Transelectrica ar putea fi obligata sa ramburseze anticipat credite in valoare totala de 471,39 milioane de lei (circa 134 milioane de euro) contractate de la o serie de institutii financiare internationale, intrucat nu a respectat unele conditii afe
Transelectrica ar putea fi obligata sa ramburseze anticipat credite in valoare totala de 471,39 milioane de lei (circa 134 milioane de euro) contractate de la o serie de institutii financiare internationale, intrucat nu a respectat unele conditii aferente imprumuturilor, potrivit auditorului companiei, firma KPMG Romania, transmite Mediafax. Transelectrica avea, la 30 iunie 2006, imprumuturi pe termen lung in valoare totala de 815,76 milioane lei, comparativ cu un nivel de 782,69 milioane lei la finele anului 2005. Potrivit KMPG, compania nu a indeplinit anumite conditii stipulate in sase contracte de imprumut in valoare de 471,39 milioane de lei, contractate de la BERD, BEI si BIRD, ceea ce ar putea determina solicitarea rambursarii anticipate a acestor imprumuturi. In consecinta, aceste imprumuturi ar trebui considerate datorii pe termen scurt, considera KPMG. Cele sase credite au fost acordate pentru investitii legate de reabilitare si modernizare.
Datoriile sunt garantate de stat
In opinia conducerii Transelectrica, probabilitatea unor solicitari de rambursare anticipata este redusa, iar creditele sunt garantate de statul roman. Conform Transelectrica, daca prin acordul de imprumut rata de acoperire a serviciului datoriei trebuia sa fie de minim 1,3, la 30 iunie 2006 era de 1,23. De asemenea, rata activitatii operationale (inainte de amortizare) trebuia sa fie tot de 1,3 si a fost, la 30 iunie, de 1,27. In plus, viteza de rotatie a creditelor a fost de patru luni, fata de doua luni, cat era stabilit prin contractul de imprumut. Un alt punct neconform se referea la depunerea intr-un cont bancar distinct, cu cel putin 30 de zile inaintea scadentelor, a sumelor reprezentand ratele scadente ale imprumuturilor, iar ratele au fost platite fara depunerea intr-un cont distinct. Directorul general al companiei, Stelian Gal, a declarat ca "situatiile de neconformare cu clauzele acordurilor de imprumut nu sunt semnificative". "Transelectrica are capacitatea si intentia de a efectua toate rambursarile in conformitate cu acordurile de imprumut, neinregistrand la 30 iunie 2006 credite restante. In plus, institutiile financiare au fost informate periodic despre pozitia companiei in ceea ce priveste clauzele financiare ale acordurilor", a mai spus Stelian Gal.
Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al electricitatii. Principalul actionar este statul, prin Ministerul Economiei si Comertului, care detine 76,5% din capitalul social, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5%. Un pachet de 10% din actiunile companiei este tranzactionat, incepand cu 29 august, la Bursa de Valori Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.