Probleme cu inima?
Va trateaza Plesu la TNB. Maine, de la orele 11.00, in Sala Atelier. Personalitate de varf a contemporaneitatii (istoric de arta, filosof, om politic), Andrei Plesu a ales sa le vorbeasca celor prezenti la Teatrul National "Despre inima". Bucuresteanul Andrei Plesu s-a nascut in 1948. Este absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", sectia Istoria si Teoria Artei (1971). Este rector al Colegiului Noua Europa din Capitala si membru al CNSAS. In perioadele 1975-1977 si 1983-1984 a beneficiat de burse "Alexander von Humboldt" in Bonn si Heidelberg. Detine doctoratul in Istoria artei din 1980. In 1989 a fost obligat, din motive politice, sa paraseasca Bucurestiul fiind exilat la Tescani (judetul Bacau), unde a lucrat ca bibliotecar la Casa memoriala "George Enescu". Dupa '89, a fost ministru al Culturii in guvernul Petre Roman, iar in intervalul 1997-2000 ministru al Afacerilor Externe. Este autorul urmatoarelor carti: "Calatorie in lumea formelor" (1974); "Pitoresc si melancolie. O analiza a sentimentului naturii in cultura Europeana" (1980); "Francesco Guardi" (1981); "Ochiul si lucrurile" (1986); "Minima moralia. Elemente pentru o etica a intervalului" (1988); "Dialoguri de seara" - coeditori: parintele Galeriu, Gabriel Liiceanu, Sorin Dumitrescu (1991); "Jurnalul de la Tescani" (1993); "Limba pasarilor" (1994); "Chipuri si masti ale tranzitiei" (1996); "Transformari, inertii, dezordini. 22 de luni dupa 22 decembrie 1989. Andrei Plesu si Petre Roman in dialog cu Elena Stefoi" (2002); "Despre ingeri" (2003). (L.I.)
Audio-ghidaj "la Sosea"
Incepand de ieri, Muzeul Taranului Roman (MTR) beneficiaza de un sistem audio de ghidaj - realizat de catre Nad.Rom.Consulting - calatoriile prin salile muzeului fiind "asistate" de vocea Ioanei Popescu. Lansarea de ieri dupa-amiaza a fost intregita de proiectia documentarului "Muzeul de la Sosea", realizat de Anca Damian si produs in colaborare cu Editura Video. Povestea muzeului este rostita de catre Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici, Horia Bernea si Vintila Mihailescu. (L.D.)
Expozitie dupa un an
De 14 ani incoace, KulturKontakt Austria organizeaza un program de rezidente pentru artisti plastici si fotografi din Europa de Est si Sud-Est. La un an dupa terminarea rezidentei, cei 12 artisti, care au participat in 2005 la acest program, se reunesc in capitala Austriei pentru a prezenta in cadrul unei expozitii comune proiectele derulate dupa incheierea etapei artistice de la Viena. Expozitia este tot o initiativa a KulturKontakt Austria si este deschisa publicului din 17 pana in 31 octombrie la Kunstforum - sala de expozitii a Bancii Austria Creditanstalt. Printre expozanti se numara si Anca Benera, artista din Romania care a participat anul trecut la acest program, fiind selectata din 381 de candidati, anunta Compress. In cadrul expozitiei de la Kunstforum, Anca Benera prezinta un proiect inceput in 2005 la Viena si finalizat in 2006 - "Collecting Collectors" - creatie artistica ce tematizeaza, cu mijloace fotografice si video-documentare, insusirea omului de a colectiona. (L.I.)
Documentare franco-romane
Noua documentare inedite in Romania. Noua productii cinematografice care au un punct comun: fiecare dintre ele a fost la un moment dat obiectul unei colaborari (de ordin financiar, tehnic sau artistic) intre profesionisti romani si francezi. Reunind, timp de o saptamana (23-29 octombrie), pentru prima oara la Bucuresti, reflectiile asupra societatii romanesti vazuta diferit prin ochii realizatorilor francezi si autohtoni, Institutul Francez doreste "inainte de toate, sa arate intreaga vitalitate - dar si necesitatea - unui gen cinematografic in plina dezvoltare. Chiar daca adesea e initiat si produs de televiziune, numai in intimitatea salilor obscure de cinema, filmul documentar isi poate afirma adevarata sa forta de interpelare si intreaga lui capacitate de a ne surprinde, de a ne emotiona, de a ne pune pe ganduri... Cu ocazia Saptamanii Filmului Documentar Franco-Roman, pe care-l va gazdui Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez, organizata in parteneriat cu postul de televiziune Arte, cativa dintre regizorii sau producatorii acestor filme vor veni sa-si prezinte operele si sa discute cu publicul (printre care Paltin Nottara, producator; Ada Solomon, producator; St»phane Lucon, regizor). (L.D.)