Ce a fost saptamana trecuta?
l Doi jucatori politici de dreapta, independenti
l Amenintari liberale
l Freamat la PSD
l Comisarul european, numit de Bruxelles
De ce?
Lansarea platformei liberale si supararea ulterio
Ce a fost saptamana trecuta?
l Doi jucatori politici de dreapta, independenti
l Amenintari liberale
l Freamat la PSD
l Comisarul european, numit de Bruxelles
De ce?
Lansarea platformei liberale si supararea ulterioara a PNL pe aceasta tema, soldata cu rasunatoarele excluderi, le-a conferit puternicilor jucatori politici de dreapta Theodor Stolojan si Valeriu Stoica un statut de independenta fata de partidele autohtone si o mare libertate de a-si alege mijloacele de impunere a esafodajului unei noi constructii ideologice. Chiar daca in acest moment capitalul uman de care dispun cei doi lideri liberali este modest (din cauza amenintarilor adresate de PNL membrilor sai care vor dori sa adere la platforma Stoica-Stolojan), lucrurile se pot aseza in timp, gratie tenacitatii initiatorilor noului proiect. Deja se pare ca zona Moldovei este mai sensibila fata de mutatiile din PNL fata de zona Ardealului. Moldovenii si-au exprimat imediat dezaprobarea fata de excluderea din partid a fostilor presedinti liberali si a tinerilor parlamentari sustinatori ai acestora.
Din pacate insa, atat Theodor Stolojan, cat si Valeriu Stoica au facut aceeasi greseala, inainte de a se afisa electoratului la Pitesti, cu mesaje politice de impact. Ei s-au retras de prea mult timp din prim-planul vietii publice, in momente inoportune. Stolojan, desi se bucura de un urias capital de incredere din partea romanilor, nu va putea sterge cu usurinta din mintea simplului votant faptul ca a fost bolnav si ca, pe fundalul unor momente de slabiciune, l-a desemnat pe Traian Basescu sa-i ia locul in cursa pentru Cotroceni. La randul sau, Valeriu Stoica a disparut din peisajul liberal din timpul guvernarii Nastase, pentru ca sa revina in el la inceputurile guvernarii Tariceanu, propunand spre dezbatere doua teme dure: alegerile anticipate si unificarea PNL cu PD. Ramane de vazut daca aceasta greseala comuna va fi stearsa pe viitor, datorita maiestriei politice recunoscute a noului tandem liberal.
In afara replicilor seismice provocate de excluderi, liberalii se confrunta acum si cu o dilema careia nu-i gasesc nicidecum o rezolvare: cum poate fi "imblanzit" comportamentul PD fata de partenerii de guvernare, astfel incat sa nu mai fie ridicata problema organizarii alegerilor anticipate? In timp ce radicalii din PNL sustin ca relatiile cu PD nu se pot ameliora si solicita gasirea unui candidat prezidential charismatic pentru alegerile viitoare - astfel incat sa se renunte la "locomotiva" Traian Basescu si la conflictuala Alianta DA -, moderatii afirma ca Alianta poate fi pastrata pana in 2008, iar Basescu - sprijinit de liberali si pentru prezidentialele din 2009, cu conditia unui "tratament politic colegial" din partea democratilor si a sefului statului. Insa dezbaterea pe tema viitoarelor aliante electorale este abia la inceput si se poarta mai mult in culisele politice.
Daca pana mai ieri social-democratii pareau sa-si fi gasit cat de cat linistea si conducatorii potriviti - Mircea Geoana, Marian Vanghelie, Ioan Rus si Sorin Oprescu - aceasta stare de calm deunazi s-a spart. Apropierea congresului PSD a ascutit galagia din filialele partidului si rivalitatile intre membrii echipei de conducere. Posibilului contracandidat al lui Mircea Geoana, medicul Sorin Oprescu, aproape ca i s-a pus pumnul in gura pentru a renunta la lupta. Surprinzator este ca temperarea navalnicului contracandidat a fost savarsita de catre apropiatii acestuia din filiala Bucuresti, si nu de criticii sai. Mircea Geoana insusi a admis ca ar trebui sa nu candideze singur la presedintia partidului, deoarece presei ii place competitia.
Disputa dintre palatele Victoria si Cotroceni pe tema desemnarii comisarului european s-a terminat in avantajul premierului Tariceanu. Acesta a convenit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o procedura de numire care sa reduca substantial rolul partii romane in alegerea candidatului ideal pentru a reprezenta UE. Chiar daca Tariceanu va propune Bruxelles-ului candidatii pe care-i va considera cei mai potriviti, ultimul cuvant il va avea presedintele CE; acestuia ii va reveni de altfel si misiunea de a face publica nominalizarea.
Ce va fi?
l Guvernul va incerca din nou sa adopte legile securitatii nationale, prin care serviciilor secrete le sunt taiate sursele extrabugetare de venit. In cazul in care Ministerul Justitiei va emite avizul favorabil pentru respectivele reglementari, legile vor fi aprobate de ministri si trimise Parlamentului.
l Presedintele Camerei Deputatilor va retrimite comisiei juridice articolele din Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, referitoare la controlul averilor demnitarilor si la conflictul de interese.
l Numele comisarilor roman si bulgar urmeaza a fi anuntate de presedintele CE in aceasta saptamana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.