Rata inflatiei ar putea cobori in acest an sub tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 5%, iar cresterea economica ar putea depasi 7%, a declarat, ieri, viceguvernatorul bancii centrale Cristian Popa. Evolutia inflatiei depinde insa de deciziile
Rata inflatiei ar putea cobori in acest an sub tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 5%, iar cresterea economica ar putea depasi 7%, a declarat, ieri, viceguvernatorul bancii centrale Cristian Popa. Evolutia inflatiei depinde insa de deciziile in privinta preturilor administrate, a precizat oficialul BNR. El a participat la Forumul Sud-Est European organizat de Euromoney in Croatia, la Dubrovnik. Potrivit calendarului elaborat de Guvern si agreat de banca centrala, in acest an nu vor mai avea loc majorari de preturi la gaze naturale, energie termica si energie electrica. BNR tinteste pentru acest an o rata a inflatiei de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual. Viceguvernatorul BNR a estimat ca inflatia s-ar putea incadra si anul viitor in intervalul tintit de BNR, 3-5%. Potrivit lui Popa, previziunile privind cresterea economica, peste estimarile Comisiei Nationale de Prognoza, de 6,7%, au la baza ritmul alert de crestere a consumului si avansul investitiilor. "Formarea bruta de capital fix a inregistrat un reviriment. Este rezultatul transformarii investitiilor straine directe din perioada 2003-2004 in productie efectiva. Este un proces fast", a apreciat Popa. In ceea ce priveste deficitul de cont curent din acest an, Popa a anticipat un nivel de 9-10% din PIB, peste valoarea de 8,7% de anul trecut, in functie de avansul economic. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.