Vizita fulger intreprinsa de secretarul american de stat, Condoleezza Rice, la Moscova, desi a fost facuta la cererea ei, s-a dovedit extrem de oportuna pentru Rusia. Nu atat din punctul de vedere al relatiilor ei cu Statele Unite, cat in privinta c
Vizita fulger intreprinsa de secretarul american de stat, Condoleezza Rice, la Moscova, desi a fost facuta la cererea ei, s-a dovedit extrem de oportuna pentru Rusia. Nu atat din punctul de vedere al relatiilor ei cu Statele Unite, cat in privinta cooperarii dintre membrii marelui triunghi geopolitic al Statelor Unite, Rusiei si Uniunii Europene. Relatiile dintre Moscova si Washigton se altereaza, de ceva vreme, incet dar sigur. In ultimul timp s-au petrecut lucruri din ce in ce mai grave. Rusia si Statele Unite au inceput sa faca aproape constant schimburi dure de replici. Reprosurile nu vin numai din partea oficialilor de frunte, ci chiar si din partea presedintilor celor doua tari. Intr-un cuvant, lucrurile nu au evoluat inca intr-un razboi rece, dar multi vorbesc astazi despre o pace rece intre Moscova si Washington.
Toate acestea au condus la o serie de rasturnari neasteptate in jocul geopolitic jucat de Rusia, care, din septembrie 2001 incoace, a incercat sa construiasca relatiile cu Statele Unite in calitate de principal partener strategic al Occidentului. Recent, Rusia a inceput sa-si schimbe atitudinea, incercand sa se reorienteze in mod demonstrativ catre Uniunea Europeana.
Se pare ca Moscova a decis urmatorul lucru: un parteneriat de pe pozitii de egalitate cu Statele Unite nu a functionat, din moment ce, dupa cum considera Kremlinul, Rusia nu are atuuri in jocul cu America. In relatia cu Europa insa, Rusia detine o serie de carti puternice - gazul si petrolul - de care Europa occidentala are nevoie disperata. Si Moscova, schimbandu-si pozitia fata de relatiile cu SUA, a decis sa-i acorde o mai mare atentie Europei. Aceasta schimbare de atitudine a determinat si alte modificari: de exemplu, Aeroflot a decis sa cumpere avioane europene tip Airbus in loc de avione americane Boeing.
Probleme globale. Totusi, aceste lucruri nu au determinat Europa sa devina dintr-o data calda si cordiala in relatiile ei cu Rusia. In primul rand, Germania a refuzat propunerea Rusiei cu privire la gaz, care ar fi fost extrem de lucrativa pentru Moscova, spunand ca nu doreste sa intre in relatii speciale cu Kremlinul si sa sacrifice larga solidaritatea europeana. Iar apoi, liderii UE, dupa ce l-au invitat pe colegul lor rus Vladimir Putin la cina in Finlanda vinerea trecuta, l-au asaltat pe acesta cu o avalansa de subiecte neplacute de discutie si de reprosuri.
Dupa o asemenea cina cu europenii, cafeaua bauta cu Condoleezza Rice avea posibilitatea sa se potriveasca bine cu desertul. Desi secretarul de stat american, ca si colegii sai europeni, nu a ratat sansa de a comenta pe teme care nu-i erau Kremlinului pe plac, ea a facut acest lucru aproape in trecere, cea mai mare parte a atentiei sale concentrandu-se pe problemele globale cheie, care erau mai usor de discutat pentru Rusia si care-i dadeau acesteia mai multe oportunitati de a se tocmi.
Cele mai recente contacte intretinute de Moscova cu partea europeana si americana au aratat ca, in marele triunghi geopolitic format de ele, Rusiei ii este mai usor sa gaseasca un limbaj comun cu Washingtonul decat cu capitalele europene. Si nu este vorba de faptul ca este mai usor sa ajungi la o intelegere cu unul singur decat cu mai multi. In comparatie cu politica Europei, cea a Washingtonului este mai pragmatica (unii ar spune mai cinica). Daca exista un scop, el trebuie atins prin toate mijloacele necesare, pentru ca a bate in retragere este de neconceput pentru singura superputere a lumii.
Exact acesta este motivul pentru care politica americana este si va fi in continuare mai usor de inteles pentru Moscova. Si tot acesta este motivul pentru care Moscovei ii va fi mai usor sa incheie intelegeri cu SUA. Fie ca Moscovei ii place acest lucru, fie ca nu.
Comentariu publicat de Kommersant si preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.