Deficitul comercial se va accentua in urmatorii doi ani, pe fondul importurilor pentru investitii si consum, iar procesul de stabilizare a balantei comerciale va incepe in 2009, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Co
Deficitul comercial se va accentua in urmatorii doi ani, pe fondul importurilor pentru investitii si consum, iar procesul de stabilizare a balantei comerciale va incepe in 2009, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. "Cred, din datele statistice si reactiile partenerilor externi, ca in continuare importurile vor creste mai repede decat exporturile Romaniei in urmatorii doi ani, ceea ce inseamna ca balanta comerciala va continua sa se deterioreze, dupa care aceasta se va stabiliza", a declarat Winkler agentiei Mediafax.
Potrivit acestuia, printre motivele accelerarii importurilor cu o dinamica mai mare decat cea a exporturilor se regasesc avansul investitiilor straine in Romania si cresterea cererii de consum, care nu poate fi acoperita de productia interna. "Nu cred ca 2006 este anul de varf al investitiilor straine. Anul viitor, ca urmare a aderarii, investitiile straine in Romania vor continua sa creasca si, cu cat urca investitiile straine, cu atat sporesc acele importuri pe care investitiile le implica - tehnologie, utilaje, materii prime sau piese componente", a spus Winkler. El anticipeaza si schimbari in structura balantei comerciale. Astfel, va creste ponderea in exporturi a produselor cu un grad mediu sau inalt de prelucrare, care a depasit, in luna iunie a acestui an, pentru prima data dupa 1990, ponderea marfurilor cu grad redus de prelucrare.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), contul curent al balantei de plati a inregistrat, in primele opt luni, un deficit de 5,924 miliarde de euro, in crestere cu 51% fata de perioada similara a anului trecut. Principala cauza a majorarii deficitului o reprezinta, din nou, accentuarea deficitului balantei comerciale.
Buget mai mic pentru promovarea exportului
Bugetul pentru promovarea exporturilor va fi mai redus cu 5% in 2007 fata de 2006, desi deficitul comercial este in crestere. Bugetul pentru actiunile Consiliului de Export din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) pentru 2007 este 403,9 milioane lei, in scadere cu 5% fata de nivelul de 423,4 milioane lei din 2006, a declarat, ieri, Mihai Ionescu, co-presedinte al Consiliului de Export si presedinte al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). "Pentru promovarea exportului vrem sa cerem o crestere la 460 milioane lei, la Comisiile Parlamentare. Avem o propunere de schimbare a Ordonantei de Guvern 120/2002, prin care cerem ca Guvernul, atunci cand aloca fonduri pentru Consiliul de Export, sa nu o poata face fara avizul Consiliului de Export", a spus Ionescu.
El a spus ca actualul Guvern a pregatit pentru 2007 un buget alocat exporturilor romanesti nemultumitor. Spre exemplu, bugetul destinat Programului de crestere a competitivitatii produselor industriale este diminuat cu 50%. Ionescu a afirmat ca exportatorii vor solicita o crestere de la 20 la 55 milioane lei pentru acest program. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.