Agasat de criticile europene cu privire la situatia drepturilor omului in Rusia, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a ezitat sa le raspunda cu aceeasi moneda liderilor europeni reuniti, la finalul saptamanii trecute, la Lahti, in Finlanda, denuntan
Agasat de criticile europene cu privire la situatia drepturilor omului in Rusia, presedintele rus, Vladimir Putin, nu a ezitat sa le raspunda cu aceeasi moneda liderilor europeni reuniti, la finalul saptamanii trecute, la Lahti, in Finlanda, denuntand coruptia autoritatilor locale spaniole si indicand Italia drept tara de origine a mafiei, scrie El Pais in editia de duminica. "Lui Putin nu i-au cazut bine criticile liderilor europeni cu privire la deteriorarea situatiei drepturilor omului in Rusia, carora le-a raspuns fara menajamente. Presedintele rus a replicat ca Spania nu are ce sa ii spuna atata vreme cat mai multi primari spanioli au fost acuzati de coruptie si ca mafia nu este de origine rusa, ci italiana", noteaza publicatia citata, apreciind ca dispozitia belicoasa a liderului de la Moscova pare sa fi fost indusa de interventia sarcastica a presedintelui Legislativului European, Josep Borell, din deschiderea summit-ului de la Lahti.
Zapatero a ramas perplex
"Trebuie sa ii multumim presedintelui Putin pentru ca a inchis, temporar, in ianuarie, robinetul catre Ucraina, deoarece gratie acestui gest discutam acum, aici, problema energetica", ar fi spus Borell, potrivit El Pais. "Cumparam petrol de la state in care situatia este mai rea decat in a dumneavostra, insa preocuparea noastra consta in faptul ca dorim sa ne asociem cu tara dumneavoastra, ceea ce presupune impartasirea unor anumite valori", a continuat seful Legislativului comunitar, incitandu-l pe liderul de la Kremlin, care a acceptat "provocarea" si "a inceput sa lucreze la contraatac, folosind o tactica bine cunoscuta lui: defensiva prin ofensiva". Pentru inceput, Putin "a declarat ca nu accepta lectii de democratie" si a continuat cu o "lista lunga de reprosuri la adresa oficialilor europeni", intre care a strecurat si o aluzie la edilii spanioli incarcerati pentru fapte de coruptie, "lasandu-l perplex pe premierul spaniol, Jose Luis Zapatero", noteaza El Pais. Urmatoarea "victima" a liderului de la Kremlin a fost seful Executivului italian, Romano Prodi, "lasat fara cuvinte" de remarca lui Putin, potrivit careia "mafia, dupa stiinta sa, s-a nascut in Italia". "Riposta i-a lasat uimiti pe interlocutori", mai noteaza El Pais.
Presa italiana contorizeaza gafele
Presa italiana a preluat declaratiile lui Vladimir Putin, unele ziare din peninsula calificand comentariile liderului de la Kremlin drept "noile gafe" ale presedintelui rus. De altfel, citand remarcile caustice ale lui Putin la adresa Italiei, ziarul Corriere della Sera a realizat o trecere in revista a gafelor tarului de la Kremlin facute in cei sase ani de cand se afla in fruntea Federatiei Ruse. "Gafe pentru toate gusturile, dar la care nu iti vine intotdeauna sa razi", explica ziarul, amintind ca atacurile lansate la Lahti intervin la doar cateva zile dupa ce Putin a aparut in ziarele europene cu unele remarci legate de presedintele israelian. "Ma uimeste presedintele Moshe Katzav, care s-a dovedit un barbat foarte potent. A violat zece femei, lucru la care nu ma asteptam de la el. Ne-a uimit. Cu totii suntem invidiosi", cita Corriere della Sera recenta afirmatie a liderului rus, notand ca "Vladimir Vladimirovici nu a uitat timpurile in care se afla in serviciul militar si s-a adresat, saptamana trecuta, in acest fel, premierului israelian Ehud Olmert, facand referire la acuzatiile ce i se aduc presedintelui Moshe Ktazav, de presupuse violente sexuale". Cotidianul italian aminteste si faptul ca, la summitul G8 din iunie, cand pe agenda reuniunii se afla dosarul nuclear al regimului de la Teheran, Putin afirma: "Daca bunica mea ar fi avut organe genitale masculine, ar fi fost bunicul meu. Politica nu se face cu ele. Trebuie sa avem o abordare comuna acceptabila pentru partenerii nostri iranieni". O alta perla rostita de Vladimir Putin a fost cea din 2002, in replica la o intrebare incomoda pe tema Ceceniei. "Pe ziaristul de la publicatia Le Monde, presedintele rus l-a asigurat ca oricine doreste sa se converteasca la Islam poate conta pe ajutorul Kremlinului. <<Daca sunteti gata sa faceti o circumcizie, va invit la Moscova. Avem specialisti pentru aceasta problema si le vor recomanda sa va faca operatia astfel incat sa nu mai creasca nimic vreodata>>", a reamintit Corriere della Sera.
Ziarul La Stampa a punctat, de asemenea, episodul de la Lahti. "In vreme ce UE incerca in zadar sa vorbeasca pe o singura voce, presedintele rus a servit venin celor prezenti la masa, luandu-se de Spania si de prostul obicei pe care il au primarii din aceasta tara, pentru ca apoi sa isi reaminteasca faptul ca mafia s-a nascut in Italia, nu in Rusia", a comentat cotidianul italian referindu-se la rechizitoriul unui "Putin furibund". In acelasi timp, ziarul a mentionat ca cel care i-a sarit in aparare liderului de la Kremlin a fost presedintele francez Jacques Chirac, de la care Putin a primit Legiunea de Onoare. "Suntem aici pentru a vorbi despre energie si pentru a gasi solutii comune, si nu pentru a trata problemele interne ale fiecarei tari", a citat La Stampa afirmatia liderului de la Elysee.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.