In exclusivitate pentru ZIUA presedintele Comisiei de ancheta a Senatului Romaniei privind constructia de langa Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti Vasile Ioan Danut Ungureanu a prezentat concluziile raportului final al comisiei, care urmeaza sa fi
In exclusivitate pentru ZIUA presedintele Comisiei de ancheta a Senatului Romaniei privind constructia de langa Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti Vasile Ioan Danut Ungureanu a prezentat concluziile raportului final al comisiei, care urmeaza sa fie supus plenului Senatului la inceputul saptamanii viitoare. In raport se cer oprirea lucrarilor si exproprierea terenului de langa Catedrala cu despagubirea investitorului. Reprezentantul Senatului a tinut sa felicite ziarul ZIUA si Asociatia Civic Media pentru contributia adusa la prezentarea acestei probleme pentru opinia publica si Parlamentul Romaniei.
Raport pe Catedrala
Comisia de ancheta a Senatului Romaniei privind constructia de langa Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti a elaborat un raport si un proiect de hotarare prin care solicita interventia Guvernului Romaniei pentru oprirea lucrarilor. Comisia Senatoriala mai cere ca Guvernul sa declanseze de urgenta procedurile de expropriere a terenului de langa Catedrala Sfantul Iodif, investitorii urmand sa fie despagubiti.
Comisia de ancheta a Senatului Romaniei a fost constituita la inceputul lunii iulie in urma sesizarilor primite de la Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, din ea facand parte: Vasile Ioan Danut Ungureanu, Cristache Radulescu, Verginia Vedinas, Ioan Chelaru, Vasile Puscas, Radu Terinte, Norica Nicolai. Dintre toti acestia doar Cristache Radulescu a votat impotriva adoptarii de catre comisia senatoriala a raportului amintit.
Solutia exproprierii
Blocul proiectat sa aiba 75 de metri se ridica constant incepand din luna februarie in imediata apropiere a Catedralei Sfantul Iosif, in ciuda tuturor tentativelor Arhiepiscopiei de oprire a constructiei. Comisia senatoriala mentionata a gasit ca solutia cea mai indicata in acest caz ar fi exproprierea terenului si oprirea lucrarilor. In proiectul de hotarare a aprobarii concluziilor raportului senatorial - care va fi supus plenului Senatului saptamana viitoare - la articolul 1 se arata ca Senatul: "Solicita Guvernului sa fundamenteze de urgenta, in maxim 15 zile, un proiect de lege pentru declararea utilitatii publice de interes national asupra imobilului <<Cathedral Plaza>>, str. G-ral Berthelot nr. 11-15, teren si constructie in curs de realizare, si sa urmeze de urgenta procedurile de expropriere si stabilire a despagubirilor. Guvernul va dispune deindata oprirea lucrarilor de constructii pana la adoptarea legii de utilitate publica, definitivarea procedurii de expropriere si punerea in posesie a expropriatorului".
In raportul senatorial se arata ca "Din examinarea modului in care au evoluat relatiile dintre cei implicati in realizarea proiectului <<Cathedral Plaza>>, reflectata in corespondenta dintre acestia, Comisia a stabilit ca acestia nu pot ajunge la un compromis, ceea ce impune interventia Guvernului prin recunoasterea utilitatii publice si declararea acesteia de interes national sau local, in temeiul art. 5 si art. 6 din Legea 33/1994 pentru a ocroti astfel proprietatea privata si sa asigure protectie obiectivelor sociale de cultura si cult si de protejare a monumentelor istorice de valoare, cum este in speta cazul Catedralei Sfantul Iosif".
Examinarea in detaliu a neregulilor
Propunerea de hotarare a Comisiei mai cere la articolul 2 ca: "Guvernul Romaniei prin Inspectoratul de Stat in Constructii sa revada printr-un control cronologic, amanuntit si riguros, legalitatea si oportunitatea tuturor documentatiilor de specialitate referitoare la proiectarea, autorizarea si construirea imobilului Cathedral Plaza si sa dispuna deindata oprirea constructiei". Totodata Comisia senatoriala a mai solicitat ca justitia romana "sa cerceteze toate aspectele legate de realizarea proiectului si a constructiei Cathedral Plaza, spre a stabili, daca este cazul, raspunderea penala a celor implicati".
De asemenea raportul senatorial subliniaza in cadrul concluziilor existenta a doua documente ale Primariei generale care au indicatori tehnici diferiti: "Un alt aspect neexplicat de autoritatile implicate in cercetarea legalitatii procedurilor de intocmire si avizare a documentatiilor urbanistice este documentul Primariei Municipiului Bucuresti cu nr. de inregistrare 213 din 29 septembrie 2005 intrucat, in fapt, exista doua avize CTUAT-PMB cu indicatori urbanistici diferiti".
Raportul citat mai arata in legatura cu blocul de langa Catedrala Sfantul Iosif ca "Nu este suficient ca amplasarea cladirilor inalte si foarte inalte sa fie optiunea investitorilor, pentru ca aceasta ar conduce la indeplinirea mecanica si arbitrara a procedurii de autorizare. Studiul altimetric de caz se impune in speta pentru Bucuresti deoarece pentru zona centrala protejata a capitalei, amplasarea unor cladiri inalte nu constituie o necesitate din punct de vedere urbanistic si arhitectural, realizarea cladirii inalte fiind subsumata altor conditii. Iata de ce Ministerul Culturii si Cultelor fie singur, fie prin Directia de Monumente Istorice, deopotriva cu Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, trebuie sa avizeze autorizatia de construire, ori in speta, aceste avize au fost formale, ignorand semnificatia lacasului de cult si monument istoric Catedrala Sfantul Iosif".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.