Aproximativ 100 de manifestanti au fost arestati in confruntarile care au avut loc in cursul noptii de marti pe strazile Budapestei, soldate cu ranirea a 19 membri ai fortelor de ordine, transmite Mediafax. Ciocnirile dintre extrema dreapta si politi
Aproximativ 100 de manifestanti au fost arestati in confruntarile care au avut loc in cursul noptii de marti pe strazile Budapestei, soldate cu ranirea a 19 membri ai fortelor de ordine, transmite Mediafax. Ciocnirile dintre extrema dreapta si politie au fost reluate cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la revolta anticomunista maghiara din 1956. Manifestantii cer demisia premierului socialist Gyurcsany, care a afirmat ca si-a mintit electoratul, intr-o inregistrare secreta, difuzata in luna septembrie.
"Actiunile politiei au respectat legea, au fost profesioniste si legitime", a declarat Peter Gergenyi, seful politiei din Budapesta. Oficialul ungar a subliniat ca politia nu a dispersat persoanele care manifestau luni seara in Piata Deak pentru ca opozitia (FIDESZ) organizase un mars separat in apropiere. Fortele de ordine au evitat evacuarea pentru ca multi protestatari violenti intrasera in grupul de manifestanti pasnici.
Gergenyi a explicat ca, ulterior, autoritatile au fost nevoite sa utilizeze gloante de cauciuc si gaze lacrimogene pentru a restabili ordinea. Tibor Jarmy, un purtator de cuvant al politiei ungare, a anuntat ca in confruntari au fost raniti 19 membri ai fortelor de ordine, unii fiind in stare grava.
100 de raniti
Serviciile medicale din Budapesta au oferit asistenta unui numar de peste 100 de persoane ranite in timpul manifestatiilor de protest din cursul noptii de luni spre marti, a declarat un purtator de cuvant al Serviciului National de Urgenta, Pal Gyorfi, informeaza Mediafax. Gyorfi a declarat ca serviciile medicale au ingrijit circa 130 de persoane, dintre care 60 au fost spitalizate. Doar sase sau sapte persoane au fost grav ranite, a precizat el.
Premierul socialist ungar, Ferenc Gyurcsany, a denuntat agresivitatea manifestantilor si a apreciat ca politia a actionat "conform legilor in vigoare", intr-un interviu acordat, luni seara, postului national de televiziune. "Politia a actionat cu fermitate si in conformitate cu legile in vigoare impotriva manifestantilor", a declarat permierul ungar.
Comemorarile celei de-a 50-a aniversari a revolutiei antisovietice din 1956 au fost marcate, luni, de ciocniri violente la Budapesta intre manifestanti si fortele de ordine care au ripostat cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. "Am avut de-a face cu atacul unei minoritati impotriva drepturilor majoritatii", a declarat premierul Gyurcsany.
Programul oficial al ceremoniilor comemorative la care au asistat circa 50 de lideri straini a fost umbrit de confruntarile violente dintre manifestanti si fortele de ordine, soldate cu numerosi raniti. Liderul principalului partid de opozitie, Viktor Orban, s-a adresat, in apropierea Pietei Kossuth, unei multimi formate din 4000 de persoane, cerand inca o data demisia premierului Ferenc Gyurcsany, fost comunist. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.