Arhiepiscopul Ioan Robu, care sustine legalitatea Statusului Romano-Catolic din Ardeal folosind expresia „Imperiul Roman s-a extins asupra Transilvaniei“, incearca sa se ascunda dupa cires declarand ca „a fost un citat“, iar

Arhiepiscopul Ioan Robu, care sustine legalitatea Statusului Romano-Catolic din Ardeal folosind expresia „Imperiul Roman s-a extins asupra Transilvaniei“, incearca sa se ascunda dupa cires declarand ca „a fost un citat“, iar publicatia noastra a denaturat spusele sale. Pozitia „Gardianului“ este una fara echivoc: Ioan Robu a gresit si trebuie sa-si ceara scuze statului roman, lucru confirmat si de deputatul Aurelian Pavelescu. In alta ordine de idei, Statusul a obtinut retrocedari inca din 1997, cu patru ani inainte de a fi „legalizat“ oficial la Miercurea Ciuc.

Subiectul privind revendicarile invocate de Arhidieceza Romano-Catolica de Alba Iulia, urmasa asa-zisului Status Romano-Catolic din Ardeal, a aprins spiritele in urma publicarii unor articole in „Gardianul“. Mai mult, declaratia scrisa a monseniorului Ioan Robu a fost mediatizata si la diferite posturi de televiziune, dar s-a incercat punerea sa la capitolul „presupusa declaratie“, in ciuda faptului ca ziarul nostru a publicat integral raspunsurile lui Ioan Robu! Ii reamintim IPS ca a incalcat si incalc a Porunca a 9-a din Decalog care spune: 'Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau“.

Vadit incurcat de amploarea reprosurilor la adresa sa, monseniorul Ioan Robu a trimis un drept la replica in care spunea ca respectiva expresie „este un citat“, nedezvaluind, insa, sursa! Totusi, chiar si in acest asa-zis drept la replica arhiepiscopul sustine cu tarie existenta Statusului, desi documentele il contrazic. Sa aiba Robu o implicare clara in revendicarile Statusului? Nimic nu este imposibil. Pana la clarificarea situatiei, „Gardianul“ va publica un document inedit care va releva ca inainte de hotararea judecatoreasca de la Miercurea Ciuc, folosita la revendicarile centrelor istorice, prin care se legaliza existenta Statusului, acesta platea impozite la stat! Deci Fundatia Statusul Romano-Catolic infiintata in 2005 ori este un fals, ori Statusul existent la Administratiile Financiare era un fals care, culmea, era si platitor de TVA!? Problema Statusului este incurcata, iar statul roman, in ciuda sesizarilor, tace. O comisie istorico-juridica se impune, aidoma celei conduse de Onisifor Ghibu in perioada interbelica. Mihai Ghibu, fiul renumitului istoric si publicist, omul care a reeditat toate lucrarile tatalui sau, a tinut sa se faca auzit. Alo, Romania, ne auzi?
Monseniorul care foloseste citatele sale
Arhiepiscopul Ioan Robu nu stie pe unde sa mai scoata camasa, intrucat declaratia sa a pus pe jar politicieni, istorici, reprezentanti ai unor confesiuni. Din dorinta de a sustine cu ardoare revendicarile Arhidiecezei de Alba Iulia, monseniorul Robu a gresit fata de Romania. Scuzele sunt necesare deoarece simtamintele nationale ale romanilor reprezinta un subiect delicat. „Gardianul“ publica din nou raspunsul lui Robu pentru ca opinia publica sa se dumireasca de faptul ca expresia este autentica si nu presupusa si ca ziarul nostru a publicat-o nu pentru a da o nota de senzational articolelor, ci pentru a avertiza asupra pericolului unor astfel de expresii nelalocul lor.

Status fals sau fundatie falsa
In 2001, la Miercurea Ciuc, judecatoria a legalizat faptul ca Arhidieceza Romano-Catolica este urmasa Statusului Romano-Catolic Ardelean. Urmare a acestei sentinte au inceput revendicarile centrelor istorice ale oraselor transilvane a caror valoare depaseste 10 miliarde de euro! In 2005, este infiintata si Fundatia Statusul Romano-Catolic din Transilvania al carei scop este „ retrocedarea bunurilor mobile si imobile“. Aceasta retrocedare incepuse de fapt inainte de hotararea de la Miercurea Ciuc, dovada fiind sentinta civila nr. 14048/17.11 1997 prin care Statusul era facut proprietar pe imobilul din Cluj, strada Iuliu Maniu nr. 5! Cum a fost posibil?

Mai mult, in 1999, Ministerul Finantelor emitea un certificat de inregistrare fiscala nr. R5435758 pentru Statusul Romano-Catolic! Unde este adevarul? La Miercurea Ciuc, in 2001, la Alba Iulia in 2005 sau la Cluj in 1999? Totul conduce catre o miscare controlata de inducere in eroare a oficialitatilor care sa ofere un gir legal pentru revendicari! „Gardianul“ va prezenta pe larg in numerele urmatoare si alte cazuri frauduloase in care Statusul Romano-Catolic si Justitia merg mana in mana spre retrocedari frauduloase cu imense prejudicii pentru statul roman si cu largi implicatii sociale in viata cetatenilor Romaniei din Ardeal.

Aurelian Pavelescu: Singurul raspuns potrivit sunt scuzele explicite

Referitor la recentele declaratii ale Arhiepiscopului Ioan Robu, deputatul Aurelian Pavelescu, vicepresedinte PNT, ne-a declarat:

„Sunt de-a dreptul socat de incercarea Monseniorului Robu de a-si justifica afirmatia spunand ca ar fi vorba despre un citat. Am vazut chiar eu textul si nu exista nici semnul citarii, nici sursa citata si chiar daca ar fi fost asa, afirmatia ar fi fost la fel de grava pentru ca pretinsul citat a fost pus intr-o argumentatie a Monseniorului Robu prin care si-a exprimat pozitia. Practic, raspunsul arhiepiscopului nu clarifica fondul problemei, incercandu-se asezarea pe o pozitie echivoca, lucru inacceptabil. Consider ca singurul raspuns potrivit sunt scuzele explicite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.