Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi seara, la Helsinki, la reuniunea grupului Partidului Popular European (PPE, crestin-democrat) care s-a desfasurat cu o zi inainte de reuniunea informala a Consiliului European, nevoia ca UE sa negocieze
Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi seara, la Helsinki, la reuniunea grupului Partidului Popular European (PPE, crestin-democrat) care s-a desfasurat cu o zi inainte de reuniunea informala a Consiliului European, nevoia ca UE sa negocieze un tratament nediscriminatoriu al statelor beneficiare de gaz sau titei din Federatia Rusa. Urmare a interventiei lui Basescu, sustinuta de majoritatea oficialilor prezenti, Jose Manuel Durrao Barosso a fost desemnat sa vorbeasca in cadrul reuniunii informale a sefilor de stat si de Guverne din UE, care urma sa se desfasoare aseara si sa abordeze in discutiile cu presedintele rus Vladimir Putin nevoia unui astfel de tratament. "S-a stabilit ca presedintele Comisiei Europene sa vorbeasca in numele statelor membre, abordand in acelasi timp si problematica diversificarii solutiilor de aprovizionare cu energie", a spus presedintele Traian Basescu, inainte de inceperea Consiliului. Presedintele roman a precizat ca, in cadrul Consiliului PPE, s-a stabilit de principiu ca statele membre ale UE sa fie solidare cu oricare din statele membre care ar avea dificultati in relatia cu Federatia Rusa (provenite din istorie, relatii bilaterale sau orice alt tip de relatie).
O voce comuna
Summit-ul PPE de joi seara a abordat probleme legate de politica energetica a UE, inovarea ca solutie de crestere a eficientei economice a UE si migratia. In esenta, Consiliul PPE a pregatit intalnirea pe care sefii de state din UE urmau sa o aiba aseara cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin. "Esenta mesajului este legata de nevoia ca UE sa aiba siguranta aprovizionarii cu energie", a explicat presedintele roman. De altfel, acesta a ridicat, in cadrul Consiliului, problema transparentei furnizarii de gaze de catre Federatia Rusa, in special in ceea ce priveste preturile, in conditiile in care se doreste o o politica unitara a UE in relatia cu Rusia. "Este greu de acceptat ca unele tari primesc gaze cu 250 USD pe mia de metri cubi, altele cu 300 de dolari, altele cu 280", a explicat seful statului roman. Basescu a tinut totusi sa precizeze ca nu este atat de important pretul formulat, cat este garantia furnizarii de energie de catre federatia rusa. Intrebat la ce se asteapta de la reuniunea cu Vladimir Putin, care urma sa inceapa la inchiderea editiei, presedintele Traian Basescu a spus ca "este important ca, de aceasta data, Uniunea Europeana sa aiba o singura voce si sa-si dovedeasca capacitatea de a vorbi pe o singura voce". Cei 25 de sefi de state si de Guverne membre ale UE au inceput ieri summit-ul, dominat de tematica relatiilor UE-Federatia Rusa, printr-un dejun pe malul lacului Vesijarvi, situat in orasul Lahti, la 100 de kilometri nord de Helsinki. Dejunul a avut scopul de a armoniza pozitia liderilor europeni, pentru a putea "vorbi cu o singura voce" in fata presedintelui rus, Vladimir Putin, care era asteptat sa soseasca la cina. (Raluca PAPADOPOL - Lahti, Finlanda)
Problema energiei
Liderii celor 25 de state membre ale UE s-au reunit, ieri, la Lahti, in Finlanda, pentru a dezbate, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, o serie de probleme comunitare, dominanta anuntandu-se a fi, de departe, una energetica, potrivit remarcelor presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, din ajunul manifestarii. Astfel, dezbaterea pe tema energiei nu trebuie "supra-politizata", a avertizat, ieri, seful Executivului comunitar, citat de Mediafax. "Este important ca principiile de baza privind deschiderea, transparenta si reciprocitatea sa fie respectate", a adaugat Barroso, inaintea summit-ului, referitor la Carta energetica, a carei ratificare, de catre partea moscovita, se lasa asteptata, in pofida insistentelor UE. Cu toate acestea, pe agenda reuniunii de la Lahti se anuntau, intre altele, imigratia ilegala, situatia din regiunea Darfur, din vestul Sudanului, dar si asasinarea recenta, la Moscova, a jurnalistei ruse Anna Politkovskaia. "UE doreste realizarea unor investigatii complete in legatura cu aceasta crima si ne asteptam ca autoritatile ruse sa gaseasca pe autorul asasinatului", a declarat in acest sens gazda reuniunii, premierul finlandez Matti Vanhanen, preluat de BBC. Disputa ruso-georgiana, initiata in urma arestarii recente, de catre autoritatile de la Tbilisi, a patru ofiteri rusi, suspectati de spionaj, figura, de asemenea, pe agenda evenimentului, potrivit BBC, in contextul in care ministrii de Externe ai UE si-au exprimat, saptamana aceasta, "profunda ingrijorare" cu privire la consecintele economice, politice si umanitare pe care le-ar avea sanctiunile impuse de Rusia asupra Georgiei, solicitand, totodata, Moscovei sa renunte la masurile care ii vizeaza pe cetatenii georgieni aflati pe teritoriul Federatiei Ruse. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.