In urma publicarii de catre ZIUA a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor ne-a trimis un drept la replica. Ziarul ZIUA va publica, conform deontologiei j
In urma publicarii de catre ZIUA a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor ne-a trimis un drept la replica. Ziarul ZIUA va publica, conform deontologiei jurnalistice, in serial, punctul de vedere prezentat de Ministerul Administratiei si Internelor, intrucat acesta este foarte stufos - mult mai mare decat articolul propriu-zis - in plus contine anumite interpretari care se cuvin a fi clarificate.
"In urma publicarii, in cotidianul ZIUA, a articolului cu titlul "Militienii soselelor democrate", aparut in data de 11 octombrie 2006, Ministerul Administratiei si Internelor doreste sa faca urmatoarele precizari, in vederea asigurarii unei informari corecte a cetatenilor.
In articol se fac unele aprecieri critice la adresa "Noului Cod Rutier", pe care "Guvernul sovaie sa-l puna in vigoare" si ale carui prevederi "intaresc excesiv puterea politistului in detrimentul drepturilor omului si al legilor in vigoare". De asemenea, se afirma ca "noul cod rutier" anuntat ca un "produs" inspirat din legislatia similara a Uniunii Europene... incalca atat legile in vigoare, dar si pe cele universale care garanteaza drepturile fundamentale ale omului.
Sunt criticate, in principal, prevederi ale O.U.G. nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, introduse prin Legea nr.49/2006 (publicata in M.Of. al Romaniei, partea I nr. 246 din 20 martie 2006), ale carei dispozitii (devenite parte integranta a ordonantei de urgenta) urmeaza a intra in vigoare la 1 decembrie. De asemenea, tangential, sunt criticate si unele prevederi ale Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr.195/2002, adoptat de Guvern in sedinta din 4 octombrie a.c., respectiv ale O.U.G. nr.63/2006.
Prezentam, punctual, criticile din articolul de referinta
Cod brambura, amanari repetate
Amanarea cu inca doua luni pentru intrarea in vigoare a noului cod rutier vine dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor a propus Guvernului cateva modificari. De suprafata. Cea mai importanta dintre ele este propunerea introducerii procedurii de constatare amiabila in cazul tamponarilor usoare. Daca se va aproba, soferii nu vor mai fi obligati sa se prezinte la politie, daca accidentul nu s-a soldat cu victime. Conducatorii auto au posibilitatea sa se inteleaga in ce priveste despagubirile si responsabilitatea producerii accidentului si pot sa se prezinte direct la societatea care a incheiat polita de asigurare. De unde vor ridica dovezile, inca nu se stie, mai ales ca in service nu iti repara masina fara a prezenta dovada.
Modificarile "de suprafata", introduse prin O.U.G. nr.63/2006 vizeaza simplificarea procedurilor administrative legate de inmatricularea vehiculelor, respectiv introducerea unor norme referitoare la procedura de constatare amiabila de accident in cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale. Aceste norme urmeaza a avea un impact pozitiv pentru aproximativ 5,5 milioane de conducatori auto, la un parc auto de 4 milioane vehicule. In ceea ce priveste temerea privind locul "de unde vor ridica dovezile", precizam ca potrivit art. 180 alin. (9) din Regulament, in cazul constatului amiabil, reparatiile pot fi efectuate in baza actului de atestare a constatului amiabil, nemaifiind necesara asadar eliberarea dovezii de catre politia rutiera".
Este un fapt notabil ca in privinta accidentelor usoare Ministerul Administratiilor si Internelor a propus simplificarea procedurilor. ZIUA chiar saluta acest lucru. Din pacate noul Cod rutier, daca va ramane in aceasta forma contine foarte multe ingradiri cetatenesti. (M.I.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.