Producatorii de electricitate vor renegocia, pana la sfarsitul anului, toate contractele incheiate direct cu intermediarii pentru a trece la o majorare a preturilor de livrare, a anuntat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, citat d
Producatorii de electricitate vor renegocia, pana la sfarsitul anului, toate contractele incheiate direct cu intermediarii pentru a trece la o majorare a preturilor de livrare, a anuntat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, citat de NewsIn. Ministrul Economiei a spus ca, din cauza "supracontractarii productiei de energie electrica, Hidroelectrica si Complexul energetic Rovinari au ajuns sa cumpere energie din alta parte". El a aratat ca ambele companii cumpara electricitate de pe bursa de energie de la alti producatori ca sa onoreze contractele incheiate. In acest context, seful MEC le cere producatorilor de electricitate sa vanda toata energia pe care o au disponibila prin bursa, comunicandu-le ca, daca nu vor respecta ordinul dat de el, ii va deferi justitiei. "Cea mai mare parte a contractelor incheiate cu baietii destepti expira la sfarsitul acestui an. Atrag atentia tuturor directorilor sa scoata energia pe bursa ca altfel ii trimit la Parchet", a mai afirmat ministrul. El le-a solicitat, de asemenea, consumatorilor eligibili sa cumpere energia de pe bursa.
Potrivit lui Seres, "baietii destepti" care au incheiat contracte pe termen lung cu cei cinci producatori de electricitate: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si cele trei complexe energetice Craiova, Turceni si Rovinari, trebuie sa se astepte la majorarea preturilor la care cumpara aceasta energie. "Pretul de la care producatorii vor incepe negocierile pornesc de la pretul mediu la care se vinde energie pe piata contractelor bilaterale de pe bursa", a afirmat ministrul. El a refuzat sa inainteze o valoare de la care vor pleca negocierile.
Slabe sanse de energie ieftina
In opinia ministrului, energia din Romania nu poate fi cu mult mai ieftina decat cea din import si, chiar daca unii dintre eligibili cred ca electricitatea produsa de complexele energetice este mult prea scumpa, acestia vor ajunge sa cumpere in cele din urma aceasta energie pentru ca nu vor mai avea de unde sa ia mai ieftin.
Potrivit unui ordin al MEC, producatorii de energie electrica vor vinde electricitatea disponibila pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, administrata de OPCOM (operatorul pietei de electricitate din Romania care se afla in subordinea Transelectrica). Potrivit datelor bursei de energie electrica, pana in prezent, un singur producator, Complexul Energetic Turceni, a vandut electricitate folosind bursa.
La sfarsitul lunii mai a acestui an, MEC a anuntat finalizarea unui control la complexele energetice Turceni si Rovinari, in urma caruia s-au constatat mai multe nereguli in contractele de furnizare a energiei electrice. Raportul arata ca Electrica ajunsese sa cumpere electricitate de la producatorii de stat, dar prin intermediul unor companii private care intermediau aceste tranzactii, conduse de asa-numitii "baieti destepti" ai energiei, cum au fost numiti de presedintele Traian Basescu. In urma scandalului izbucnit, conducerea celor doua complexe a fost destituita. De asemenea, secretarul de stat responsabil de complexele energetice, Ionel Mantog (PD), a fost obligat sa demisioneze. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.