Mirajul puterii ascute lupta pentru conducerea PSD. Centrele de putere ale partidului aflate pana acum intr-o "expectativa constructiva" au demerat campania de negocieri interne si de jocuri de culise pentru a-si putea promova favoritul. In acest
Mirajul puterii ascute lupta pentru conducerea PSD. Centrele de putere ale partidului aflate pana acum intr-o "expectativa constructiva" au demerat campania de negocieri interne si de jocuri de culise pentru a-si putea promova favoritul. In acest moment se profileaza trei variante pentru sefia partidului: Mircea Geoana, Sorin Oprescu si, mai nou, Adrian Nastase. Primul are sustinerea grupului de la Cluj, dar nu in totalitate, avand in vedere ca Geoana a fost doar o solutie de moment pentru schimbarea lui Ion Iliescu. Aripa ardeleana este nemultumita, pe fond, de prestatia actualului presedinte, insa se foloseste pe termen scurt de pozitia acestuia pentru a-si consolida propriile interese. Pe de alta parte, Geoana este constient ca nu a reusit sa se impuna in fruntea PSD. In cazul unui Congres privind alegerile interne el va incerca sa-si conserve pozitia printr-un artificiu: modificand statutul PSD. Sorin Oprescu a revenit in prim-planul scenei politice odata cu castigarea organizatiei PSD Bucuresti. Perceput ca un lider fara probleme de imagine, cu un potential electoral pozitiv, el se bucura de sustinerea unei parti a generatiei tinere si a liderului Ion Iliescu. In ciuda problemelor pe care inca le are cu justitia, Adrian Nastase, fostul presedinte al partidului, are suficienti sustinatori pentru a se putea arunca in lupta pentru presedintia PSD.
Geoana, dornic de sefie
Presedintele Mircea Geoana este determinat suta la suta sa-si continue mandatul. El intentiona ca la Congresul din decembrie sa forteze o prelungire a mandatului de sef al partidului, fie printr-un vot de incredere, fie prin aplicarea modificarilor la statut. Ecoul negativ pe care l-a avut in presa un astfel de demers l-a facut pe Geoana sa dea un pas inapoi si sa anunte doua Congrese distincte: unul pentru statut, iar celalalt pentru alegerea conducerii PSD.
Oprescu, in ecuatie
In ecuatia candidaturilor a aparut Sorin Oprescu, actiune in urma careia la varful PSD s-a produs un mic cutremur. Geoana s-a grabit sa minimalizeze aceasta posibilitate, iar in interior a acreditat ideea ca Oprescu nu se bucura de sustinerea filialelor. Marian Vanghelie a iesit la rampa precizand ca seful sau pe linie de partid nu l-a consultat cu privire la o eventuala candidatura si ca atare nu are de ce sa-l sustina. Mai mult, primarul de la cinci l-a plasat pe Oprescu in echipa lui Geoana pe post de vicepresedinte. "Nu s-a pus problema sa-l sustinem pentru a candida la functia de presedinte al partidului. Sorin Oprescu este liderul partidului si, in echipa cu Mircea Geoana si cu noi toti, inclusiv cu asa-zisul grup de la Cluj, formam o echipa. Oprescu trebuie sa fie o voce a Bucurestiului la nivel national, alaturi de Mircea Geoana si Miron Mitrea", a subliniat Vanghelie. "Confuzia" lansata de Vanghelie pe tema candidaturii lui Oprescu are urmatoarea explicatie, sustin surse din partid: "Primarul Sectorului 5 isi doreste la nebunie Primaria Bucurestiului, dar se teme ca Doctorul i-ar sufla aceasta posibilitate. In aceasta situatie, Vanghelie lupta din rasputeri sa-l lege pe Oprescu de o alta functie importanta, eventual cea de vicepresedinte al PSD".
Platforma lui Nastase
In urma cu doua zile, in mediile politice a aparut informatia potrivit careia Adrian Nastase va lansa la Consiliul National al partidului o platforma social-democrata. Potrivit unor surse confidentiale, Geoana a receptat lovitura in plin, pentru ca asemenea initiativa politica echivaleaza cu o declaratie de razboi. In aceste conditii, Geoana a avut o convorbire telefonica cu Nastase in cadrul careia fostul lider al partidului l-a asigurat ca platforma nu este una institutionala prin care se urmareste scindarea partidului, sustin surse confidentiale. La nici o zi dupa aceasta discutie, Adrian Nastase a spus ca la Consiliul National va rosti un discurs pe tema schimbarii strategiei partidului. El a negat informatiile potrivit carora va lansa o platforma si a calificat drept zvon lansat de "idioti" afirmatiile conform carora l-ar sustine pe Oprescu la sefia PSD. Intrebat despre posibilitatea de a lansa o platforma in PSD, Nastase a spus ca astfel de afirmatii sunt lansate "de unii care mai asculta pe la usi sau participa la discutii si inteleg gresit". "Nu vreau sa incep un razboi in partid si nu imi fac vreun plan sa deranjez pe nimeni, acum cand vad ca problema partidului este sa-i mangaie pe cap pe liderii sai. Eu am o responsabilitate fata de cei cinci milioane de romani care m-au votat la alegerile prezidentiale din 2004 si fata de membrii de partid pe care i-am condus aproape 15 ani, in diferite functii, atat in opozitie, cat si la putere", a declarat el. Pe de alta parte, Nastase a caracterizat drept "zvonuri" informatiile despre o posibila candidatura a sa la presedintia PSD sau despre presupusa sa implicare in candidatura lui Sorin Oprescu la aceasta functie. "Sunt foarte multi idioti in peisaj si tot felul de tipi care arunca zvonuri pentru a-si justifica impotenta intelectuala sau politica. Daca am ceva de facut, fac prin mine insumi, iar daca am ceva de spus, o spun direct, nu caut purtatori de cuvant asa cum fac unii colegi care stau pe telefoane si le incarca notele de plata ale unor colegi din PSD Bucuresti sau din alte organizatii", a afirmat el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.