Romania figureaza pe locul 58 in clasamentul mondial al libertatii presei pe anul 2006, publicat, luni, de organizatia "Reporters sans frontieres" (RsF), recuperand nu mai putin de 12 pozitii in comparatie cu anul precedent. In conditiile in care tar
Romania figureaza pe locul 58 in clasamentul mondial al libertatii presei pe anul 2006, publicat, luni, de organizatia "Reporters sans frontieres" (RsF), recuperand nu mai putin de 12 pozitii in comparatie cu anul precedent. In conditiile in care tara nostra intruneste acelasi punctaj cu Polonia, dar si cu state precum Fiji si Hong Kong, RsF considera avansul Romaniei in top drept motivat de perspectiva iminentei aderari la UE, amintind ca oficialii de la Bucuresti au eliminat defaimarea din categoria faptelor de natura penala, in iunie, anul acesta.
Daca Ungaria vecina se situeaza pe locul 10 in ierarhia RsF, partenerii de aderare bulgari ocupa pozitia 35, urmati, la o distanta de 10 locuri, de Serbia si Muntenegru, respectiv de Republica Moldova (locul 85) si Ucraina (locul 105). Clasamentul RsF este dominat, indiscutabil, de statele membre UE, Finlanda adjudecandu-si primul loc la capitolul libertate de exprimare, dupa ce Danemarca a pierdut pozitia de lider, detinuta anul trecut, ajungand pe locul 19, in urma amenintarilor la adresa autorilor caricaturilor cu profetul Mahomed. Primele 15 pozitii reunesc, de altfel, nu mai putin de sase prezente din fostul bloc comunist: Cehia, Estonia, Slovacia, Ungaria, Letonia, Slovenia.
Rusia ramane pe locul 147
Din randul statelor aflate in cadere libera in ierarhia RsF, organizatia acorda o atentie deosebita SUA (locul 53), Frantei (locul 35) si Japoniei (locul 51), care au pierdut 36, 24, respectiv 25 de pozitii in ultimii patru ani. Situatia este neschimbata in cazul Rusiei (locul 147) si Republicii Belarus (locul 151). "Rusia, care inregistreaza un deficit democratic, continua sa distruga incet, dar sigur, presa libera, grupurile de afaceri apropiate presedintelui Vladimir Putin achizitionand aproape toate grupurile de media independente", noteaza organizatia, facand, totodata, referire si la asasinarea recenta a jurnalistei Anna Politkovskaia. Situatia cea mai grava se intalneste, insa, in "trioul infernal al libertatii de expresie", Eritreea, Turkmenistanul si Coreea de Nord ocupand ultimele locuri pe lista RsF care contine nu mai putin de 168 de state. "Moartea sub tortura a jurnalistei turkmene Ogulsapar Muradova a aratat faptul ca <<presedintele pe viata>> Separmurad Niazov este dispus sa duca violenta la extrem in cazul celor care indraznesc sa il critice", constata RsF, declarandu-se deosebit de ingrijorata cu privire la numarul jurnalistilor din Eritreea incarcerati in ultimii cinci ani, dar si cu privire la dominatia absoluta asupra presei nord-coreene exercitate de Kim Jong-il. Clasamentul RsF a fost intocmit in cooperare cu 14 organizatii de aparare a libertatii de expresie de pe cinci continente, in baza unui chestionar de 50 de intrebari, aplicat in 168 de state.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.