Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca Omar Hayssam a fost monitorizat pe toata perioada cercetarii sale penale, chiar si dupa trimiterea acestuia in judecata. "Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca Omar Hayssam a fost monitorizat pe toata perioada cercetarii sale penale, chiar si dupa trimiterea acestuia in judecata. "Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au solicitat instantelor de judecata competente emiterea unor autorizatii de interceptare si inregistrare audio-video a convorbirilor inculpatului Omar Hayssam pe toata perioada cercetarii penale, chiar si dupa trimiterea acestuia in judecata in dosarul in care a fost acuzat de terorism", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. Parchetul General a precizat ca Omar Hayssam a fost monitorizat constant, intrucat era cercetat si in alte cauze penale cu un inalt grad de pericol social, inclusiv in perioada in care se afla sub puterea mandatului de arestare preventiva, "ultima autorizatie emisa de judecator fiind valabila pana la data de 8 iulie 2006, acoperind, asadar, si data parasirii de catre acesta a teritoriului Romaniei".
Vicepresedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii, senatorul Verestoy Attila, a declarat ca din datele si documentele cercetate de comisie rezulta ca nu a existat nici o solicitare de continuare a urmaririi lui Omar Hayssam de catre SRI, din momentul in care acesta a fost eliberat. Attila a precizat, citat de Rompres, ca parlamentarii acestei comisii nu au cunostinta de vreun document prin care DIICOT ar fi autorizat monitorizarea lui Omar Hayssam, pana pe 8 iulie 2006.
Varianta SRI
Comunicatul Ministerului Public survine informarii de luni a Comisiei SRI privind finalizarea raportului referitor la Omar Hayssam, in care se arata ca Serviciul Roman de Informatii nu este responsabil de disparitia sirianului, pentru ca DIICOT nu a mai solicitat SRI sa-l monitorizeze pe acesta dupa eliberare, desi era cercetat in mai multe dosare de urmarire penala. "Cu privire la obligatiile SRI dupa declansarea urmaririi penale impotriva lui Omar Hayssam, comisia a constatat ca Serviciul a sprijinit actiunile Parchetului General si ale DIICOT prin expertize, rapoarte si activitati specifice solicitate potrivit legii. Dupa punerea in libertate, DIICOT nu a mai solicitat SRI sa-l monitorizeze pe Hayssam, astfel incat, dupa declansarea urmaririi penale, SRI nu-i mai reveneau responsabilitati in urmarirea inculpatului", conchide ancheta parlamentara a Comisiei SRI.
Omar Hayssam a fost eliberat din inchisoare in data de 26 aprilie de instanta Curtii de Apel Bucuresti, cea care-l judeca pentru terorism. La termenul respectiv, procurorul de caz, Ciprian Nastasiu, comunica in fata judecatorilor ca "fata de concluziile raportului de expertiza medico-legala, precum si diagnosticul pus inculpatului in urma examinarii de catre Comisia Medicala din Cadrul Penitenciarului Rahova" si fata de starea de sanatate a inculpatului, cere schimbarea arestului preventiv cu masura de interzicere de a parasi tara. Sirianul a fugit din tara, plecarea acestuia generand demisiile sefilor serviciilor secrete, inclusiv a procurorului general al Romaniei, Ilie Botos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.