Moscova si Kievul au ajuns ieri la un acord asupra pretului la gazul rusesc livrat Ucrainei in 2007, eliminand in acest mod riscul unui "nou razboi al gazului'' care ar fi afectat si aprovizionarile europene. Chestiunea pretului gazului rusesc a cons
Moscova si Kievul au ajuns ieri la un acord asupra pretului la gazul rusesc livrat Ucrainei in 2007, eliminand in acest mod riscul unui "nou razboi al gazului'' care ar fi afectat si aprovizionarile europene. Chestiunea pretului gazului rusesc a constituit punctul nevralgic al relatiilor dintre Kiev si Moscova, in conditiile in care toate importurile energetice ale Ucrainei trec prin Rusia, iar 80% din gazul rusesc furnizat Europei trece prin Ucraina.
Anuntul privind acest acord a fost facut, ieri, la Kiev, de ambasadorul Rusiei in capitala ucraineana, Viktor Cernomirdin, anterior conferintei de presa sustinuta de premierii rus si ucrainean, Mihail Fradkov si, respectiv, Viktor Ianukovici (foto). Conform declaratiei lui Cernomirdin, Ucraina va plati 130 de dolari pentru 1000 m3 de gaz, fata de 95 de dolari cat plateste in prezent. In schimb, cei doi premieri nu au fost foarte clari in privinta acordului la care s-a ajuns. In finalul primei reuniuni a Comisiei interguvernamentale de cooperare ruso-ucraineana, desfasurata in aceeasi zi la Kiev, premierul Ianukovici a declarat ca Ucrainei i s-a confirmat ca va primi in 2007 cel putin 55 de miliarde de metri cubi de gaze rusesti la un pret ce nu va depasi 130 de dolari pe mia de metri cubi. Seful Executivului de la Moscova, Mihail Fradkov, nu a confirmat insa ca s-ar fi batut palma cu partea ucraineana, precizand doar ca pretul gazelor este negociat intre gigantul rus Gazprom si compania petroliera Naftogaz. Agentiile de presa amintesc ca Ucraina importa in prezent de la concernul rus Gazprom un amestec de gaze rusesti si gaze provenind din Asia Centrala, mult mai ieftine, ceea ce explica si pretul de 95 de dolari pe care Kievul il plateste dupa asa-numitul ''razboi al gazelor'' declansat iarna trecuta. Mai multi responsabili ucraineni au declarat ca, in 2007, Ucraina va importa gaze numai din Asia Centrala, inevitabil, insa, tot prin Gazprom. Majorarea pretului este inevitabila, avand in vedere ca Turkmenistanul si Uzbekistanul au ridicat la randul lor pretul, care pana acum era de numai 50-60 de dolari pentru mia de metri cubi.
Speculatiile presei de la Moscova
Presa de la Moscova scria zilele trecute ca Rusia va fi de acord cu un pret de aproximativ 130 de dolari, daca Ucraina va accepta anumite conditii. In primul rand, Kievul ar trebui sa se angajeze ca va organiza cat mai curand un referendum privind intrarea in NATO. O alta conditie ar viza prelungirea stationarii flotei militare ruse la Sevastopol, iar a treia este ca Ucraina sa nu revizuiasca timp de 5 ani actualele contracte cu RusUkrEnergo, societatea mixta a bancii ruse Gazprom Bank si a bancii austriece Raiffeisen Bank, prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei.
In pofida cresterii cu circa 37% a pretului pentru gaz, Ucraina va continua totusi sa beneficieze de un tarif relativ avantajos in raport cu tarifele europene practicate in acest an de Gazprom - 290 de dolari pentru Germania sau 285 de dolari pentru Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.