Un grup de specialisti reprezentand confederatii si organizatii patronale si profesionale, organizatii ale societatii civile si reprezentanti ai mediului academic trag un semnal de alarma cu privire degradarea economico-sociala din Romania ultimilor

Un grup de specialisti reprezentand confederatii si organizatii patronale si profesionale, organizatii ale societatii civile si reprezentanti ai mediului academic trag un semnal de alarma cu privire degradarea economico-sociala din Romania ultimilor 16 ani.

Scrisoarea deschisa adresata tuturor partidelor politice cu reprezentanta in Parlament reclama ca o cauza principala a evolutiei economice negative din Romania politicile economice, financiare si fiscale neadecvate, de care se fac direct raspunzatoare autoritatile romane.
Intr-un singur deceniu (1990-2000) pierderile din economie sunt apreciate la peste 300 de miliarde de dolari, rezultate din diminuarea activelor intreprinderilor si prin reducerea activitatii economice. Decapitalizarea intreprinderilor si restrangerea arbitrara a creditului bancar a provocat un blocaj financiar generalizat (reprezentand 30-40% din PIB), care au determinat falimentarea si lichidarea a mii de societatii financiare. Industria produce in prezent la aproximativ 60% din volumul anului 1989.

La 100 de exploatari agricole revin 4 tractoare
Productia agricola este mai mica decat media anuala a deceniului 1981-1990, la unele produse inregistradu-se scaderi de pana la 80% (plante textile, sfecla de zahar, peste etc.), ramanand nelucrate milioane de hectare.
In 2002 la 100 de expoatari agricole reveneau 4 tractoare si aproape 2 combine.
In momentul de fata parcul de mecanizari auto pentru agricultura este uzat in proportie de aproximativ 70%. Din suprafata irigabila de 3 milioane de hectare, cat era inainte de 1990, au mai ramas aproximativ un milion de hectare. Se propune despagubirea taranilor pentru inventarul agricol adus la infiintarea cooperativelor agricole de productie din anii colectivizarii.

Convertibilitatea monedei nationale a costat miliarde de dolari
Trecerea fortata la convertibilitatea monedei nationale in conditiile unor mari dezechilibre macroeconomice a fost o adevarata aventura, care a costat economia miliarde de dolari. Creditul neguvernamental a scazut dramatic de la circa 40 de miliarde de dolari echivalent in 1989, la 3,5 miliarde de dolari in 2000. Ca raport fata Produsul Intern Brut, creditul neguvernamental in perioada tranzitiei a oscilat intre 7 si 22% fata de 60-80%, in tarile dezvoltate. Toate aceste derapaje au dus la degradarea vietii oamenilor.
In anul 2004 indicele castigului salarial net a fost de 78% fata de 1989, iar cel al pensiei medii reale a fost de 57% fata de 1990. Sporul natural a scazut de la +5 in 1989, la - 2,5 in 2004 la mia de locuitori.
Mai mult de jumatate de populatie traieste in saracie, iar o buna parte in saracie severa.

BNR inregistreaza pierderi de sute de milioane de euro
Masurile propuse privesc sprijinirea sectorului industrial, pentru asigurarea competitivitatii economice, dotarea tehnica a agriculturii , asigurarea necesarului de energie pe baza de resurse regenerabile, regandirea politicilor fiscale, monetare si de credit, precum si intarire controlului asupra utilizarii fondurilor rezultate din privatizare, si asupra gestiunii BNR in activitatea careia se inregistreaza anual pierderi de sute de milioane de euro.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.