Mai multi fosti studenti la Universitatea Central Europeana de la Budapesta (CEU, sponsorizata de George Soros) au relatat ca este posibil ca Sorin Antohi, profesor si director al Departamentului de Istorie al CEU, sa nu detina titlul de doctor in
Mai multi fosti studenti la Universitatea Central Europeana de la Budapesta (CEU, sponsorizata de George Soros) au relatat ca este posibil ca Sorin Antohi, profesor si director al Departamentului de Istorie al CEU, sa nu detina titlul de doctor in istorie asa cum afirma in CV-ul sau publicat pe pagina electronica a universitatii budapestane. Aceste informatii au fost confirmate de editia de ieri a "Ziarului de Iasi" care informeaza sub titlul "Un caz stupefiant in lumea academica" faptul ca intr-adevar Sorin Antohi nu detine titlul de doctor in istorie. Profesorul de la Budapesta nu a putut fi contactat pentru a oferi explicatii. Ministerul Educatiei si Cercetarii ne-a informat ca in arhiva ministerului nu exista nici un ordin ministerial de acordare a titlului de doctor pentru Sorin Antohi in anul 1995. Acest lucru ii pune intr-o situatie legala cel putin incerta pe cei care au obtinut sub coordonarea lui Sorin Antohi titlurile de master si doctor (printre care majoritatea sunt romani). Dupa demascarea sa ca turnator al Securitatii noua situatie il pune pe Sorin Antohi intr-o impostura totala.
Minciuna academica
Sorin Antohi sustine ca a obtinut titlul de doctor in istorie in anul 1995 la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, fara a mentiona titlul lucrarii si coordonatorul. In urma verificarilor la Biblioteca Nationala (care are ca atributie legala pastrarea tuturor tezelor de doctorat) a reiesit faptul ca nu exista nici o teza de doctorat a lui Sorin Antohi, si nici in actele bibliotecii nu exista pentru anul 1995 vreo inregistrare de primire a unei astfel de teze de doctorat.
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) coordoneaza activitatea de acordare a titlurilor de doctor. Comisia pentru doctorate de la MEC detine dosarele tuturor examenelor de doctorat si ordinele ministeriale prin care este acordat titlul de doctor. In arhiva MEC nu se regaseste nici un astfel de ordin de acordare a titlului de doctor pentru Sorin Antohi in anul 1995. MEC a transmis oficial ziarului ZIUA o nota care atesta faptul ca nu exista nici un ordin ministerial de acordare a titlului de doctor in istorie lui Sorin Antohi.
Faptul ca Sorin Antohi a coordonat lucrari de masterat si doctorat la CEU fara ca sa detina el insusi titlul de doctor ar putea duce la anularea respectivelor lucrari, (din punct de vedere legal doar un doctor in respectiva stiinta poate coordona lucrari de doctorat si masterat).
Dezamagire in mediul academic de la Iasi
"Cercetarile efectuate in mediul academic au scos la iveala lucruri care au dezamagit foarte mult. Dupa ce profesorul iesean, considerat a fi un important disident, s-a dovedit fost turnator cu angajament la Securitate, acum iese la iveala faptul ca cercetatorul de renume european Sorin Antohi, decan al Departamentului de Istorie de la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, nu are doctoratul. Se pare ca Sorin Antohi si-a "modificat" biografia nu doar in planul vietii personale, ci si in cel al carierei", se arata in articolul amintit aparut ieri in "Ziarul de Iasi".
Exmatriculat de la doctorat
"Pe site-ul oficial al Central European University (CEU), in CV-ul lui Sorin Antohi, este mentionat si titlul de doctor in Istorie, obtinut in 1995, la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi. <<Domnul Sorin Antohi a fost exmatriculat de la doctorat conform deciziei Rectorului Universitatii Al.I. Cuza Iasi din 21.12.2000>>, se arata intr-o adresa oficiala a institutiei" - mai informeaza "Ziarul de Iasi".
"Lumea academica a primit consternata stirea, multora nevenindu-le sa creada. Universitarii nu inteleg cum de un cercetator cu renumele lui Sorin Antohi nu are titlul de doctor, cand i-ar fi fost atat de usor sa il obtina. Cat priveste "artificiul" introdus in biografia lui Antohi, universitarii nu ii pot gasi scuze. "Este regretabil si incorect sa invoci un titlu pe care nu il ai", spune prof.dr. Florin Platon, decan al Facultatii de Istorie din Iasi", mai arata cotidianul citat.
"Am fost cu totii bulversati cand am verificat si am constatat ca Sorin Antohi nu este mentionat in nici un document oficial cu titlul de doctor. Atat Universitatea noastra, cat si Ministerul Educatiei, care ne-a solicitat informatii in acest sens, au verificat de mai multe ori toate arhivele existente pentru a ne asigura, si tot parea incredibil. Personalitatea sa in domeniu se pare ca ne-a determinat sa ii acordam un anumit tratament si o anumita incredere", a declarat pentru "Ziarul de Iasi" Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza.
Carti-fantoma
Conform publicatiei iesene mai ramane o problema nelamurita in ceea ce priveste mai multe carti pe care Sorin Antohi sustine ca le-ar fi publicat si care sunt de negasit, chiar la editurile indicate de profesorul de la Budapesta. Astfel CV-ul lui Antohi indica faptul ca a publicat la editura Polirom in 2004 trei volume: "Situatiunea. Istorie recenta in Romania", "Ioan Petru Culianu. O microistorie intelectuala" si "Efecte secundare. Istorie, cultura, politica" - iar volumele respective sunt de negasit.
Trecutul de turnator
Istoricul Sorin Antohi a recunoscut ca a fost colaborator al fostei Securitati in cadrul unei scrisori transmise ziarului "Cotidianul". Actualul sef al departamentului de studii istorice al Universitatii Central Europene din Budapesta a recunoscut ca a "semnat un angajament de colaborare cu Securitatea pe 29 martie 1976 pe cand eram elev in ultima clasa de liceu (m-am nascut pe 20 august 1957) la capatul a vreo trei saptamani de presiuni. Aproximativ intre 1976 si 1982, cu intermitente neregulate, intre care una de peste un an si jumatate am furnizat Securitatii note informative sub numele conspirativ Valentin". Pagina electronica a ziarului Cotidianul a publicat scrisoarea integrala a lui Sorin Antohi, de 19 pagini, in care acesta relateaza legaturile sale cu Securitatea. Interventia sa a aparut dupa ce Asociatia Civic Media a aratat ca are date privind existenta mai multor informatori ai Securitatii in Comisia Basescu-Tismaneanu si le solicita acestora sa se autodemaste si sa se retraga din acest for. Din pacate pentru Presedintia Romaniei, doar Antohi a facut-o pana acum. Alti informatori din aceasta Comisie vor fi insa demascati.
Acoperit de fostul CNSAS
Sorin Antohi este membru fondator al Grupului pentru Dialog Social si un marcant membru al societatii civile, publicist in revista "22", colaborator al saptamanalului "Dilema" si fusese propus de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu sa conduca falsa Fundatie Publica Ungaro-Romana Gojdu. Sorin Antohi a fost cooptat de Vladimir Tismaneanu in Comisia prezidentiala de condamnare a comunismului, insa s-a retras din aceasta comisie. Vladimir Tismaneanu, a precizat ca Sorin Antohi s-a retras din comisia de la Cotroceni inca din 24 mai, "din motive de sanatate". Aceste motive nu l-au impiedicat insa sa-si continue restul activitatilor. Tismaneanu a explicat ca Antohi i-a trimis, prin e-mail, o scrisoare in data de 24 mai prin care l-a anuntat ca se retrage din Comisie din motive de sanatate. "Din acel moment domnul Sorin Antohi nu mai este membru al Comisiei prezidentiale", a aratat Tismaneanu. Ulterior confesiunii sale, Horia Roman Patapievici si Andrei Plesu, fosti membri ai Colegiului CNSAS, au recunoscut in interventii publice ca au stiut de cazul Antohi din 2002, dar nu l-au deconspirat. Fapta lor a intrat sub incidenta Legii deconspirarii colaboratorilor Securitatii care prevede pedepse aspre pentru astfel de acte. Parchetul General mai are astfel un caz de cercetat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.