Ungaria se orienteaza din ce in ce mai evident catre Moscova. O serie de gesturi politice si intalniri la nivel inalt arata cat se poate de clar in ce ape se scalda in prezent Ungaria. La inceputul lunii martie a acestui an presedintele rus Vladimir
Ungaria se orienteaza din ce in ce mai evident catre Moscova. O serie de gesturi politice si intalniri la nivel inalt arata cat se poate de clar in ce ape se scalda in prezent Ungaria. La inceputul lunii martie a acestui an presedintele rus Vladimir Putin s-a aflat la Budapesta unde a facut un gest aproape incredibil: a restituit Ungariei "Tezaurul de la Sarospatak" - o colectie de volume de o valoare exceptionale, furate de Armata Sovietica in iarna 1944-1945. Prin comparatie, cand a fost la Moscova, ministrul Mihai Razvan Ungureanu a primit in cadru festiv dosarul prizonierului de razboi Ion Popescu, mort prin cine stie ce lagar din Siberia. Un exemplar xeroxat, evident.
Dincolo de gestul simbolic vizita lui Vladimir Putin a avut o valoare economica imensa: au fost semnate nu mai putin de zece acorduri de colaborare intre Ungaria si Federatia Rusa. Acordurile semnate se refera la cresterea volumului de gaze depozitate si tranzitate prin Ungaria, participarea unor firme rusesti la constructia metroului din Budapesta, la modernizarea Centralei atomice de la Paks, precum si la participarea unor firme din Ungaria la constructiile de locuinte din Rusia si alte proiecte de infrastructura.
Politica externa a Budapestei are o singura directie esentiala, care vizeaza fostul spatiu a ceea ce a fost Ungaria in perioada dualismului din secolele XIX-XX. O suma de acorduri internationale exclud posibilitatea unei abordari exclusiv teritoriale sau de modificare a frontierelor cu vecinii Ungariei. Problema se pune in alt mod - insa esenta ramane aceeasi: Budapesta incearca sa isi extinda controlul asupra teritoriilor care i-au apartinut candva, folosindu-se de noi metode.
Intr-o privire istorica, pe termen lung, Ungaria ar putea fi descrisa ca o investitie falimentara a Vaticanului. Cele sapte triburi maghiare care si-au impus stapanirea asupra cursului mijlociu al Dunarii au oscilat o vreme intre influenta catolica si bizantina (aici trebuie mentionat faptul ca unul din simbolurile maghiare, coroana Sfantului Stefan, poarta inscriptii si reprezentari grafice bizantine), pentru a alege in final varianta crestinismului venita de la Vatican. Misiunea incredintata maghiarilor: sa apere granita de est a catolicismului. Banii investiti in aceasta misiune de-a lungul secolelor de Vatican s-au scurs usurel pe Dunare fara nici un profit: maghiarii nu au reusit sa reziste nici invaziei tatare, nici celei otomane. Pana la urma misiunea a fost preluata si indeplinita de Imperiul Habsburgic. Cioburile a ceea ce trebuia sa fie investitia maghiara, ramase imprastiate prin diferite alte state nationale, au constituit in secolul al XX lea tintele politice permanente ale Budapestei. De altfel Ungaria, cu pozitia ei exclusiv continentala si numarul redus al populatiei nu ar putea exercita vreo influenta majora, sa zicem, in evolutia situatiei din peninsula coreeana.
Tocmai din aceste motive Budapesta a oscilat permanent in ultimul secol intre imperiile care i-au promis sprijinul in misiunea auto-asumata de strangere a cioburilor unei maretii trecute. Iar convingerea si fermecarea celui mai puternic constituie a doua componenta esentiala a diplomatiei maghiare.
Evenimentele violente din Budapesta pot fi explicate mult mai bine tocmai in aceasta lumina, a relatiei cu Moscova. Exact in ziua in care premierul Gyurcsany semna la Moscova acordul pentru cel mai mare depozit subteran de gaze naturale din Europa, la Budapesta postul national de radio difuza o inregistrare in care premierul recunostea, folosind un limbaj suburban, ca si-a mintit poporul. Ciocnirile violente de pe strazile Budapestei au prins fortele de ordine maghiare total neinformate - politistii mancand bataie doua nopti la rand. Undeva rasare un iz de lucratura - de parca serviciile secrete de la Budapesta nu si-au facut datoria. Cine a pus la dispozitia presei o inregistrare de la o intalnire de taina intre oameni politici la varf? De ce politistii au fost lasati sa incaseze orbeste, fara sa stie care e situatia reala?
Ungaria a mai avut iesiri care au iritat Occidentul - cum a fost cazul cu neindeplinirea angajamentelor fata de NATO mai acum cativa ani. Iar in prezent Budapesta nu isi respecta obligatiile fata de Uniunea Europeana, incalcand flagrant prevederile tratatului de stabilitate economica. Iar orientarea din ce in ce mai fatisa catre Moscova este de natura sa starneasca o iritare din ce in ce mai mare la Bruxelles si in restul capitalelor occidentale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.