Liderii celor 25 de state comunitare s-au reunit ieri in orasul finlandez Lahti, situat la 100 de kilometri nord de Helsinki, pentru Consiliul European, dar si pentru o tensionata reuniune UE - Rusia. Cei 25 de lideri ai Uniunii Europene, sef
Liderii celor 25 de state comunitare s-au reunit ieri in orasul finlandez Lahti, situat la 100 de kilometri nord de Helsinki, pentru Consiliul European, dar si pentru o tensionata reuniune UE - Rusia.


Cei 25 de lideri ai Uniunii Europene, sefi de state si guverne deopotriva, carora li s-a alaturat si presedintele roman, Traian Basescu, s-au intalnit ieri la Lahti, in Finlanda, in special pentru a pune la punct o politica unitara cu privire la atitudinea pe care Uniunea trebuie sa o aiba fata de principalul furnizor de energie al Europei, Rusia. Problemele de ordin energetic urmau sa fie dezbatute si stabilite inainte de sosirea presedintelui rus, Vladimir Putin.
PRANZ SI CINA. Analistii sustin insa ca liderii europeni vor adopta o politica unitara la pranz si vor incerca, la cina, sa devina fiecare cel mai bun prieten al lui Putin,
intr-un efort individual de a castiga macar o promisiune de favoritism in domeniul furnizarii de petrol si gaze naturale din partea liderului de la Kremlin. Dineul de la Lahti se anunta asadar unul deosebit de sensibil, si nu pentru ca europenii nu cred cu sinceritate in valorile comune impartasite in cadrul UE, ci pentru ca hidrocarburii pe care Putin ii foloseste de ceva timp incoace drept moneda de schimb sunt cu mult mai valorosi. Tocmai din acest motiv, unele subiecte care ar trebui ridicate de liderii comunitari in dialogul cu Putin, precum asasinarea binecunoscutei jurnaliste Anna Politkovskaia, deportarea in masa a cetatenilor georgieni si ""ingroparea"" birocratica a ONG-urilor ruse, au toate sansele sa se transforme in simple dojeni, mentionate in treacat. ""UE are tot interesul sa adopte o linie de analiza si de actiune comuna, daca nu vrem sa lasam liderului rus impresia unei Europe profund divizate"", a apreciat joi premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, pus in garda tocmai de sansele ridicate ca toate promisiunile de unitate sa se dizolve in aer in fata lui Putin si a gazoductelor lui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.