Arestarea unor jefuitori de morminte a permis arheologilor egipteni sa descopere mormintele a trei dentisti regali, morminte care fusesera protejate de blesteme si care fusesera ascunse in nisipurile desertului timp de mii de ani, in umbra celei mai
Arestarea unor jefuitori de morminte a permis arheologilor egipteni sa descopere mormintele a trei dentisti regali, morminte care fusesera protejate de blesteme si care fusesera ascunse in nisipurile desertului timp de mii de ani, in umbra celei mai vechi piramide din Egipt.
Acum doua luni, hotii au declansat propriile lor sapaturi "arheologice", insa au fost prinsi, a povestit Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.
Dupa ce au fost prinsi, autoritatile, insotite de arheologi au descoperit trei morminte, dintre care unul are la intrare o inscriptie care avertizeaza ca oricine violeaza intimitatea mormantului va fi ucis de un crocodil sau un sarpe, a povestit Hawass. Fata in fata cu peretele pe care se afla blestemul este pictat profilul unui dentist-sef care se uita la cei care trec pe langa el.
Mormintele descoperite dateaza de acum mai bine de patru mii de ani, de pe timpul celei de-a cincea dinastii si au fost create pentru a-l onora pe "marele dentist" si pe inca doi colegi de-ai sai care i-au tratat pe faraoni si pe familiile lor.
Locatia acestor morminte - in apropierea "Step Pyramid" a regelui Djoser - care se crede ca este cea mai veche piramida din Egipt - indica respectul acordat stomatologilor de catre regii din vechime care "acordau mare atentie tratamentului dintilor lor" a mai explicat Hawass. Desi erau la dispozitia celor bogati, dentistii Egiptului antic nu le impartaseau acestora bogatia.
Mormintele, care nu contineau mumiile acestora, erau construite din caramizi din noroi si calcar - nu din calcar pur - care era preferatul nobililor din Egipt.
"Scopul unui mormant din Egiptul antic era sa dureze vesnic. Astfel, era realizat din cele mai trainice materiale care ar fi trebuit sa dureze mii de ani... daca este facut din caramizi de caramizi de lut.... nu tine o vesnicie" relateaza Carol Redmount, profesor asociat de arheologie egipteana de la Universitatea Berkely din California.
Iy Mry, Kem Msw si Sekhem Ka
In cadrul unei vizite facute la fata locului, Hawass a descoperit doua hieroglife - un ochi peste niste colti - care apar frecvent printre desenele din morminte. El este de parere ca aceste simboluri apartin dentistilor din Egiptul antic.
De asemenea, tot din pictograme se intelege ca numele dentistilor inmormantati acolo ar fi fost Iy Mry (numele sefului lor), iar pe ceilalti doi ii chema Kem Msw si Sekhem Ka.
Hawass spune ca numele acestora nu erau legate intre ele, dar acestia ar fi fost parteneri sau colegi astfel incat au fost inmormantati impreuna.
Alte figurine care ocupau peretii dezvaluie arheologilor obiceiurile si viata lui Iy Mry.
Astfel, se pare ca acesta si familia sa aveau diverse ritualuri: se jucau diverse jocuri, sacrificau animale si le prezentau ca ofrande zeilor. De asemenea, in morminte s-au descoperit urmele a o mie de lipii si o mie de vase de bere. Aceste provizii erau menite sa "asigure hrana si bautura spiritului mortilor care se duceau in eternitate", au relatat specialistii.
Profesorul Redmount a mai povestit ca imediat langa iesire se mai afla o usa falsa - care este inscriptionata cu hieroglife miniaturale, sub care se afla un bazin putin adanc. "Este un soi de trecere pe unde mortii ar fi iesit si ar fi interactionat cu cei vii", a povestit Redmount.
Primii care au descoperit locul au fost jefuitorii de morminte, dar, pana sa-si termine sapaturile au fost prinsi si aruncati in inchisoare. "Trebuie sa le multumim hotilor", a declarat Hawass.
Desi arheologii au explorat ruinele Egiptului intensiv de mai mult de 150 de ani, Hawass este de parere ca pana acum doar 30% dintre morminte au fost descoperite si ca foarte multe lucruri stau ascunse in nisip de mii de ani. In orice caz, excavatiile continua, iar expertii spera ca vor descoperi si alte morminte in zona.
Saqqara, care se afla la 12 mile de Cairo, este unul dintre cele mai populare locuri vizitate de turistii din intreaga lume, prezentand numeroase temple, morminte si complexe funerare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.