Tribunalul districtului Columbia a respins, ieri, petitia inaintata de un grup de avocati americani prin care se cerea ca Mohammad Munaf sa nu fie predat autoritatilor irakiene, dupa condamnarea acestuia la moarte de catre Tribunalul penal central di
Tribunalul districtului Columbia a respins, ieri, petitia inaintata de un grup de avocati americani prin care se cerea ca Mohammad Munaf sa nu fie predat autoritatilor irakiene, dupa condamnarea acestuia la moarte de catre Tribunalul penal central din Bagdad, transmite corespondentul Mediafax in SUA.
Tribunalul din Washington respinge ca "neintemeiata" petitia Habeas corpus inaintata de grupul de avocati si de sora inculpatului, Maisoon Mohammed, prin care se cerea mentinerea lui Mohammad Munaf in custodie americana, dupa ce acesta a fost condamnat la moarte prin spanzurare.
Totodata, tribunalul amercan si-a declinat competenta in abordarea cauzei condamnatului, argumentand ca nu intra in jurisdictia sa, el aflandu-se in custodia Fortei multinationale.
"Reclamantul a intrat de buna voie intr-o tara suverana, cum este Irakul, si a fost condamnat de tribunalul acelei tari, pentru incalcarea legii irakiene. Prevederile Habeas corpus nu primeaza peste legile unui stat suveran", se spune in motivarea deciziei emisa de tribunalul american.
Tribunalul Penal Central din Bagdad l-a condamnat la pedeapsa capitala pe Mohammad Munaf - ghidul jurnalistilor romani in Irak, sechestrati timp de 55 de zile - alaturi de acesta mai fiind condamnati la moarte prin spanzurare si alti cetateni irakieni, pentru legaturi cu retele teroriste.
Jonathan Hafetz, unul dintre avocatii care il reprezinta pe Mohamad Munaf in Statele Unite, considera nedreapta decizia Tribunalului districtual din Washington si afirma ca va face apel. "Este o hotarare fara precedent si nejustificata. Vom inainta recurs, la o curte de apel federala", a declarat Hafetz. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.