa cu privire la viitoarele alegeri pentru forul legislativ european", se arata intr-un comunicat remis ieri presei de vicepresedintele partidului, Lucian Balan. El ii atrage atentia primului-ministru ca, in virtutea celor mentionate, PNTCD "are nu numai dreptul, ci si obligatia sa participe la intalnirea de astazi". Dupa cum se stie, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a convocat astazi, la Palatul Victoria, pe reprezentantii partidelor parlamentare pentru a se consulta cu acestia in privinta organizarii alegerilor pentru Parlamentul European. Seful executivului se va intalni cu reprezentantii partidelor pentru a definitiva data la care vor avea loc aceste alegeri, stabilirea acesteia fiind in sarcina guvernului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.