RomTelecom a decis sa reia procesele impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru reducerea tarifelor de interconectare, dupa ce institutia a anuntat un proiect referitor la formula de control a tarifelor serviciilor f
RomTelecom a decis sa reia procesele impotriva Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) pentru reducerea tarifelor de interconectare, dupa ce institutia a anuntat un proiect referitor la formula de control a tarifelor serviciilor furnizate de operatorul de telefonie fixa.Compania a solicitat, la 13 octombrie, Curtii de Apel Bucuresti si Inaltei Curti de Casatie si Justitie repunerea pe rol a litigiilor intre companie si Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) privind anularea si, respectiv, suspendarea deciziei ANRC din 27 octombrie 2005 referitoare la reducerea tarifelor de interconectare ale operatorului.Cele doua litigii au fost suspendate in luna mai a acestui an, la cererea ambelor parti, potrivit RomTelecom. "Decizia de repunere pe rol a litigiilor privind tarifele de interconectare ale RomTelecom a fost generata, in principal, de proiectul deciziei ANRC privind formula de control al tarifelor serviciilor cu amanuntul ale companiei pe pietele unde are putere semnificativa, publicat la 25 septembrie 2006", a declarat, ieri, agentiei Mediafax, directorul juridic si de relatii publice al RomTelecom, Catalin Dima. Contactati de Mediafax, reprezentantii ANRC au declarat ca institutia nu a primit pana la aceasta data nici o citatie din partea instantelor de judecata cu privire la actiunea companiei.
RomTelecom: Controlul practicat este inacceptabil
Reprezentantii ANRC considera ilogica asocierea intre procesul de orientare pe costuri a tarifelor de interconectare, care vizeaza exclusiv tarifele practicate pe piata de gros, si proiectul de decizie supus spre consultare recent de ANRC, care vizeaza nivelul tarifelor serviciilor cu amanuntul ale RomTelecom, pe pietele pe care aceasta companie are putere semnificativa. "Nu putem sa nu ne intrebam, si adresam pe aceasta cale intrebarea si oficialilor companiei, care este legatura dintre aceste doua procese care au obiecte si obiective complet diferite?", au spus reprezentantii autoritatii de reglementare. Potrivit proiectului de decizie din 25 septembrie, formula de control se va aplica pe o perioada de trei ani, incepand cu anul 2007, si va permite RomTelecom o crestere medie maxima a tarifelor egala cu rata inflatiei. La data comunicarii anuntului proiectului de decizie, ANRC sustinea ca formula de control a tarifelor ofera operatorului flexibilitate la stabilirea tarifelor individuale, permitandu-i sa reactioneze rapid la schimbarile intervenite pe piata. In plus, conform proiectului de decizie, RomTelecom are nevoie de aprobarea ANRC pentru orice reducere a tarifelor pentru abonamente si apeluri pentru acces special la Internet, precum si pentru orice crestere a tarifelor pentru apeluri locale, nationale, internationale si cele catre retelele de telefonie mobila. De asemenea, pentru a preveni un comportament anticoncurential, compania va trebui sa obtina acordul ANRC de fiecare data cand vor fi introduse noi pachete de servicii sau scheme de reducere a tarifelor. Reprezentantul RomTelecom sustine ca, desi practica europeana stabileste un plafon maxim in limita caruia operatorul poate majora sau micsora tarifele conform politicii sale comerciale, proiectul deciziei ANRC instituie un mecanism prealabil de control extrem de strict si inacceptabil. El a afirmat ca actuala forma a proiectului de decizie ar pune compania in situatia, unica de altfel, de a-si supune in permanenta politica comerciala controlului ANRC. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.