Sistemul de pensii din Romania ar putea fi extins de la trei la cinci piloni, prin infiintarea a doua noi forme de gestionare a contributiilor, administrate privat, a declarat ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari
Sistemul de pensii din Romania ar putea fi extins de la trei la cinci piloni, prin infiintarea a doua noi forme de gestionare a contributiilor, administrate privat, a declarat ieri, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan. "Pe langa cei trei piloni despre care s-a discutat pana acum, vor mai aparea Pilonul IV si Pilonul V. Momentan, sunt discutii politice in legatura cu infiintarea acestora", a spus Seitan, prezent la Forumul Sud-Est European organizat de Euromoney in Croatia, la Dubrovnik. El a mentionat ca Pilonul IV va fi bazat pe un fond special, administrat privat. "Probabil va fi organizata o licitatie internationala pentru selectarea administratorului fondului. Acesta va administra active constituite din doua componente. Pe de o parte, este vorba de actiuni ale statului la diferite firme. A doua sursa va fi reprezentata de sume in numerar, provenite din privatizari", a afirmat presedintele CNPAS, citat de Mediafax. El a explicat ca, prin infiintarea acestui pilon, pensionarii din sistemul public vor beneficia de sume suplimentare, care li se vor plati pe langa cele aferente pensiilor.
Seitan a mentionat ca vor beneficia de aceste sume toti pensionarii cuprinsi, in prezent, in sistemul public de pensii, precum si cei in varsta de peste 52 de ani, care se vor pensiona in urmatorii ani si nu mai sunt eligibili pentru Pilonul II sau Pilonul III. "Proiectul de lege pentru acest pilon exista, asteptam decizia la nivelul Guvernului. La 1 ianuarie 2008, este posibil ca acest fond sa inceapa sa opereze. Va functiona ca un fond de investitii", a spus Seitan. Referindu-se la Pilonul V, presedintele CNPAS a precizat ca se bazeaza pe economiile individuale, modificarea constand in faptul ca asigurarile de viata platite sub forma de pensie vor fi deductibile. Seitan a mai spus ca, in prezent, exista circa 100.000-150.000 de conturi de pensii private prin asigurari, dar fara deductibilitati, si a estimat ca dupa introducerea Pilonului V numarul acestora ar putea depasi un milion, in termen de zece ani. Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii. Programul prevede doua etape, si anume pensiile obligatorii administrate privat, asa-numitul Pilon II, si pensiile private facultative - Pilonul III.(C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.