Inainte cu cateva zile de votul Parlamentului German pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la Berlin au avut loc doua evenimente complexe de promovare a Sibiului, Capitala Culturala Europeana in 2007. Tot in aceast
Inainte cu cateva zile de votul Parlamentului German pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la Berlin au avut loc doua evenimente complexe de promovare a Sibiului, Capitala Culturala Europeana in 2007. Tot in aceasta saptamana, a debutat campania internationala de promovare a programului, care contine peste 1500 de difuzari pe National Geografic Channel si Travel Channel, iar astazi campania demareaza si pe Euronews.
Aici, la Berlin, campania s-a deschis cu un concert de muzica clasica sustinut pe 19 octombrie de Philarmonie der Nationen, urmat ieri de organizarea unui eveniment de presa in cadrul caruia a avut loc si vernisarea expozitiei "Sibiu, tanar din 1191", care va ramane deschisa pana la sfarsitul acestei saptamani. Itinerata pentru a treia oara in strainatate, dupa Strasbourg si Patras, expozitia cuprinde o selectie de lucrari ale fotografilor Dragos Lumpan, Dumitru Budrala, Lucky Sandulescu, Stefan Jammer si Viorel Frangulea, care surprind perspectivele personale ale artistilor asupra fatetelor eclectice ale orasului, amestecul de vechi si nou si pulsul unui oras care traieste de peste 800 de ani. La vernisajul de ieri au participat Bogdan Mazuru, ambasadorul Romaniei la Berlin, Gunther Krichbaum, raportor pentru Romania al Grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate din Bundestag, si Suzanne Kastner, vicepresedinta Bundestag-ului.
Evenimentul de presa din Capitala Germaniei a fost gazduit de E.S. Bogdan Mazuru, in prima parte fiind organizata o conferinta de presa sustinuta, alaturi de ambasadorul roman, de catre Sergiu Nistor, comisarul guvernamental pentru Sibiu-CCE 2007, Klaus Johannis, primarul Sibiului, Guy Dockendarf, din partea Luxemburgului (cea de-a doua Capitala Culturala Europeana 2007), si Marius Constantin, secretarul associatiei "Sibiu, 2007".
Ambasadorul Romaniei la Berlin a afirmat in cadrul conferintei de presa ca Germania este o sustinatoare a Romaniei in ceea ce priveste integrarea in Uniunea Europeana, considerand "o coincidenta fericita si simbolica" faptul ca intrarea Romaniei in UE si a Sibiului in randul capitalelor Culturale Europene se intampla sub presedintia germana a Uniunii Europene.
Prezenta in direct a primarului Sibiului Klaus Johannis ieri dimineata la ZDF, in prime-time, intr-una dintre principalele emisiuni tv matinale, "Morgen Show", este extrem de importanta pentru promovarea imaginii Sibiului. In conferinta de presa de ieri, Johannis a raspuns, de asemenea, unor intrebari venite din partea presei germane, legate de lucrarile care s-au realizat la Sibiu in ultimul timp si de proiectele culturale care exista in acest moment. Impreuna cu reprezentantul Luxemburgului, Johannis a prezentat programele comune Sibiu-Luxemburg, punand accentul pe caracterul multicultural al Sibiului. Festivalul International de Teatru si momentul 1 ianuarie 2007 (cand va avea loc un concert Phoenix, un recital de orga si un concert de muzica simfonica sustinut de Filarmonica din Sibiu) au fost cele doua evenimente evidentiate de Marius Constantin ca fiind, "intr-o perceptie subiectiva", unele dintre cele mai importante ale anului viitor. Au mai fost mentionate Festivalul International de Jazz, mai multe festivaluri de film, printre care Festivalul de Film Transilvania, si o conferinta internationala de literatura: "Experienta eului in literatura europeana". Unul dintre punctele culminante, in opinia reprezentantului Luxemburgului, va fi sesiunea de materiale documentare "Tales of Two Cities", prezentarea comuna a acelor doua orase, Sibiu si Luxemburg.
Alegerea Berlinului drept prima capitala europeana in care se organizeaza un astfel de eveniment amplu de prezentare nu a fost intamplatoare, a confirmat Klaus Johannis. El va fi repetat, in perioada imediat urmatoare, in alte orase europene, precum Paris, Bruxelles si Viena.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.