Ieri s-a consumat cea mai rapida restructurare a actualei guvernari. A demisionat un ministru PNL la schimb cu unul democrat. Trocul l-a facut pe Vosganian aproape comisar.

In urma unei negocieri contra cronometru Basescu-Tariceanu
Ieri s-a consumat cea mai rapida restructurare a actualei guvernari. A demisionat un ministru PNL la schimb cu unul democrat. Trocul l-a facut pe Vosganian aproape comisar.

In urma unei negocieri contra cronometru Basescu-Tariceanu, PNL a obtinut ieri dreptul sa propuna comisarul european doar la schimb cu cedarea catre PD a Ministerului Apararii. Senatorul PNL Varujan Vosganian a fost astfel confirmat ca nominalizatul Guvernului Romaniei pentru postul de la Comisia Europeana si urmeaza sa fie audiat de comisiile europene de specialitate. Schimbul s-a produs fara ca liberalii sa aiba sentimentul ca au pierdut un loc important in Guvern, mult mai profitabil pentru ei fiind ca Tariceanu si PNL sa ocupe culoarul european prin detinerea functiei de comisar european. Prin cedarea conducerii Ministerului Apararii, liberalii sustin ca au echilibrat balanta intre PNL si PD dupa ce Bogdan Olteanu a devenit presedintele Camerei Deputatilor.

Atanasiu, demisionar fortat de Ziua Armatei

Dupa intilnirea de la Guvern, evenimentele s-au succedat ametitor. La citeva ore, ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, si-a inaintat demisia din functie, ghinion, chiar de Ziua Armatei. "Prin gestul meu de a demisiona intrerup criza de la minister si in acelasi timp ii rapesc presedintelui placerea de a ma demite. Nu vreau ca Traian Basescu sa-si indeplineasca nici unul dintre primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului-ministru si demiterea ministrului Apararii", a ascuns adevaratul motiv fostul ministru. El a precizat ca, in lupta cu Basescu, "cel mai destept cedeaza". "I-am spus primului-ministru ca nu cred ca vom gasi un liberal care sa colaboreze cu presedintele Basescu din postura de ministru al Apararii", a fost anuntul pregatitor ca PD va primi Ministerul Apararii.

Basescu promite prietenie PNL

Abil in arta negocierii si aruncind in joc mai multe variante, Basescu a obtinut ieri dupa discutiile cu Tariceanu conducerea Armatei si a promis, potrivit unor surse, ca va deveni cel mai bun prieten al PNL. In urma negocierilor de ieri, liberalii au mai cistigat ceva: colaborare din partea PD si dupa ianuarie 2007. In plus, un alt cistig vizualizat de PNL este ca propunerea de comisar european a fost inaintata Comisiei Europene doar cu semnatura premierului Tariceanu, nu si a presedintelui statului, asa cum procedeaza Franta.

PNL, tinut in sah

Nominalizarea comisarului european era blocata din cauza impotrivirii presedintelui Basescu de a sustine un alt candidat din partea PNL in afara lui Mihai Razvan Ungureanu (MAE). In tot acest timp, oficialii UE presau Guvernul sa desemneze candidatul. Liberalii, care-l percep pe Ungureanu ca apropiat al lui Basescu, au solicitat sefului statului ca in cazul promovarii acestuia sa-l inlocuiasca la minister cu Teodor Melescanu. Impotrivirea lui Basescu a fost evidenta, la fel cum a respins rind pe rind si alte propuneri pentru ocuparea functiei de ministru al Apararii in locul lui Atanasiu. Tensiunea a durat aproape doua saptamini.

Varujan pe scurt

Liberalii spera ca Varujan Vosganian sa fie acceptat comisar european pe probleme de migratie. Vosganian este din 2004 senator PNL de Iasi si purtator de cuvint al partidului din vara acestui an. El a condus Uniunea Fortelor de dreapta impreuna cu Adrian Iorgulescu si a fuzionat cu PNL in 2003, pe vremea conducerii lui Theodor Stolojan.

Citeste si:



O felie de la Frattini Varujan schimba echilibrul Comisiei Sorin se inroleaza din nou PD cistiga Apararea si domina Guvernul Camelia Gavrila in locul lui Vosganian, la Senat


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.