Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va produce unele schimbari in Liga I, cea mai importanta fiind reducerea numarului de jucatori extracomunitari la cinci pentru fiecare lot si la trei pentru fiecare echipa pe teren. Director
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va produce unele schimbari in Liga I, cea mai importanta fiind reducerea numarului de jucatori extracomunitari la cinci pentru fiecare lot si la trei pentru fiecare echipa pe teren. Directorul de Relatii Internationale al FRF, Florin Prunea, a declarat pentru Mediafax ca fotbalul romanesc va fi obligat sa se alinieze normelor UE si sa limiteze numarul jucatorilor extracomunitari. "Dupa intrarea in UE, echipele din Liga I nu o sa mai poata introduce decat trei jucatori extracomunitari in teren, iar in lot nu o sa mai aiba decat cinci. Practic, o sa fie reversul medaliei. Asa cum au patit jucatorii romani in campionatele de afara ani la rand, asa o sa pateasca si extracomunitarii la noi. Asta e regula si asta se va aplica", a spus Prunea. In momentul de fata, Regulamentul de Organizare a Activitatii Fotbalistice (ROAF) prevede la articolul 16.7 ca echipele din Liga I pot folosi intr-un joc oficial, in acelasi timp, in teren, un numar de maximum 5 jucatori de cetatenie straina si, respectiv, echipele din celelalte categorii competitionale, pot folosi maximum 3 jucatori de cetatenie straina. ROAF nu restrictioneaza acum numarul de fotbalisti straini din lotul unei echipe. In campionatele din tarile UE, precum Spania, Italia, Franta, regula privind limitarea numarului de jucatorii extracomunitari se aplica de mai mult timp. Prunea sustine ca gruparile din Liga I care au in mometul de fata mai mult de cinci jucatori extracomunitari in lot vor fi nevoite sa se alinieze noilor reglementari, desi, deocamdata, acestea nu au fost informate de aceste schimbari.
Romanii devin comunitari
Aderarea Romaniei va inflenta si fluxul de jucatori romani catre campionatele din tarile UE. Astfel, fotbalistii romani devin comunitari de la 1 ianuarie 2007 si nu mai ocupa locurile de straini in loturile echipelor din statele UE.
Prunea este de parere ca intrarea Romaniei in UE vine in ajutorul jucatorilor romani care vor sa se transfere in campionatele din Occident. "Pentru noi, ca si pentru celelalte domenii, intrarea in UE este un avantaj. Pentru ca, o data cu integrarea, jucatorii romani vor deveni comunitari si se vor putea transfera mult mai usor in campionatele din Spania, Italia, Germania si asa mai departe. In UE sunt permisi doar trei extracomunitari, iar de acum inainte romanii nu se vor bate pentru unul din aceste locuri", a mentionat Prunea.
In acelasi timp, Prunea sustine ca Liga I nu se va confrunta cu un exod de jucatori incepand cu anul 2007. "Este vorba de libera circulatie a fortei de munca si nu stiu ce am putea face noi. Oricum, nu cred ca va fi un val de fotbalisti romani care va pleca, pentru ca, dupa cum s-a vazut in ultimul timp, cluburile de afara nu mai transfera de la noi decat jucatori de valoare. Acum depinde foarte mult si ce vor face echipele noastre in cupele europene. Daca vor avea acelasi parcurs din sezonul trecut, atunci cei de afara vor fi interesati din ce in ce mai mult de jucatorii romani", a explicat oficialul FRF.
Jucatorii din statele UE se pot transfera in campionatul intern fara a avea statut de straini, insa, in opinia lui Prunea, este putin probabil ca numarul lor va creste semnificativ in urmatoarea perioada dupa aderare.
Iancu si Badea se conformeaza
Marian Iancu, presedintele lui "Poli" Timisoara, una dintre gruparile cu cei mai multi jucatori straini din Liga I, sustine ca se va conforma regulii privind limitarea jucatorilor extracomunitari, in momentul in care aceasta va intra in vigoare, si va renunta la o parte din fotbalistii din afara UE. "Este normal sa ne aliniem si noi la normele Uniunii Europene din acest punct de vedere, sa acceptam legile in vigoare.
Nu cred ca trebuie sa intervenim in nici un fel in aceasta problema, trebuie doar sa ne insusim aceste reguli. In lot vor ramane doar fotbalistii extracomunitari cei mai valorosi", a declarat Iancu. Presedintele CA al lui FC Dinamo, Nicolae Badea, a declarat ca nu este la curent cu modificarile din regulament. "Nu stiam de aceasta prevedere. Chiar asa este? Atunci o vom aplica pentru ca este o regula competitionala. Nu cred ca vor fi probleme pentru ca Dinamo are inscrise doua echipe in competitie si vom putea legitima la ambele echipe", a declarat Badea, care nu stia ca noile prevederi nu permit folosirea unui jucator extracomunitar din lotul B in lotul A. In momentul in care a aflat ca acest lucru este imposibil, Badea a spus: "Astea sunt amanunte de fineturi pe care nu le stiu, insa o sa ne punem la curent". (MIG)
Lista strainilor din Liga I
Dinamo - 7 straini * 2 comunitari: Jean-Philippe Mendy (Franta), George Blay (Ghana/Belgia) * 5 extracomunitari: Glen Moss (Noua Zeelanda), Vladimir Gaev (Belarus), Ze Kalanga Nsimba Paulo Baptista (Angola), Sreten Stanic (Serbia), Dino Eze (Nigeria).
Steaua - 3 straini * 2 comunitari: Carlos Alberto Fernandes (Portugalia), Cyril Thereau (Franta) * 1 extracomunitar: Klemi Saban (Israel).
Otelul - 2 straini * 2 extracomunitari: Davi Alexandre Rancan Afonso (Brazilia), Salif Nogo (Burkina Faso).
CFR Cluj - 7 straini * 4 comunitari: Cadu Ricardo Manuel F. Sousa, Manuel Jose Azevedo Vieira, Pedro Miguel de Oliveira, Antonio Sanches Semedo (toti din Portugalia) * 3 extracomuniari: Svetozar Mijin, Zoran Milosevic (ambii din Serbia), Gualberto Olmos Mojica (Bolivia).
Rapid - 3 straini * 1 comunitar: Ryan Alan Griffiths (Australia/Anglia) * 2 extracomunitari: Edel Apoula Edima Bete (Camerun/Armenia), Artavazd Karamian (Armenia).
Poli Timisoara - 8 straini * 1 comunitar: Peter Simek (Ungaria) * 7 extracomunitari: Jonathan David McKain (Australia), John Wayne Srhoj (Australia/Croatia), Agunbiade Abiodun, Ifeanyi Emeghara (ambii Nigeria), Mansour Guaye (Senegal), Vladimir Gluscevic (Serbia), Ersin Mehmedovic (Bosnia-Hertegovina).
Gloria Bistrita - 1 strain * 1 extracomunitar: Sead Bruncevic (Bosnia-Hertegovina).
Politehnica Iasi - 4 straini * 1 comunitar: Martin Czernoch (Cehia) * 3 extracomunitari: Alejandro Roberto Gavatorta (Argentina), Martin Saric (Argentina/Croatia), Srecko Mitrovic (Australia).
FC Farul Constanta - 1 strain * 1 extracomunitar: Mamouma Armel Ossilia Disney (R.D. Congo).
UTA Arad - 3 straini * 1 comunitar: Uros Milosavljevici (Slovenia) * 2 extracomunitari: Goran Jankovic (Croatia), Nikola Vasiljevic (Serbia).
Ceahlaul Piatra Neamt - 6 straini * 6 extracomunitari: Angel Gaston Diaz, Carlos Adrian Herrera (ambii din Argentina), Arman Karamian (Armenia), Dusko Stajic (Bosnia-Hertegovina), Dejan Rusmir, Dusan Simic (ambii din Serbia).
Unirea Urziceni - 5 straini * 5 extracomunitari: Alex Leandro, Ricardo Vilana Gomez (ambii din Brazilia), Valentin Filatov (Rusia), Milan Jovanovic (Serbia), Kalle Sone (Camerun).
Pandurii Tg. Jiu - 5 straini * 5 extracomunitari: Adnan Guso, Vojislav Vranjkovic (Bosnia-Hertegovina), Ibrahim Dossey (Ghana), Nemanja Jovanovic, Nemanja Vidakovic (ambii din Serbia).
Univ. Craiova - 4 straini * 4 extracomunitari: Michael Baird, Joshua Rose, Josh Mitchell (toti din Australia), Salih Jaber (Irak).
FC National - 3 straini * 1 comunitar: Radostin Liubomirov Stanev (Bulgaria) * 2 extracomunitari: Martins Altamir Heitor (Brazilia), Binaware Williams Ajuwa (Nigeria).
FC Vaslui - 9 straini * 3 comunitari: Nuno Miguel Dos Santos Gomes, Sergio Leite Barbosa Dias (ambii din Portugalia), Jan Zolna (Slovacia) * 6 extracomunitari: Petar Jovanovic (Bosnia-Hertegovina), Jakov Nachtailer (Israel), Viorel Frunza (Republica Moldova), Milorad Bukvic, Marko Ljubinkovic, Alexander Mardar (toti din Serbia).
FC Arges - 6 straini * 2 comunitari: Panagiotis Giannopoulos (Grecia), Henri Siqueira-Barras (Elvetia) * 4 extracomunitari: Elias Ivan Bazzi (Argentina), Boris Keca (Bosnia-Hertegovina), Mariko Daouda (Cote d'Ivoire), Dalibor Mitrovic (Serbia).
Jiul Petrosani - nu are straini in lot.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.