Romania a ocupat locul doi in clasamentul pe medalii al Campionatelor Mondiale de gimnastica artistica, intreceri incheiate sambata, la Aarhus. Tricolorii au obtinut patru trofee, dintre care doua de aur (prin Marian Dragulescu (foto) la sol si sarituri), un argint (prin Sandra Izbasa, la barna) si un bronz (tot Sandra Izbasa, la individual compus). Lider al ierarhiei lumii a devenit China, cu opt titluri (in concursurile pe echipe la masculin si feminin, la individual compus masculin, cal cu manere, inele, paralele - masculin, sarituri -feminin, sol-feminin), cea de-a treia pozitie revenind Australiei, cu o medalie de aur (la bara fixa) si una de argint (la cal cu manere). Daca triumful Chinei era previzibil cel putin in perspectiva JO de la Beijing, surpriza au produs-o gimnastii de la Antipozi. Dar si romanii, in conditiile in care de ceva timp opinia publica a receptionat in plina figura "prohodul" gimnasticii autohtone cantat fals de mass-media neaosa. Si daca podiumul international este intr-o permanenta schimbare, acelasi fenomen se face simtit si in ceea ce priveste specializarea. Cum in conjunctura JO, megacompetitia care guverneaza si da tonul in "extra-fotbal", este aproape sigur ca proba pe echipe va fi eliminata din program, iar fiecare medalie valoreaza la fel, gimnastul complet, capabil sa "duca" toate aparatele, este pe cale de disparitie. Marii investitori ai sportului mondial sunt interesati in eficienta spectacolului: stralucire in cateva secunde, risc maxim, show scurt si variat. O afacere cat se poate de profitabila. O lectie pe care fiecare federatie nationala trebuie s-o invete bine. In atari conditii, cu toata schimbarea fireasca de generatii si ingustarea periculoasa a bazei de selectie, in special la fete, FRG nu a fost prinsa cu "temele nefacute". Ba din contra!
"Sunt superfericit, nu am cuvinte ca sa descriu aceasta fericire", a marturisit Marian Dragulescu, sambata, dupa ce a ascultat emotionat pentru a doua oara "Desteapta-te romane!" la cea de-a 39-a editie a Mondialelor. Cu aur la sol si sarituri, Marocanul si-a reeditat succesul din anul 2001. Si daca luam in calcul faptul ca gimnastul nostru venea dupa o accidentare, iar cu numai un an inainte era decis sa renunte la activitatea competitionala, performanta sa este memorabila. Trebuie mentionat ca sportivul antrenat de Adrian Sandu, Aurelian Georgescu, Stefan Gal, coordonati de exceptionalul Danut Grecu, este unic pentru Romania in acest an. Mai exact, sportul tricolor se afla in tragica postura in care Dragulescu este singurul care a cucerit aur mondial in 2006. Cu doi ani inainte de Olimpiada!
Tot sambata, Sandra Izbasa a urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului de premiere la barna si cu toate ca a fost debutanta la o competitie de asemenea anvergura si-a asigurat un rol de vedeta internationala, cu un potential deosebit, daca luam in calcul si locul trei castigat la individual compus.
"Se putea sa avem si rezultate mai bune, dar pana la urma, trebuie sa recunoastem ca, in concurs, batalia se da cu noi insine. Daca Sandra Izbasa facea un exercitiu la barna la fel de bun ca si cel de la individual compus, era campioana mondiala. Iar daca nu pasea afara din covorul de la sol de doua ori, era pe podium si in acea finala. Asa invata sportivii, din propriile greseli, desi este preferabil sa fie corectate inaintea unui Campionat Mondial. Oricum, indiferent ce s-a vehiculat in tara, nu va fi schimbat nici un antrenor. Nici Forminte, nici altii. Ei au fost alesi de Comitetul Executiv, care a avut incredere in ei. Stoica nu schimba antrenori si nu face ce vrea la federatie, pentru ca nu e tarlaua lui", preciza la finalul "maratonului" de la Aarhus, Adrian Stoica, presedintele FRG.