Aniversarea a 50 de ani de la revolta anticomunista maghiara din octombrie 1956 a inceput prin dispersarea in forta a contestatarilor premierului Ferenc Gyrcsany, adunati in fata Parlamentului de la Budapesta - exact locul in care autoritatile intent
Aniversarea a 50 de ani de la revolta anticomunista maghiara din octombrie 1956 a inceput prin dispersarea in forta a contestatarilor premierului Ferenc Gyrcsany, adunati in fata Parlamentului de la Budapesta - exact locul in care autoritatile intentionau sa marcheze momentul aniversar. Politia ungara a folosit ieri dimineata gloante de cauciuc pentru a indeparta din fata Parlamentului cele 300 de persoane care manifestau impotriva Guvernului, informeaza Mediafax. "Acestia trag acum cu gloante de cauciuc in directia protestatarilor", a precizat un fotoreporter al agentiei de presa Reuters. Anterior, un cameraman a declarat ca au fost lansate 20 de grenade cu gaze lacrimogene, iar cateva mii de persoane incercau sa se alature protestatarilor care se luptau cu politia.
Protestatarii, evacuati in cursul diminetii din zona situata in fata sediului Parlamentului, s-au impartit in mai multe grupuri ramase in continuare in centrul capitalei. Ei au fost tinuti departe de ceremoniile oficiale, insa situatia a fost tensionata intreaga zi, manifestantii promitand ca vor incerca sa ajunga din nou in fata Parlamentului. "Dragi invitati, bine ati venit in tara lui Gyurcsany, unde minciunile sunt ca adevarul, pacatele, ca virtutile. Va rugam sa ne ajutati sa il demitem", se putea citi pe una dintre pancarte.
Manifestantii evacuati din fata Parlamentului maghiar s-au reunit in piata din fata Garii de Nord din capitala ungara, mai multe zeci de manifestanti au fost intampinati de militati ai trupelor speciale, dotati cu scuturi si bastoane de cauciuc, informeaza Rompres. Politia a facut apel la protestatari, simpatizanti ai fortelor de dreapta, sa se imprastie la casele lor si sa nu blocheze traficul din centrul Budapestei. Apelul autoritatilor nu a avut insa ecou, protestatarii spargand vitrinele unor magazine si rasturnand cosuri de gunoi. Mai multi protestatari au fost retinuti de fortele de ordine.
Tariceanu vrea la Budapesta
Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a numarat printre cei 54 de sefi de stat si de guvern care au participat ieri la ceremoniile dedicate implinirii a 50 de ani de la Revolutia ungara anticomunista, transmite Rompres. Primul-ministru roman a depus o floare la Flacara Memoriala a Victimelor din 1956 si a asistat la ceremonia adoptarii Declaratiei de Independenta Budapesta '56. El a mai stabilit si detaliile privind cea de a doua sedinta comuna a guvernelor roman si ungar, care se va desfasura la Budapesta. La prima, care a avut loc la Bucuresti, s-a parafat Acordul care a dus la Ordonanta de Urgenta privind infiintarea ilegala a Fundatiei Publice Ungaro-Romana Gojdu.
Ceremonia oficiala nu s-a putut desfasura in liniste, deoarece cateva sute de manifestanti au patruns pe strazile laturalnice si au fluierat sosirea coloanei cu oficialitatile ungare. Desi i-au fluierat pe demnitarii unguri, protestatarii au pastrat totusi liniste in timpul ceremoniei oficiale. Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a amintit ca Revolutia Ungara a fost cel mai important eveniment de dupa cel de-al doilea razboi mondial si a aratat intregii lumi eroismul poporului ungar. In cadrul ceremoniei a luat cuvantul si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a subliniat ca Revolutia Ungara din 1956 a reprezentat un imbold pentru miscarile anticomuniste din Grecia, Portugalia si Spania, iar mai tarziu din Polonia anilor '80 sau din intreaga Europa de Est, la sfarsitul acelui deceniu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.