Primele trei probleme ale agriculturii romanesti care vor trebui rezolvate dupa integrare tin de disciplina securitatii alimentare, gruparea pamantului si lipsa de meseriasi, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Oradea, ministrul Agricultu
Primele trei probleme ale agriculturii romanesti care vor trebui rezolvate dupa integrare tin de disciplina securitatii alimentare, gruparea pamantului si lipsa de meseriasi, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Oradea, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, informeaza Rompres. Ministrul a precizat ca sunt o serie de chestiuni legate de disciplina securitatii alimentare. "Faptul ca nu mai putem creste porcul pe sant si sa-l vindem nu stiu unde trebuie sa inteleaga bine taranul. Intrarea in Uniune inseamna si doua miliarde de euro primiti de la UE, dar si disciplina multa," a spus ministrul. A doua problema priveste gruparea pamantului. In conditiile in care subventiile UE se vor acorda de anul viitor celor care poseda de la un hectar in sus, proprietarii sunt incurajati sa-si comaseze terenurile pentru a fi rentabili sau sa gaseasca alte solutii. "Aici inca exista o rezistenta la asociere si e vorba de convingerea omului", a spus ministrul Flutur. Acesta a precizat ca proprietarii isi vor da singuri seama ca actuala faramitare a terenurilor nu este rentabila. "Piata le va arata acest lucru, suna foarte dur, dar atunci asocierile vor veni de la sine. De ce sa pierdem timp?" a spus ministrul. A treia problema majora a agriculturii o constituie lipsa de meseriasi: tehnologi, mecanizatori, macelari, lucratori in industria laptelui etc. In acest sens, a fost solicitat Ministerul Educatiei sa treaca la specializari de scurta durata pe scoli de meserii, deoarece exista un mare deficit in forta de munca calificata profesional. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.