Avocatii care il reprezinta pe Mohammad Munaf in Statele Unite au atacat hotararea Tribunalului Districtului Columbia, care respinsese solicitarea unui grup de avocati de mentinere in custodie americana a lui Munaf, cu recurs, cerand, in acelasi timp
Avocatii care il reprezinta pe Mohammad Munaf in Statele Unite au atacat hotararea Tribunalului Districtului Columbia, care respinsese solicitarea unui grup de avocati de mentinere in custodie americana a lui Munaf, cu recurs, cerand, in acelasi timp, blocarea predarii inculpatului, condamnat la moarte, catre autoritatile irakiene. "Am inaintat recursul la Curtea de Apel a Districtului Columbia si am solicitat un ordin de retinere, pentru a bloca transferul condamnatului", a declarat, citat de Mediafax, Jonathan Hafetz, unul dintre avocati. "Hotararea respectiva este fara precedent si nejustificata, intrucat neaga dreptul unui cetatean american de a avea parte de un proces intr-o instanta americana, pe baza notiunii lipsite de sens ca acesta nu s-ar afla in custodie americana", considera Hafetz. Totodata, acesta sustine ca inculpatului i-au fost incalcate drepturile in timpul detentiei in Irak, fiindca "a fost torturat si nu i s-a acordat un proces la termen legal".
Curtea de Apel nu a comunicat imediat o data pentru judecarea recursului si a solicitarii pentru ordin de retinere temporara. Cu toate acestea, Jonathan Hafetz si-a exprimat speranta ca instanta va aborda cazul "cat mai curand", tinand cont de situatia lui Mohammad Munaf. Avocatul a mai precizat ca si aparatorii de la Bagdad urmeaza sa atace cu recurs sentinta Tribunalului Penal Central din Bagdad care l-a condamnat la moarte prin spanzurare pe Munaf, "daca nu au facut-o deja".
Solicitare "neintemeiata"
Tribunalul Districtului Columbia, o instanta de rang inferior din Washington DC, a respins saptamana trecuta solicitarea unui grup de avocati de mentinere in custodie americana a lui Munaf, care este cetatean american si se afla in prezent intr-un centru de detentie la Bagdad. Grupul de avocati de pe langa Centrul Brennan din New York, specializat in apararea drepturilor civile, inaintase o petitie habeas corpus, procedura prin care de obicei se contesta mentinerea in detentie ilegala si fara judecata a unui cetatean american. Avocatii au solicitat blocarea predarii lui Munaf catre autoritatile irakiene, dupa ce acesta a fost condamnat la moarte, contestandu-se si detentia prelungita la care a fost supus fara un proces echitabil.
Tribunalul Districtului Columbia a respins, insa, petitia, considerand-o "neintemeiata". Totodata, tribunalul si-a declinat competenta in abordarea cazului, judecatorul argumentand ca inculpatul nu se afla in custodie americana, ci in custodia Fortei Multinationale din Irak. "Reclamantul a intrat de buna voie intr-o tara suverana, cum este Irakul si a fost condamnat de tribunalul acelei tari, pentru incalcarea legii irakiene. Prevederile Habeas corpus nu primeaza peste legile unui stat suveran", se arata in motivarea deciziei emisa de tribunalul american.
Procedurile de transferare a detinutilor aflati in custodia Fortei multinationale si condamnati de Tribunalul irakian dureaza aproximativ doua - trei saptamani din momentul deciziei definitive. Conform legii irakiene, un condamnat la moarte are dreptul la un apel automat la Curtea Irakiana de Casatie, avand la dispozitie 30 de zile de la pronuntarea sentintei pentru a inainta dosarul catre aceasta instanta. Pe de alta parte, procedura poate fi blocata si de Justitia americana. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.